• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B7 - wymiana zacisków hamulcowych tył, tarcze 245mm

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
Witam,
nadszedł czas na wymianę zacisków jak w temacie, bo są "złośliwe" od jakiegoś czasu (chcę założyć nowe, a nie regenerować stare), trochę analizowałem temat kupna tych części i powiem, że mam niezły mętlik, bo nie za bardzo wiem co wybrać....
Rozpatruję - z tych bardziej przyjaznych cenowo zaciski SKV , NTY , Daco i o dziwo mają bardzo dobre opinie, najlepsze SKV. Zdaję sobie sprawę, że to "chińszczyzna", ale co nie jest tam teraz produkowane....
Alternatywnie rozważam też bardziej rozpoznawalne marki, teoretycznie godne większego zaufania czyli TRW i Febi Bilstein.
W cenie jednego TRW są dwa np. SKV, Febi sztuka jest droższy od SKV o stówę......
Czyli reasumując ceny kompletów P+L mają się następująco:
SKV - około 300zł;
Febi Bilstein - około 450zł;
TRW - około 550zł
I teraz się zastanawiam czy warto dopłacać do tych droższych opcji Febi lub TRW czy te SKV też są w porządku jakościowo?
Oczywiście jeżeli zdecydowanie lepszym wyborem byłby zakup tych droższych wersji to nie miałbym z tym problemu, ale jeżeli jest to bardzo zbliżona jakość to po co dopłacać....
Z góry dzięki za wszelkie sugestie od Was zorientowanych w zagadnieniu dotyczące dokonania właściwego/optymalnego wyboru.
Pzdr.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
TRW to raczej regenerowany będzie.
Aczkolwiek zakładałem do swojego s-maxa do tyłu TRW a w pudełku był zregenerowany oryginał Ford :D
Tańsze też działają, pytanie tylko jak długo.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
Dziadowanie na hamulcach i Kraków jako lokalizacja. Czy może być coś bardziej komplementarnego? No, chyba że kolega regularnie i namiętnie myli gaz z hamulcem, przez co te tarcze z tyłu to musi co 10 tysięcy kilometrów zmieniać i ta stówka raz do roku przełoży się na potężne oszczędności.

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
TRW to raczej regenerowany będzie.
Aczkolwiek zakładałem do swojego s-maxa do tyłu TRW a w pudełku był zregenerowany oryginał Ford :D
Tańsze też działają, pytanie tylko jak długo.
Myślisz, że to standard,że tylko regenerowane będą, nowy ciężko trafić?

Dziadowanie na hamulcach i Kraków jako lokalizacja. Czy może być coś bardziej komplementarnego? No, chyba że kolega regularnie i namiętnie myli gaz z hamulcem, przez co te tarcze z tyłu to musi co 10 tysięcy kilometrów zmieniać i ta stówka raz do roku przełoży się na potężne oszczędności.
Ręce opadają jak się coś takiego czyta.....
Wyjaśniam, bo chyba nie zrozumiałeś sensu pytania, chodziło o odniesienie się do przykładowych opcji, propozycji zacisków, które z własnego doświadczenia można polecić do kupienia, bo jak wiadomo czasy w których coś markowego było bezwzględnie markowym już dawno minęły, cena jest tu drugorzędna. Jak widać w tej kwestii nie miałeś nic do przekazania, więc po co się udzielasz?
A dziadowanie, no cóż mnie to pojęcie jest obce, ale widzę, że Ty jesteś z nim zaznajomiony, bo masz definicję tego określenia dobrze opanowaną.....

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
Witam,
reasumując temat zamówiłem zaciski TRW u sprzedawcy który zadeklarował, że nie są regenerowane, tylko fabrycznie nowe w przeciwnym wypadku mogę bez problemu części zwrócić. Rozważałem jeszcze Febi, które ludzie chwalą, ale po informacji, , że TRW były dawane na pierwszy montaż w moim aucie zdecydowałem się właśnie na nie choć zdaję sobie sprawę, że to nie będzie już ta jakość co na pierwszy montaż, ale myślę, że dłuższy czas będę miał spokój z tym tematem.
Podziękował za opinie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Daj indeks tych zaciskow

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Powinny być nowe. Jakby indeks miał na końcu "E" (BHN303E) to byłby regenerowany.
Pamiętaj tylko, żeby dobrze wyczyścić jarzma i piastę.
Myślę że dobry wybór.

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
O widzisz, super info dla mnie, dzięki za potwierdzenie, że to będzie na pewno nowy produkt, zresztą sprzedawca się zarzekał, że właśnie jest nowy nie regenerowany.
Jarzma i piasta....oczywista sprawa dla mnie, ale super, że wspominasz.
Też myślę, że będą służyły długi czas bezawaryjnie.
Pzdr.

ryczkomil

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Odświeżę nieco temat - coś się zmieniło na rynku zacisków ? Nadszedł i czas na moje zaciski i stoję przed dylematem czy lepiej regenerowane czy jakieś chinole.
Coś z tanizny na Allegro jest warte zainteresowania ?

