• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 brak ogrzewania

Punktów
0
Dzień dobry.
Borykam się z problemem jakim jest brak ogrzewania.
Samochód to Audi A3 8P 2.0TDI oznaczenie silnika BKD.
Samochód kupiłem w sierpniu tego roku, niestety puściła szpilka od rolki przy rozrzadzie. Mechanik przerobil na większą szpilke. Po przeskoczeniu rozrządu mechanik wykonał pełną obróbkę głowicy, założył nowe zawory itd. Ogółem zostało zrobione wszystko co było konieczne po takiej awarii.
Niestety zauważyłem, że nie ma w ogóle ciepłego nawiewu. I tu pojawia się problem bo jak pisałem wcześniej samochód kupiłem w sierpniu i nie korzystałem wtedy z ciepłego nawiewu, co za tym idzie nie wiem czy to zbieg okoliczności czy też mechanik coś zrobił nie tak. Problem wyszedł dopiero teraz. Został wymieniony termostat choć wydaje mi się że nie miał nic wspólnego z brakiem ogrzewania.

W samochodzie zaobserwowałem kilka ciekawych rzeczy:
-górny wąż od chłodnicy bardzo miekki
-dolny wąż od chłodnicy bardzo twardy
-oba węże przy temperaturze na zegarach 90 są letnie
-w środku samochodu słychać co jakiś czas charakterystyczne "hlup" jakby płyn się przelewal
-jadąc spokojnie w terenie zabudowanym temperatura trzyma się równo na 90 stopni
-wyjeżdżając na autostradę przy prędkości 120-140 na chwilkę pojawia się letnie powietrze z nawiewu, po czym temperatura skacze do około 100. Po zatrzymaniu samochodu powietrze z nawiewu znów jest lodowate

Z tego co wiem układ chłodzenia w tych silnikach sam się odpowietrza więc zapowietrzony układ wykluczam.

Glowica po awarii rozrządu została splanowana, nowa uszczelka pod głowica oraz pełną obróbka głowicy.

Czy ktoś miał podobny problem lub domyśla się w czym może tkwić problem?
Pozdrawiam

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Czy ktoś miał podobny problem lub domyśla się w czym może tkwić problem?
Pozdrawiam
Szanowny Panie Muszyński Janie;) ! Domysłów może być wiele ...i każdy z nich może być uzasadniony . Droga internetową zapewne usterki się nie usunie ...to tylko gdybanie . Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest pozostawienie auta w warsztacie celem zdiagnozowania przyczyny braku ogrzewania .
na chwilkę pojawia się letnie powietrze z nawiewu, po czym temperatura skacze do około 100. Po zatrzymaniu samochodu powietrze z nawiewu znów jest lodowate
..np. w tym przypadku można sugerować zapowietrzenie układu chłodzenia . W układzie jest poduszka powietrzna w wyniku której jest taki a nie inny efekt. Poza tym ..np. pompa wodna ...klapki nawiewów ..niedrożna nagrzewnica ..niedrożna chłodnica...wadliwy termostat ..a może ponownie UPG !!! Pytania -jak się rozkłada temperatura na powierzchni chłodnicy..jak bardzo są gorące przewody (zasilający i powrotny ) do nagrzewnicy powietrza ..!? itd .itd .

Punktów
0
A może to tak prozaiczny powod jak zapchana nagrzewnica?
Czy przy zapchanej nagrzewnicy samochód przy prędkości autostradowej powinien się grzać do 100stopni?

Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest pozostawienie auta w warsztacie celem zdiagnozowania przyczyny braku ogrzewania .
Właśnie tego staram się uniknąć bo mechanik tak samo jak ja wymienia w ciemno losowe części. W ten sposób to i ja w końcu trafię na winowajce robiąc to sam bez kosztów robocizny.

Pompa wody równiez była założona nowa przy okazji ostatniej naprawy po awarii rozrządu.

Gdzie zlokalizuje przewody od nagrzewnicy? W nogach pasażera jest wszystko koszmarnie zabudowane i nie ma mowy by cokolwiek wymacać.
Pod maską w którym miejscu je znajdę? Przy ścianie grodziowej zapewne ale jak one wyglądają?

Ostatnia edycja:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Właśnie tego staram się uniknąć bo mechanik tak samo jak ja wymienia w ciemno losowe części. W ten sposób to i ja w końcu trafię na winowajce robiąc to sam bez kosztów robocizny.
,,uważam iż w tym przypadku nie ma potrzeby aby losowo wymieniać części w celu zdiagnozowania usterki .

Punktów
0
Czyli wnioskować można że spaliny się przedostają do układu chłodzenia i dlatego ciągle się zapowietrza? Przed chwilą przycisnalem na obwodnicy temperatura na zegarach 90stopni a węże zimne tzn górny wyczuwalnie letni a dolny zimny.

A szanownym smieszkom nic nie wynoszącym do tematu poza własnym debi*izmem dziękuję serdecznie. Nie ma to jak marnować niedzielę na troling w internecie.

może go wkoorwiłeś ciągłym gadaniem doradzaniem pokazywaniem jak to sie robi na yt i zapomniał głowicy dokręcić.
Sprawa nadaje się do tvnturbo jak nic.
Nie udzielaj się bo przykro się robi jak to czytam.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Czyli wnioskować można że spaliny się przedostają do układu chłodzenia i dlatego ciągle się zapowietrza?
..tak można wnioskować ! Lecz w tym przypadku przewody są zazwyczaj twarde ,ze zbiorniczka wyrzucany jest płyn (lecz nie zawsze ).Dobrze było by sprawdzić zawartość tlenku węgla<CO > w układzie chłodzenia .
Pod maską w którym miejscu je znajdę? Przy ścianie grodziowej zapewne ale jak one wyglądają?[/QUOTE]
..wyglądają jak każde inne lecz różnią się kształtem , średnicą i długością .

Do góry Bottom