• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra C 1.6 Z16XE 2004 BENZYNA - problemy z odpalaniem - losowe.

pm89

Nowy
Punktów
0
Dzień dobry,
to forum mechaników, niestety ja nim nie jestem.
mimo to widzę że forum jest aktywne i może uzyskam jakąś podpowiedź i uda mi się znaleźć,
lub wskażą państwo mechanika/ elektronika w mojej okolicy (Lublin) co będzie w stanie mi pomóc.

Opis problemu:
Jak już się uda odpalić jeden raz to już pali nie ma problemu..
ale po nocy lub po paru godzinach może już być problem - ale nie zawsze. (losowo)

Albo rano kręci długo aż do rozładowania i nie odpali .
Albo rano / po pracy po 8h odpali za trzecim razem - i potem nie ma już problemu
Albo od razu i też nie ma problemu

podczas kręcenia gdy nie chce odpalić miga "check"
Czasem zgasną wszystkie kontrolki (jakby przerwanie / spadek napięcia?)
Czuć benzynę więc pompa działa ale jakby brak pozwolenia na zapodanie iskry.

inny serwis (który wstępnie diagnozował) też wskazuje że może być coś immo..
ale ikona autka z kluczykiem nie pojawia się
natomiast - jak wsadzę sam grot bez transpondera kluczyk pojawia się / czyli immo widzi kluczyk

(DODATKOWO natrafiłem na taką informację ale nie wiem czy prawdziwa:
równomierne miganie kontrolki "Check" podczas próby rozruchu w Oplu oznacza że immobilizer zablokował Sterownik ECU.
Pętla Immo rozpoznała kluczyk (dlatego brak kontrolki z kłódką) ale moduł CIM nie przesyła prawidłowego kodu autoryzacji do ECU)
ECU Odcina iskrę na świecach...)

Być może coś na pograniczu komunikacji Immo / CIM / ECU - ale w mojej opinii brak stosownych błędów (załącznik )

czujniki wału sprawne widać obroty w op-comie
temp płynu sprawny - pokrywa sie z temperaturami zewnętrznymi
kiedyś był problem z masą więc obecnie Jest doprowadzony dodatkowy gruby przewód + oraz - - więc teraz raczej + i - nie stanową problemu
Aku 2-3 lata - wygląda na sprawny - (nie rozładowuje się trzyma napięcie) - serwis testował czy uszkodzone cele - Sprawny
rozrusznik OK - kręci prawidłowo
poziom paliwa w baku na 3/4
pompa paliwa pracuje- Czuć benzynę przy dłuższym kręceniu.
cewka nowa - 1 rok Ngk

Mogę mieć mylne wrażenie, ale to może być tylko zbieg okoliczności, że jak jest akumulator w pełni naładowany (łądowany na zimno przez noz prostownikiem) po wcześniejszym rozładowaniu po nieudanych próbach uruchomienia , bezpośrednio po odpięciu prostownika - odpala normalnie.
Lub
Jak długo kręciłem i rozładowałem że już Akumulator nie miał siły - po podpięciu kabli rozruchowych Do innego auta / Diesel - odpalił...

myślałem że pilot.
wymiana baterii, przytrzymanie równocześnie przycisku zamykania otwierania (parowanie) po tym kilka dni zero problemów palił normalnie

Ale dziś znowu kaprys.. kręcił na trzy razy z migającym "Check" za czwartym odpalił

Więc może też inna elektryczna przypadłość która powoduje blokowanie zapłonu
niekoniecznie Immo / CIM / ECU

w załączniku błędy.
tam jest błąd CIM - ale on dotyczy przyciski sterowania kierownicy - których w ogóle nie mam i ten błąd mam od zawsze - i nigdy nie przeszkadzało..

już nie mam siły.
ale chętnie odpowiem na dodatkowe pytania.

Może mają panowie jakiś pomysł wskazówkę ? Kierunek ? co mogę zweryfikować jeszcze samodzielnie?
Lub jaki warsztat Lublin mogą panowie wskazać?
pozdrawiam

Załączniki

• 1780466118765.jpg
    1780466118765.jpg
    3,8 MB · Wyświetleń: 13

tolus24

Uczestnik
Punktów
5
Podepnij miernik pod akumulator i jednocześnie op-com do samochodu, jeśli masz i w momencie kręcenia, gdy nie chce odpalić, sprawdź napięcia jakie widzi jedno i drugie urządzenie.
Ja bym od tego zaczął w takim przypadku, bo mi to wygląda na zaniki napięcia podczas rozruchu.
W Twoim aucie chyba są dwa przekaźniki odpowiedzialne za rozruch, nie licząc rozrusznika ale mogę się mylić, specjalistą od Opla nie jestem i ciekawe, jak wyglądają styki w nich.
Napięcia na poszczególnych sterownikach/modułach też chyba w op-com można podejrzeć.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
263
Miasto
Jukei
Na tym etapie też skłaniałbym się w kierunku hipotezy kolegi tolus24.

