Dzień dobry,
to forum mechaników, niestety ja nim nie jestem.
mimo to widzę że forum jest aktywne i może uzyskam jakąś podpowiedź i uda mi się znaleźć,
lub wskażą państwo mechanika/ elektronika w mojej okolicy (Lublin) co będzie w stanie mi pomóc.
Opis problemu:
Jak już się uda odpalić jeden raz to już pali nie ma problemu..
ale po nocy lub po paru godzinach może już być problem - ale nie zawsze. (losowo)
Albo rano kręci długo aż do rozładowania i nie odpali .
Albo rano / po pracy po 8h odpali za trzecim razem - i potem nie ma już problemu
Albo od razu i też nie ma problemu
podczas kręcenia gdy nie chce odpalić miga "check"
Czasem zgasną wszystkie kontrolki (jakby przerwanie / spadek napięcia?)
Czuć benzynę więc pompa działa ale jakby brak pozwolenia na zapodanie iskry.
inny serwis (który wstępnie diagnozował) też wskazuje że może być coś immo..
ale ikona autka z kluczykiem nie pojawia się
natomiast - jak wsadzę sam grot bez transpondera kluczyk pojawia się / czyli immo widzi kluczyk
(DODATKOWO natrafiłem na taką informację ale nie wiem czy prawdziwa:
równomierne miganie kontrolki "Check" podczas próby rozruchu w Oplu oznacza że immobilizer zablokował Sterownik ECU.
Pętla Immo rozpoznała kluczyk (dlatego brak kontrolki z kłódką) ale moduł CIM nie przesyła prawidłowego kodu autoryzacji do ECU)
ECU Odcina iskrę na świecach...)
Być może coś na pograniczu komunikacji Immo / CIM / ECU - ale w mojej opinii brak stosownych błędów (załącznik )
czujniki wału sprawne widać obroty w op-comie
temp płynu sprawny - pokrywa sie z temperaturami zewnętrznymi
kiedyś był problem z masą więc obecnie Jest doprowadzony dodatkowy gruby przewód + oraz - - więc teraz raczej + i - nie stanową problemu
Aku 2-3 lata - wygląda na sprawny - (nie rozładowuje się trzyma napięcie) - serwis testował czy uszkodzone cele - Sprawny
rozrusznik OK - kręci prawidłowo
poziom paliwa w baku na 3/4
pompa paliwa pracuje- Czuć benzynę przy dłuższym kręceniu.
cewka nowa - 1 rok Ngk
Mogę mieć mylne wrażenie, ale to może być tylko zbieg okoliczności, że jak jest akumulator w pełni naładowany (łądowany na zimno przez noz prostownikiem) po wcześniejszym rozładowaniu po nieudanych próbach uruchomienia , bezpośrednio po odpięciu prostownika - odpala normalnie.
Lub
Jak długo kręciłem i rozładowałem że już Akumulator nie miał siły - po podpięciu kabli rozruchowych Do innego auta / Diesel - odpalił...
myślałem że pilot.
wymiana baterii, przytrzymanie równocześnie przycisku zamykania otwierania (parowanie) po tym kilka dni zero problemów palił normalnie
Ale dziś znowu kaprys.. kręcił na trzy razy z migającym "Check" za czwartym odpalił
Więc może też inna elektryczna przypadłość która powoduje blokowanie zapłonu
niekoniecznie Immo / CIM / ECU
w załączniku błędy.
tam jest błąd CIM - ale on dotyczy przyciski sterowania kierownicy - których w ogóle nie mam i ten błąd mam od zawsze - i nigdy nie przeszkadzało..
już nie mam siły.
ale chętnie odpowiem na dodatkowe pytania.
Może mają panowie jakiś pomysł wskazówkę ? Kierunek ? co mogę zweryfikować jeszcze samodzielnie?
