• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

audi a3 1.9 TDI dymiące na biało

kkamilek512

Początkujący
Punktów
0
Witajcie , mam do was Panowie pytanie odnośnie problemu który jest w tytule ale opowiem wszystko po kolei może dac to trochę więcej informacji odnośnie problemu.

Problem dotyczy audi a3 8l 90 km , 1997 r

Kupiłem auto 2 lata temu niedoświadczony podjarany że będę mógł sam jeździć nie pytając nikogo o nic. Miesiąc dwa później zaobserwowałem biały dym (o charakterze spalin ) spod maski otworzyłem więc maskę zdjalem pokrywę i zobaczyłem to (załącznik) , była ta rurka odpieta (spaliny i olej do turbiny z silnika ) i z tego się kopcilo ale lekko. W samochodzie również paliła się kontrolka od świec żarowych ale komputer pokazał moduł sterowania silnikiem wyłączony błąd kod : 17978 . Wyczytałem na internecie że skoro samochód odpala to można skasować i zapomnieć i faktycznie skasowałem i więcej błąd się nie pokazał . I tak jeździłem . Ale dziś podpiąłem oringiem czy jak to się nazywa takim zaciskiem który się zaciska śrubka aby to było w miarę szczelne gdyż to nie powinno tak być i zdawałem sobie z tego sprawę inna sprawa że ciekl z tego olej bardzo co widać na zdjęciach . Efekt był taki że turbo zaczęło dużo dużo więcej dawać ale za to biały dym i większa dawka paliwa tym większa chmura silnik wygląda na to że pracuje równo nie przegrzewa się ale dymi potężnie na biało dodatkowo spod maski też z tego co zaobserwowalem . Moje pytanie co to może być ? Zastanawiam się czy w ogóle opłaca się oddawać samochód to mechanika na diagnostykę czy odpiąć to i niech jeździ ile będzie jeździł a w międzyczasie zbierać na coś nowego ? Co to może być ? Problem z wtryskami , turbina w co wątpię , nieszczelny intercooler uszczelka pod głowicą ? Nie zaobserwowalem żeby pobierał płynu chłodniczego. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. Polish_20200926_190658454.jpg

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A dużo oleju dolewasz co tydzień? Czy nie ubywa od wymiany do wymiany:rolleyes:.

Tak czy siak, zacznij od (odmy), jak nie pomoże to motoren kaputen.

kkamilek512

Początkujący
Punktów
0
Od czasu wymiany wlalem nie cały litr na oko 800 ml oleju , wymieniany był mniej więcej pół roku temu jakieś 5 tys km temu , dużo oleju leci z tej rurki właśnie która oznaczyłem na zdjęciu . Po jej podpięciu gdy kilka minut postalem autem na ulicy pojawiła się dość spora plama oleju dużo większa niż gdy ta rurka jest odpieta też są ślady ale dużo mniejsze , może gdy układ jest zamknięty wzrasta ciśnienie w silniku i faktycznie to ta uszczelka plus cały dolot w oleju stąd ślady oleju po zamknięciu układu oraz biały dym ogromne ilości gdy przyspieszam . Turbina chyba odpada bo po zamknięciu układu turbina ewidentnie zwiększa moc niż przed zamknięciem układu . Aha i dodam że zbliżam się do wymiany rozrządu ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ?

kkamilek512

Początkujący
Punktów
0
Pytanko jeszcze małe w jaki sposób się tą odmę zdejmuje ? Pytam bo po prostu nie chce czegoś uszkodzić i narobić sobie jescze większych problemów. Np może to jest na jakiejś śrubie w gwincie czy coś , żebym czegoś nie zerwał a na pierwszy rzut oka nie widzę niczego takiego. ? Dziękuje bardzo za podpowiedzi , będę dawał znać co i jak :> . Zastanawialem się też jeszcze czy nie warto by było jakoś przeczyścić dolotu lub wymienić na nowy oraz zerknąć na filtr powietrza czy nie ma tam morza oleju. Pozdrawiam serdecznie :>>

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Odma jest wciskana, musisz ją ostrożnie wyrwać (jak chwasta) żeby korzeń nie został w środku. Jak się urwie to pokrywę trzeba zdjąć. Filtr to przede wsiem trzeba sprawdzić a najlepiej wymienić.

kkamilek512

Początkujący
Punktów
0
Odma jest wciskana, musisz ją ostrożnie wyrwać (jak chwasta) żeby korzeń nie został w środku. Jak się urwie to pokrywę trzeba zdjąć. Filtr to przede wsiem trzeba sprawdzić a najlepiej wymienić.

Dopiero teraz doszły części i wymieniłem wszystko w ogóle okazało się jak te rurki rozebrałem że w rurce między dolotem a odmą (bliżej dolotu) jest coś w rodzaju zatykacza taka jakby metalowa duża śruba z metalową główka która blokowała dolot dziwna sprawa albo poprzedni właściciel z jakiegoś powodu to zablokował albo nie uczciwy mechanik chciał mi narobić dodatkowych napraw nie wiem w każdym bądź razie , wymieniłem odmę rurkę od odmy wszystko ładnie pospinalem , efekt jest taki że auto w ogóle nie dymi ani z przodu z okolic silnika ani z rury wydechowej. Auto chodzi dużo dużo dynamiczniej nic się nie dzieje .

Mam jednak male pytanie , po montażu przejechałem się kawałek dynamicznie aby zobaczyć jak to chodzi wszystko i po 10 minutach zatrzymałem się zerknalem pod maskę i wszystko dobrze poodkrecalem wlew oleju nie syczalo (przed wymianą odmy bardzo syczalo) jedynie co mnie zastanawia nadal syczy przy otwieraniu pojemnika na płyn chłodniczy i ogólnie jest rozgrzany nie wiem na ile to normalne może po prostu płyn po takiej intensywnej przejażdżce nie zdążył się schłodzić ? A może tak ma być ? Nie wiem sam niezbyt się znam szczerze mówiąc . Dodam że w płynie nie ma niczego podejrzanego , żadnego osadu ani na korku ani w płynie , swoją drogą bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc i porady , stare auto ale poczciwe

Pozdrawiam serdecznie

kkamilek512

Początkujący
Punktów
0
Po kilku dniach użytkowania zauważyłem że jest dużo bardziej dynamiczny ogólnie chodzi super , rano już nie ma problemów z gubieniem obrotów (wcześniej miał ten problem ) , ale jest jakaś poważna sprawa bo gubi olej w ogromnych ilościach i wstępnie chyba znalazłem gdzie ten olej gubi pytanie tylko co to jest ?

Pierwszy wyciek pochodzi ze spodu obudowy paska rozrządu ,jest stosunkowo nie wielki do drugiego ale pierwsza myśl to pompa wody tymbardziej że zbliżam się do wymiany rozrządu (przebieg zaraz 60 tys km)

Drugi wyciek znacznie większy to ten po prawej stronie jest to jakas dolna część dolotu ale nie wiem za co odpowiada w każdym bądź razie z prawej strony są ogromne ilości oleju i kapie ciągle z tego co to jest za element i co to może być ?

Dodam jeszcze że parę miesięcy temu miałem uszkodzone przednie sprężyny zawieszenia więc samochód był ultra niski , to uszkodzenie może być po prostu natury mechanicznej. Przy czym z tego co się orientuję tak czy siak nie powinno tam być tyle oleju

Załączniki

• Polish_20201003_120840668.jpg
    Polish_20201003_120840668.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 16
Do góry Bottom