• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 c5 2.4 ALF Problemy z sondami, trzęsie silnikiem .

Krzysztof96

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
Witam.

Piszę już tu po raz kolejny gdyż na wszystkie moje pytanie otrzymałem odpowiedzi, jest mi z tego powodu bardzo miło że istnieje to forum. A więc do rzeczy, mam problem z sondami, gdyż pracują nieregularnie tzn po włączeniu silnika pracuje jedna z dwóch sond albo na odwrót, jest też tak że pracują obydwie, ale po pewnym czasie jedna się wyłącza, a druga pracuje normalnie jest to przemienne. Sondy są nowe Boscha oryginalne więc odpada że są niesprawne. To co zostało zrobione w aucie to, wymiana cewki, świec, przewodów wszystko nowe. Wyczyściłem przepustnicę ale mam problem z jej adaptacją, po wejściu w blok pomiarowy (60) jest napisane adapt ok więc jakby wszystko grało. Mam możliwość sprawdzenia bloków pomiarowych więc jakby było to potrzebne to sprawdzę. Wymieniłem też odmę gdyż była pęknięta, rozrząd sprawdziłem jest ok , jest ustawiony prawidłowo. Błędy jakie pokazuje to P0150 czyli błąd w obwodzie elektrycznym sonda 1 oraz taki sam błąd jest na drugiej sondzie, jeszcze złapało P1130 jest to Powietrze adaptacyjne mieszanki. System zbyt ubogi. Odłączyłem wtyczki sprawdziłem napięcie jest na każdym pinie takie same, nie pamiętam dokładnie jakie było ale pomimo że na bloku pomiarowym sonda miała 0% to po sprawdzeniu miernikiem było napięcie. Myślałem na początki że komputer wysyła złe informacje do sondy albo przerywa, ale gdy sonda nie działa to pokazuje napięcie na wtyczce. Jeszcze zauważyłem że na bloku pomiarowym 001 jak sondy mają wskazanie 25% na obu to silnik równo pracuje nie trzęsie, gdy tylko jedna sonda przestanie działać to silnik źle pracuje i przerywa. Czasami jak dodam gazu to sonda wraca do życia czasami tak jest że działa cały czas, a nie raz zadziała i znowu pokazuje 0%. Jeszcze dodam filmik jak to wygląda w rzeczywistości to co opisuje. Proszę o pomoc gdyż walczę z tym trzęsieniem silnika od paru miesięcy

Link do filmu:

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Fajnie. Nie czuj sie zobowiązany opisać na czym polegał.

Do góry Bottom