• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B6 2.4 po zgaszeniu nie odpala. Tylko po zdjęciu klemy znów pali.

JarekLKR

Początkujący
Punktów
0
Witam. Jakiś tydzień temu miałem dziwny przypadek w mojej B6. Otóż samochód jeździł bez zastrzeżeń aż nagle po zgaszeniu już nie odpalił. Zdjąłem klemę z aku i pokrywę silnika gdzie zauważyłem przerwany przewód od odmy. Przewód został załatany i myślałem że będzie ok. Ale teraz coraz częściej mi zaczyna gasnąć i tylko zdjęcie klemy pomaga. Auto pali jednak świecą się kontrolki od ESP i ABS które z czasem gasną. martwi mnie to bo samochód coraz częściej nie odpala (dziś już 2 razy). Czego to może być przyczyna? Dodam że przed pierwszym zdjęciem klemy świecił się Check ponieważ mam sondy do wymiany. Czy to może być czujnik położenia wału? Czekam na jakieś info

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
heh,takie cos spotykam często w vagu jak zle jest zrobiony immo off:D,ale to chyba nie twój przypadek;)oby.Po diagnozie powinieneś pokapowac czego tam brakuje,od tego trzeba zaczać.

JarekLKR

Początkujący
Punktów
0
Witam ponownie. Problem z paleniem samochodu nie zniknął ale mam kilka nowych informacji. Otóż we wtorek gdy samochód po zgaszeniu nie chciał odpalić zaczekałem jakieś 10 minut i zapalił ale objawy były już inne. Silnik pracował nierówno, jakby nie na wszystkich cylindrach i do tego migała kontrolka check engine. Po podłączeniu pod tester diagnostyczny wyszło że to wypadanie zapłonu cylindra 6. Przynajmniej miałem jakiś punkt orientacyjny. Wymieniłem cewkę (używana) problem z falowaniem silnika, migającą kontrolką itp zniknął ale samochód dalej ma problemy z odpalaniem. Mam wrażenie że na ciepłym nie chce palić. Co więcej sprawdzając przewody od cewki zauważyłem że nie daje iskry tak jakby odcinało prąd... Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Immobilizer? Czujnik wału? Czy na profesjonalnym Vagu pokaże błąd? Ja dysponuję tylko testerem diagnostycznym

marcinb.2508

Bywalec
Punktów
14
pewnie czujnik wału. jak na ciepłym nie pali to możesz wtedy ostudzić czujnik wału sprężonym powietrzem lub zamrażaczem w sprayu. jak po tym zabiegu odpali to masz winnego.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Panowie litosci bo scyzoryk rozklada sie w kieszeni,najpierw diagnoza,niezgadujcie i nie szukajcie po omacku,skoro pytanie do mechanika to my podpowiadamy od strony profesjonalnej.
Czyli komp,sprawdzenie podstaw i poprawna interpretacja parametrow rzeczywistych(nie chodzi oto ze bledu niema)
Poki co autor nie wie nawetczego brakuje.

JarekLKR

Początkujący
Punktów
0
Kolego czyli po podłączeniu pod komputer muszę skupić się na jakichś szczególnych parametrach? Dodam że mam w nim gaz i na benzynie też nie odpala... Poprostu jak dłużej postoi pali na dotyk...

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Tak,to podstawa,ale szybciej i taniej by bylo jakbys poszukal tutaj kumatego goscia i ktos ci to opyka w szybkim tempie.
Dlatego ze nie zabardzo widze w jasnych barwach naprawe tego pojazdu we wlasnym zakresie.A kumaty czlowiek podejdzie z automatu i postawi diagnoze,napewno nie wymieni nie potrzebnych czesci a ty juz zaczales od ukladu zaplonowego zupelnie niepotrzebnie.

JarekLKR

Początkujący
Punktów
0
Potwierdzam że winą problemów z paleniem był czujnik położenia wałka rozrządu. Do dnia dzisiejszego nie miałem żadnego problemu z odpaleniem. Czujnik stary po sprawdzeniu okazał się uszkodzony. Temat do zamknięcia

Do góry Bottom