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
Odświeżę nieco temat - coś się zmieniło na rynku zacisków ? Nadszedł i czas na moje zaciski i stoję przed dylematem czy lepiej regenerowane czy jakieś chinole.
Coś z tanizny na Allegro jest warte zainteresowania ?
Zrobisz jak uważasz, ale w mojej ocenie regeneracja to ruletka, bo nie wiadomo ile taki zacisk popracuje prawidłowo, natomiast typowe chinole to słaby pomysł na takie elementy..... Ja kupiłem TRW z pochodzeniem niemieckim i nie żałuję, wszystko pięknie chodzi.
Rozważałem tą firmę oraz Febi, ale skończyło się na TRW, bo były montowane na pierwszy montaż, a że auta nie zamierzam sprzedawać to chciałem założyć coś porządnego choć tanio nie było.....
Jak chcesz taniej to zainwestuj w Febi, ponoć też porządny produkt, a wynalazki rodzaju NTY bym odpuścił choć trzeba przyznać, ze cenę mają atrakcyjną i czytałem opinie, że niektórzy sobie chwalą.
No nie wiem.....zrobisz jak uważasz jak powyżej wspomniałem.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Zakładam zarówno TRW, Elstock, Lauber jak i chińskie ABE, NTY, Maxgear. Tylko na maxgeara pisałem reklamacje po 20 miesiacach

ryczkomil

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
No właśnie na temat regenerowanych nasłuchałem i naczytałem się naprawdę wielu opinii, częściej negatywnych niż pozytywnych. Niektórzy sobie chwalą, że jak dobrze zregenerowane to lepsze od oryginału, inni twierdzą, że od samego początku mieli problemy.
Jak sprawdziłem cene trw to przyznam, że ścieło mnie z nóg, a w dodatku jak gadałem z moim mechanikiem to już sam nie wiem co robić. On mówi, że TRW nie montuje nikomu, bo po pierwsze drogo, a po drugie nie ta jakość co parę lat temu.

Zostało mi parę dni do zakupu - z mechanikiem umowilem sie na piatek.

O NTY i Maxgear są mieszane opinie w necie, jedni sobie chwalą, inni twierdzą że to ostatnie g****.
ABE nie mogę znaleźć do mojego auta, znalazłem jeszcze skv troche drozsze od NTY, ale za to mają masę dobrych opinii. Do tego doczytałem u sprzedawcy na Allegro, że dają 3 lata gwarancji. Może to jest jakiś kompromis?

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
Z regenerowanymi loteria, chyba, że umiesz i zrobisz sobie to sam sprawdzając kondycję zacisków do regeneracji.
Jakość części generalnie leci na łeb to nie nowość, ale jednak najwolniej w tych markowych, a jeżeli chodzi o TRW to faktycznie tanie nie są choć ja ich ceny tak drastycznie bym nie określił, po prostu "trochę" kosztują, ale jak w zamian za to będę miał dłuuugo z tym tematem spokój to zainwestowałem i zmieniłem je sobie sam, więc i koszty się zmniejszyły o robociznę,tym bardziej, że jak wspominałem wyżej auta nie planuję sprzedawać, a jednak TRW to TRW nie przypadkowo były montowane na pierwszy montaż i jeżeli nawet jakość ich obecnie jest niższa od fabrycznych to i tak zdecydowanie lepsze to od chinoli, no ale to mój punkt widzenia.;)
Reasumując, jak chcesz rady to ja daję jak poniżej;
widzę, że nie chcesz wydawać nie wiadomo ile na te części, więc ja na Twoim miejscu rozważyłbym Febi (są tańsze od TRW, a jakościowe również) lub patrząc już całkiem skrajnie wziąłbym SKV, bo faktycznie drogie nie są, a opinie w tym przedziale cenowym mają bardzo dobre.
Czy tak czy tak decyzję i tak musisz podjąć sam co zrobisz, a moje sugestie traktuj pomocniczo, a nie jak wyrocznię.
Powodzenia w podjęciu właściwego ruchu zakupowego.:cool:

ryczkomil

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Zamówiłem na Allegro SKV. Febi był kilkanaście zł na sztuce droższy, a w necie znalazłem o nim dużo więcej negatywnych informacji niż o skv. Jedni sobie chwalą, inni narzekają, ale częściej chwalą niż narzekają.
Postanowiłem przekonać się na własnej skórze i dać szansę niszowej marce, o której wcześniej prawie nic nie słyszałem.
Ostateczną decyzję podjąłem i tak na bazie gwarancji - skoro dają 3 lata to chyba są pewni tego co robią.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Zamówiłem na Allegro SKV. Febi był kilkanaście zł na sztuce droższy, a w necie znalazłem o nim dużo więcej negatywnych informacji niż o skv. Jedni sobie chwalą, inni narzekają, ale częściej chwalą niż narzekają.
Postanowiłem przekonać się na własnej skórze i dać szansę niszowej marce, o której wcześniej prawie nic nie słyszałem.
Ostateczną decyzję podjąłem i tak na bazie gwarancji - skoro dają 3 lata to chyba są pewni tego co robią.
Znaczy chinol z napisem na pudełku SKV - loteria
i dobrze trzymaj paragon bo może być potrzebny

darioon

Początkujący
Punktów
1
Podejrzewam, że chinol(pewnosci nie mam - wyglądają inaczej niż typowe chinole typu nty, denckermann gdzie zmienia się tylko logo), ale często klienci przyjeżdzają do mnie już z zaciskami skv i nie pamiętam bym komuś je ściągał do reklamacji.
Sam unikam kupowania częsci klientowi, ale jak już muszę to zdarza mi się brac skv.

ryczkomil

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Po montażu, przez długi weekend zrobiłem 1200 km, dzis od rana oględziny czy nic się nie poci - na razie suchutko.

@darioon - Mechanior spakował mi stare w kartoniki - na opakowaniu nie doszukałem sie kraju pochodzenia więc nie potwierdze czy chinol czy nie.

darcun4

SuperMechanior
Punktów
152
Miasto
Toruń
Panowie, a w czym jest różnica pomiędzy systemami np. Bosch, TRW, Lucas? Czy to znaczy, że jeżeli mam stare zaciski systemu Bosch, to zamienniki muszą być też systemu Bosch? Inne nie podejdą?

Do góry Bottom