• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a6 2.0 pd, problem z zadymieniem.

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Przyjechał klient co miał robiony dpf off i egr off w audi a6 2.0 tdi pd. Nie przechodzi mu na przegladzie testu zadymienia, ale pompowtryski miał regenerowane i żadnych korekt nie ma na nich. Za to zauważyłem, że chyba coś jest nie tak z programem, bo na luzie turbina pompuje mu przy 3000 obr - 0,7 bara. Czy to przez to będzie przekroczone zadymienie na pomiarze? (Wydaje mi się, że tak).
https://zapodaj.net/32b0f1342784f.jpg.html

Może trzeba jakoś ten program poprawić? Czy to może zapieczone vnt?
(choć turbo też miał niedawno zmienione)
(Granica zadymienia była chyba 2.5, a on miał 4.2 na wykresie. Test jest robiony też przy 3000 obr.)
Do tej pory nie widziałem w żadnym tdiku, żeby turbina była wysterowywana bez obciążenia.
Poza tym nie zgadza się ciśnienie specified z actual jak na zdjęciu.
Nie wiem czy to ma coś do rzeczy ale to multitronic.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
czasami przerabiam taki problem zadymienia nie kiedy jest to wina wtryskiwaczy,oleju w dolocie badz usuniety dpf,wraz egr ,nieszczelnosci w dolocie itd. nawet gdy kiedys turbo padlo i zaciagnelo olej do wydechu i na nowej turbinie smigal super ale z wydechu wypalal sie olej i to bardzo dlugo. a system recyrkulacji spalin jak sama nazwa wskazuje od czegos jest co nie...?

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
czasami przerabiam taki problem zadymienia nie kiedy jest to wina wtryskiwaczy,oleju w dolocie badz usuniety dpf,wraz egr ,nieszczelnosci w dolocie itd. nawet gdy kiedys turbo padlo i zaciagnelo olej do wydechu i na nowej turbinie smigal super ale z wydechu wypalal sie olej i to bardzo dlugo. a system recyrkulacji spalin jak sama nazwa wskazuje od czegos jest co nie...?
tak tak. Ale sądzę, że jak producent przewidział test spalin na biegu jałowym, to przy przygazowaniu na 3000 turbo nie jest wysterowywane zaworem n75 na doładowanie, bo jak mu dmuchnie to jasne, że i paliwem podleje jakby silnik jechał na obciążeniu (chociaż mam tu wątpliwości czy to zmienia współczynnik pcohłaniania światła - dlatego tu piszę). I faktycznie nie powinno być -dlatego inna jest wartość specified na zdjęciu i actual (przepraszam za niemiecki, ale jakoś na tym samochodzie tylko w tym języku działał vcds). może być niewyregulowana sztanga i nie schodzi max w dół, albo zepsuta, albo n75. Z tego co się już dowiedziałem raczej nie program.

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Wrócić do oryginału lub auto na złom.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
tomi z trojmiasta może dostać w lampę jak wejdzie na warsztat i zacznie się spuszczać na zawodowców.
wesołych świąt i smacznego jajeczka.
:)

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Wyjaśnienie powiedzenie staropolskie "spuścić się na " znaczy we współczesnym języku polskim,
Polegać na osobach doświadczonych w swojej profesji.:mad: ,:p.

Do góry Bottom