• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A5 2.0 TFSI

krystusiek1

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Płock
Witam.. Panowie czy posiada ktoś audi z silnikiem 2.0 TFSI lub jest to ktoś kto miał okazję robić te silniki..Mam problem z metalicznym cykaniem po maksymalnym rozgrzaniu silnika, zaczyna strasznie klepać..Wymieniony łańcuch i napinacz, rozbierany rozrząd 3 razy do sprawdzenia i niczego złego przy rozrządzie nie widać.. Przejechane 120 tyś zero błędów w sterowniku..Po ostatniej rozbiórce rozrządu w celu weryfikacji jakby wzrosło mi spalanie na fisie przy wolnych obrotach na postoju..Chyba wcześniej było 0.9 a teraz skaczę 1.4 1.6l/h Wariator nie miał luzu popychacze sprawdzone..Silnik był po kolizji zaworów z Niemiec, zrobiłem głowice ale tłoki zostały stare, z tym problem przejechałem już 17 tys i nic złego się z silnikiem nie dzieje..Na wolnych obrotach leciutko obroty jakby skakały ale nie widać po wskazówce i żadnych błędów..
Automatyczne połączenie postów:

Bardziej cykać niż klepać, nie chodzi mi o dieslowe stukanie wariatora tylko bardziej cykanie jakby szklanki

Snapchat-939367411.jpg

Ostatnia edycja:

krystusiek1

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Płock
Sprawdzana była pompa paliwa? Wtryski?

Nie szedłem w kierunku paliwa ponieważ od początku gdy mam samochód nie miałem żadnego błędu od silnika.. Podczas jazdy nic nie szarpie, na obroty wchodzi płynnie, nie rzuca silnikiem.. Może wyśle filmik jak silnik pracuje na zimnym i po nagrzaniu ? Aczkolwiek ten fis mnie martwi bo już sam się pogubiłem ale jak jest wszystko w porządku to na wolnych obrotach zawsze było 0.9 litra z włączoną klima..A teraz jakby obroty ciut wyższe i czasem skaczę 1.3 1.6..Juz sam zgłupiałem czy tak było wcześniej czy dopiero od ostatniej ingerencji w silnik.. Może być że leje któryś wtrysk ? Nie byłoby błędów ? W benzynie można je zweryfikować vcdsem ?

krystusiek1

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Płock
Nie szedłem w kierunku paliwa ponieważ od początku gdy mam samochód nie miałem żadnego błędu od silnika.. Podczas jazdy nic nie szarpie, na obroty wchodzi płynnie, nie rzuca silnikiem.. Może wyśle filmik jak silnik pracuje na zimnym i po nagrzaniu ? Aczkolwiek ten fis mnie martwi bo już sam się pogubiłem ale jak jest wszystko w porządku to na wolnych obrotach zawsze było 0.9 litra z włączoną klima..A teraz jakby obroty ciut wyższe i czasem skaczę 1.3 1.6..Juz sam zgłupiałem czy tak było wcześniej czy dopiero od ostatniej ingerencji w silnik.. Może być że leje któryś wtrysk ? Nie byłoby błędów ? W benzynie można je zweryfikować vcdsem ?
Sprawdzę świece po południu mniej więcej będzie widać czy coś się dzieje na którymś garze

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Coś się dzieje w tej ostatniej ucietej na zdj... Mogą lać wtryski i błędu miał nie będziesz poza tym częstym problemem w tych silnikach jest szklanka pompy paliwa która potrafi stukać

krystusiek1

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Płock
Coś się dzieje w tej ostatniej ucietej na zdj... Mogą lać wtryski i błędu miał nie będziesz poza tym częstym problemem w tych silnikach jest szklanka pompy paliwa która potrafi stukać
Sprawa ze spalaniem załatwiona doszedłem do odmy, wymieniłem na nową..Spalanie od razu wróciło do normy obroty nie falują ;) Dodatkowo szedł z niej taki swist jakby się coś w silniku przycierało..Ale to całkiem odrębny temat po prostu mi się przytrafił podczas gdy walcze z tymi stukami, i dlatego trochę zgłupiałem..Ale cały czas walczę z tym cykaniem..Zaczyna się tylko na maksymalnie rozgrzanym oleju i wtedy klepie niemiłosiernie :/ Dźwięk idzie z lewej strony jakby przy turbie gdzieś ale kupiłem stetoskop i z tego co mnie uszy nie mylą to stuka od rozrządu jakby łańcuch napinacz.. Najprawdopodobniej łańcuch tak dzwoni..Tylko dlaczego skoro napinacz nowy i łańcuch też nowy ślizgi nie wytarte..Po 15 tys kiedy rozebrałem rozrząd byłyby już gdzieś ślady pracy po takim tykaniu ale niestety nic nie widać.. Ciśnienie w napinaczu spada na gorącym oleju ? A może wałki balansowe mogłyby tak cykać ? Jedynie ich nie demontowałem..( szklankę pompy już też wykluczyłem bo dźwięk dobiega z przodu a nie ma na niej żadnych wytarć)..Dodam film jak cyka będzie jaśniejsza sprawa

Link do filmu..https://youtu.be/nS5bwbNPbEA Zauważyłem że na końcu filmu po skierowaniu telefonu na kata stukanie jest bardziej słyszalne, aczkolwiek to niesie po całym motorze i nie jestem w stanie stwierdzić gdzie na 100% jest źródło..

Ostatnia edycja:

krystusiek1

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Płock
Może być że wałki balansowe mają przytkane sitka i powodują spadek ciśnienia kiedy olej jest rzadszy i wtedy spada ciśnienie na napinaczu ? Nie na tyle żeby czujnik zgłosił błąd o niskim ciśnieniu ? Nie wiem dlaczego nie pokusiłem się ani razu o wymontowanie wałków..Może tam siedzi problem ;/

Do góry Bottom