• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 b5 1,9 TDI ajm, przy prędkości powyżej 60 km/h jadąc po łuku w prawo załącza się ESP.

Stolpin83

Początkujący
Punktów
1
Witam.
Panowie jak w temacie gdy jadę prędkością powyżej 60 km/h w łuku i tylko skręcając w prawo zaczyna mi migać kontrolka ESP i komputer zwalnia auto. Dzieje się tak nie zawsze ale bardzo często. Gdzieś coś czytałem o czujniku skrętu kół ale nie wiem gdzie się znajduje.
Z góry dziękuję za pomoc.

Stolpin83

Początkujący
Punktów
1
no a gdzie ma stać? No tak jak u każdego. Macie rację udam się gdzieś na jakiś porządny komputer. I spr. Geometrii. Potem będę myślał dalej. A jeszcze jedno. Rok temu też się to działo wtedy to zacząłem szukać tego czujnika skrętu pod kierownicą zwolniłem jej blokadę i zacząłem ruszać w płaszczyźnie góra dół. Po tym na kilka miesięcy problem zginą. Jakiś czas temu znowu się pojawił. Może to zwykły zbieg okoliczności. A może ktoś ma jakieś przemyślenia.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Witam.
Panowie jak w temacie gdy jadę prędkością powyżej 60 km/h w łuku i tylko skręcając w prawo zaczyna mi migać kontrolka ESP i komputer zwalnia auto. Dzieje się tak nie zawsze ale bardzo często. Gdzieś coś czytałem o czujniku skrętu kół ale nie wiem gdzie się znajduje.
Z góry dziękuję za pomoc.
Jedz na komputer, jak ci nie blokuje kół podczas jazdy to będzie czujnik przyspieszenia bocznego, czujniki sa albo 2 w 1 czyli boczny z wzdłużnym lub 2 osobno boczny osobno i wzdłużny osobno. Jak lampka się załącza to mogły paść 3 rzeczy, czujniki ESP jw napisałem, Pompa hamulcowa/ ABSowa lub czujnik skrętu ( montowany przy drążku kierowniczym) Miałem przypadek z lampka ESP tylko nie gasła, a początkowe objawy były podobne jak u ciebie gasła i zapalała się. Na komputerze wskazało czujnik przyśp. wzdłużnego i poprzecznego (koszt nowego 3000zł w ASO " Używanych nie było do tego modelu hmm były ale 1 za 160 funtów z UK i drugi Germany za 180 Juro) poszukałem trochę i gościu z centrum Polski regeneruję takie czujniczki za prawie sześciokrotnie taniej jak z ASO nowy, gwarancja na zregenerowane 2 lata więc w miare ok) po wymianie ESP się uspokoiło. Dlatego najlepiej jedź na kompa podepnij się za 50 zeta i będziesz wiedział bo ceny jak widzisz troszkę szokują. Po za tym jakbyś kupował używkę bierz też pod uwagę, że taki czujnik trzeba kalibrować, koszt około 200zł. Więc jak padły czujniki, sugerowałbym regenerację, ponieważ nie trzeba wtedy kalibrować.

Do góry Bottom