krystusiek1
Gaduła
Witam.. Panowie czy posiada ktoś audi z silnikiem 2.0 TFSI lub jest to ktoś kto miał okazję robić te silniki..Mam problem z metalicznym cykaniem po maksymalnym rozgrzaniu silnika, zaczyna strasznie klepać..Wymieniony łańcuch i napinacz, rozbierany rozrząd 3 razy do sprawdzenia i niczego złego przy rozrządzie nie widać.. Przejechane 120 tyś zero błędów w sterowniku..Po ostatniej rozbiórce rozrządu w celu weryfikacji jakby wzrosło mi spalanie na fisie przy wolnych obrotach na postoju..Chyba wcześniej było 0.9 a teraz skaczę 1.4 1.6l/h Wariator nie miał luzu popychacze sprawdzone..Silnik był po kolizji zaworów z Niemiec, zrobiłem głowice ale tłoki zostały stare, z tym problem przejechałem już 17 tys i nic złego się z silnikiem nie dzieje..Na wolnych obrotach leciutko obroty jakby skakały ale nie widać po wskazówce i żadnych błędów..
Bardziej cykać niż klepać, nie chodzi mi o dieslowe stukanie wariatora tylko bardziej cykanie jakby szklanki

Automatyczne połączenie postów:
Bardziej cykać niż klepać, nie chodzi mi o dieslowe stukanie wariatora tylko bardziej cykanie jakby szklanki
Automatyczne połączenie postów:

Ostatnia edycja:

Dodatkowo szedł z niej taki swist jakby się coś w silniku przycierało..Ale to całkiem odrębny temat po prostu mi się przytrafił podczas gdy walcze z tymi stukami, i dlatego trochę zgłupiałem..Ale cały czas walczę z tym cykaniem..Zaczyna się tylko na maksymalnie rozgrzanym oleju i wtedy klepie niemiłosiernie :/ Dźwięk idzie z lewej strony jakby przy turbie gdzieś ale kupiłem stetoskop i z tego co mnie uszy nie mylą to stuka od rozrządu jakby łańcuch napinacz.. Najprawdopodobniej łańcuch tak dzwoni..Tylko dlaczego skoro napinacz nowy i łańcuch też nowy ślizgi nie wytarte..Po 15 tys kiedy rozebrałem rozrząd byłyby już gdzieś ślady pracy po takim tykaniu ale niestety nic nie widać.. Ciśnienie w napinaczu spada na gorącym oleju ? A może wałki balansowe mogłyby tak cykać ? Jedynie ich nie demontowałem..( szklankę pompy już też wykluczyłem bo dźwięk dobiega z przodu a nie ma na niej żadnych wytarć)..Dodam film jak cyka będzie jaśniejsza sprawa