• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a4 b5 świece i cewka

karabin10

Gaduła
Punktów
0
Witam czy prawdą jest że zużyte świece i cewka mogą być przyczyną szarpania auta i braku jego mocy?
Bo ja od dawna borykam się z problemem szarpania auta przy dodawaniu i odejmowaniu gazu a auto podłączone pod komputer nie pokazuje błędów.

I czy mógł by ktoś na przykładzie jakiegoś zdjęcia zaznaczyć mi w którym miejscu znajduje się cewka i gdzie dokładnie są świece? Posiadam Audi a4 b5 1.6 95r.

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
Witam czy prawdą jest że zużyte świece i cewka mogą być przyczyną szarpania auta i braku jego mocy?
Bo ja od dawna borykam się z problemem szarpania auta przy dodawaniu i odejmowaniu gazu a auto podłączone pod komputer nie pokazuje błędów.

I czy mógł by ktoś na przykładzie jakiegoś zdjęcia zaznaczyć mi w którym miejscu znajduje się cewka i gdzie dokładnie są świece? Posiadam Audi a4 b5 1.6 95r.
tak ale nie tylko to

www.MOTOBAJ.pl

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Mrągowo
www.MOTOBAJ.pl
Witam

karabin10 - zawsze mechanik w takim przypadku zaczyna się od świec i przewodów, to
podstawa. Jeśli jest instalacja gazowa to świece powino się wymieniać co 10tyś km a przewody
co 30tyś. Jeśli nie ma gazu ta granica się przesuwa, ale tez należy o to dbać.
Nie wiem skąd jesteś , ale jesli objawy nasilają się jak jest większa wilgoć w powietrzu /tak jak u nas dzisiaj/
to prawie pewne, że śiwece i przewody do wymiany, bo tak reaguje układ zapłonowy na wilgoć.

karabin10

Gaduła
Punktów
0
sorka że tak późno odpisuje ale wymiana świec i przewodów nic mi nie pomogła i nadal autko szarpie przy dodaniu i odejmowaniu gazu z tym że zauważyłem że gdy przykładowo dodaje gazu to drążek zmiany begów troche zaczyna skakać i po chwili w miare ustaje stoi sztywno i to samo w przypadku odejmowania gazu... wydaje mi się że może to być zużytej poduszki skrzyni bo takie chyba są jej oale nie mam pojęcia gdzie ona sie znajduje :p

Wie ktoś może gdzie dokładnie ta poduszka sie znajduje w moim aucie i czy da się ja wymienić bez konieczności wyjmowania skrzyni?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Do wymiany poduszek nie trzeba wyjmowac skrzyni poza tym masz do sprawdzenia wewnętrzne przeguby napędowe

karabin10

Gaduła
Punktów
0
arni a czy był byś w stanie powiedziec mi w którym miejscu sa te poduszki skrzyni? a co do przegubów to nie wydaje mi się żeby było coś z nimi nie tak bo faktycznie od niedawna stuka mi coś w prawym kole ale jest to zuzyta końcówka drążka kierowniczego a przeguby tez sprawdzałem i luzów nie maja...

a mam jeszcze jedno pytanie z innej beczki bo nie chce specjalnie tematu zakładac ale czy przy wymianie końcówki drążka kierowniczego koniecznie trzeba ustawiac od nowa zbieżność? czy wystarczy policzyć liczbę obrotów lub zaznaczyć dokładne miejsce i nie ma potem problemów ze zbieżnością (oczywiście mówie tu i wymianie końcówek o jednakowych długościach bo jak wiadomo mogą być rózne)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Końcówka końcówce nie równa a odnośnie poduszek wejdz na mój profil i poszukaj tematu o wymianie sprzęgła w audi a4 b5 1.6 zrobiłem kiedyś taki fajny tutorial że zdjęciami tam widać poduszki.

Do góry Bottom