Lub jaki warsztat Lublin mogą panowie wskazać?
pozdrawiam
to forum mechaników, niestety ja nim nie jestem.
mimo to widzę że forum jest aktywne i może uzyskam jakąś podpowiedź i uda mi się znaleźć,
lub wskażą państwo mechanika/ elektronika w mojej okolicy (Lublin) co będzie w stanie mi pomóc.
Opis problemu:
Jak już się uda odpalić jeden raz to już pali nie ma problemu..
ale po nocy lub po paru godzinach może już być problem - ale nie zawsze. (losowo)
Albo rano kręci długo aż do rozładowania i nie odpali .
Albo rano / po pracy po 8h odpali za trzecim razem - i potem nie ma już problemu
Albo od razu i też nie ma problemu
podczas kręcenia gdy nie chce odpalić miga "check"
Czasem zgasną wszystkie kontrolki (jakby przerwanie / spadek napięcia?)
Czuć benzynę więc pompa działa ale jakby brak pozwolenia na zapodanie iskry.
inny serwis (który wstępnie diagnozował) też wskazuje że może być coś immo..
ale ikona autka z kluczykiem nie pojawia się
natomiast - jak wsadzę sam grot bez transpondera kluczyk pojawia się / czyli immo widzi kluczyk
(DODATKOWO natrafiłem na taką informację ale nie wiem czy prawdziwa:
równomierne miganie kontrolki "Check" podczas próby rozruchu w Oplu oznacza że immobilizer zablokował Sterownik ECU.
Pętla Immo rozpoznała kluczyk (dlatego brak kontrolki z kłódką) ale moduł CIM nie przesyła prawidłowego kodu autoryzacji do ECU)
ECU Odcina iskrę na świecach...)
Być może coś na pograniczu komunikacji Immo / CIM / ECU - ale w mojej opinii brak stosownych błędów (załącznik )
czujniki wału sprawne widać obroty w op-comie
temp płynu sprawny - pokrywa sie z temperaturami zewnętrznymi
kiedyś był problem z masą więc obecnie Jest doprowadzony dodatkowy gruby przewód + oraz - - więc teraz raczej + i - nie stanową problemu
Aku 2-3 lata - wygląda na sprawny - (nie rozładowuje się trzyma napięcie) - serwis testował czy uszkodzone cele - Sprawny
rozrusznik OK - kręci prawidłowo
poziom paliwa w baku na 3/4
pompa paliwa pracuje- Czuć benzynę przy dłuższym kręceniu.
cewka nowa - 1 rok Ngk
Mogę mieć mylne wrażenie, ale to może być tylko zbieg okoliczności, że jak jest akumulator w pełni naładowany (łądowany na zimno przez noz prostownikiem) po wcześniejszym rozładowaniu po nieudanych próbach uruchomienia , bezpośrednio po odpięciu prostownika - odpala normalnie.
Lub
Jak długo kręciłem i rozładowałem że już Akumulator nie miał siły - po podpięciu kabli rozruchowych Do innego auta / Diesel - odpalił...
myślałem że pilot.
wymiana baterii, przytrzymanie równocześnie przycisku zamykania otwierania (parowanie) po tym kilka dni zero problemów palił normalnie
Ale dziś znowu kaprys.. kręcił na trzy razy z migającym "Check" za czwartym odpalił
Więc może też inna elektryczna przypadłość która powoduje blokowanie zapłonu
niekoniecznie Immo / CIM / ECU
w załączniku błędy.
tam jest błąd CIM - ale on dotyczy przyciski sterowania kierownicy - których w ogóle nie mam i ten błąd mam od zawsze - i nigdy nie przeszkadzało..
już nie mam siły.
ale chętnie odpowiem na dodatkowe pytania.
Może mają panowie jakiś pomysł wskazówkę ? Kierunek ? co mogę zweryfikować jeszcze samodzielnie?
Lub jaki warsztat Lublin mogą panowie wskazać?
pozdrawiam
nigdy nie robiłem