• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

AUDI A4 2.0TDI 16V BLB

Krzychu78

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Iłża
Mam pytanko do kolegów z forum czy ktoś przerabiał wymianę dużego kółka na wale napędzające pompe oleju i wałki. ja zamówiłem jakis zamiennik bo orginału nie ma i po nagżaniu i osadzeniu na wale
jak ostygło to pękło i 300 poszło sie jeb... i co dalej robić zamówic drugie i będzie jak z pierwszym, miał ktoś taki przypadek?
Dziękuje i pozdrawiam

shakalek

Początkujący
Punktów
1
przerobic z lancuszka na kola zebate przerabialem to koszt wiekszy ale i spokoj jest

Salwador

Nowy
Punktów
0
Miasto
Limerick
robiłem parę siników BLB zawsze zmrażamy wał a koło rozgrzewam stopniowo nakładam wtedy gdy zaczyna się robić niebieskawe od temperatury ale lepiej od razu przejść na napęd kołem zębatym i wymienić całą pompę na zmodyfikowaną z 10cm zabierakiem stary miał 7.5cm i szybko się wycierał

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
tzlko na kola zebate, wymiana samego tzw olowka na niewiele sie zda - zaraz auto wroci prawdopodobnie juz po nowy motor

Salwador

Nowy
Punktów
0
Miasto
Limerick
Ja wymieniłem zabietak/ołówek w swoim aucie silnik BRE jak zmieniłem rozrząd przy 240 tyś wyłącznie zabierak wałek został stary i polatałem do 300tys jakiś miesiąc temu wymieniłem cały walek na przerobiony do 8mm wiec zabierak 60tys zrobiłem na zabieraku ale już był na granicy
przekrecenia więc nie polecam robienie samego zabieraka w klienta aucie

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
koledzy możecie mi wytłumaczyć co to ten zabierak? jakie są główne minusy silników 2.0 TDI, u nas w firmie kilka osób ma te silniki w autach

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
mozna powiedziec ze ten oliwek napedza pompe olejowa - on sam wyrabia sie jak i jego gniazdo 6cio katne,a glowne minusy to pompognoje i smarowanie orazpiekna szpilka napinacza paska rozrzadu - sprawa uspokoila sie w silniku na CR

Ostatnia edycja:

Salwador

Nowy
Punktów
0
Miasto
Limerick
Nie tak do konca CR ma poprawioną pompe zabierak został przedłużony co prawda o 2,5 cm wałki troszeczkę odchudzone ale po 280tyś warto zajrzeć do pompy tak czy inaczej dla bezpieczeństwa

Do góry Bottom