Napisałeś:

"Jak długo kręciłem i rozładowałem że już akumulator nie miał siły, po podpięciu kabli rozruchowych do innego auta odpalił"

To również kieruje mnie bardziej w stronę problemu z napięciem lub zasilaniem podczas rozruchu.

Od siebie dodam, że skoro w OP-COM-ie widać obroty z czujnika wału, a przy dłuższym kręceniu czuć benzynę, to wygląda na to, że sterownik widzi obracający się silnik i podaje paliwo. Warto sprawdzić, czy w momencie występowania usterki jest iskra na świecach. To mogłoby zawęzić obszar poszukiwań.

Na początek zweryfikowałbym jednak hipotezę dotyczącą spadków napięcia poprzez pomiary podczas rozruchu.

pm89

Nowy
Punktów
0
wygląda na to że tak w sumie 3 przekaźniki.
na mierniku sprawdzałem spadki napięcia na aku do 10,5-11,5
na op comie nie sprawdzałem bo wykluczałem tylko aku.
więc teraz musze wyczekać "dzień nie odpalania"

tak z ciekawości same przekaźniki mogą powodować spadki? (w razie potwierdzenia wymiana?)

"sprawdzić, czy w momencie występowania usterki jest iskra na świecach" - troche sie tego cykam czy mnie nie popieści ;) nigdy nie robiłem

więc najpierw spróbuje spadki

Załączniki

• 1.png
    1.png
    270,7 KB · Wyświetleń: 1

tolus24

Uczestnik
Punktów
5
Przekaźniki z wypalonymi stykami/kończącymi się cewkami są plagą jeśli chodzi o "tajemnicze" nie odpalanie samochodów, wszystkich marek.
Tak samo, jak śniedź na bezpiecznikach, wtyczkach itp.
Dlatego pisałem też aby sprawdzić, co dzieje się na poszczególnych sterownikach, bo to, że napięcie jest dobre na akumulatorze nie oznacza, że musi być prawidłowe na danym sterowniku.

pm89

Nowy
Punktów
0
Rozumiem., jak tylko uda mi sie coś więcej ustalić napiszę.
mam op-com na laptopie
ale też mam interfejs OBD z appką na tel Car Scanner Bluetooth - to i to w sumie komunikacja przez OBD.
na tel wiadomo wygodniej niż laptopa wyciągać.
Czy wskazania mogą być różne? czy lepiej polegać na Op-Com.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
263
Miasto
Jukei
tak z ciekawości same przekaźniki mogą powodować spadki?
Mogą być winne pośrednio.
Pomiar spadku napięcia pod obciążeniem i dopiero wymiana. No, ewentualnie podmianka. To jest kolejny krok po pomiarach, nie równorzędny
troche sie tego cykam czy mnie nie popieści ;) nigdy nie robiłem

Nie musisz przecież trzymać świecy w ręku ;)

Pierwszy krok to i tak testy o których pisał tolus24
Automatyczne połączenie postów:

Czy wskazania mogą być różne? czy lepiej polegać na Op-Com.
Polegałbym na opcom.

tolus24

Uczestnik
Punktów
5
Nie ma znaczenia co podłączysz, byle byś miał podgląd na to co dzieje się z napięciami na poszczególnych sterownikach, może to być nawet multimetr, a najlepiej jedno i drugie razem, byle pomiar był wiarygodny, a to już osobna kwestia i nie jeden się zdziwił gdy twierdził, że mierzył i było dobrze, a ja mu udowodniłem, że jednak nie ;).

toldek1

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Cewkomoduł zdemontować i świece, - włożyć świece w gniazda cewkomodułu wtyczkę wpiąć, okręcić drutem miedzianym świece na gwintach, wybrać w OP-comie test iskry obserwować przeskok iskry- te cewki nie raz nie reagują na sygnał z ECU, który też wypadało by potwierdzić że jest

johnny100

SuperMechanior
Punktów
40
Jak czuć benzynę to znaczy że otwiera wtryski. Jak otwiera wtryski to i obroty widzi jak i immo nie trzyma. Bo jeszcze nie widziałem by immo odcinało zapłon a nie paliwo. Albo nie ma zasilania cewki w tym momencie ,albo ECM nie steruje cewką. Ogólnie diagnoza 5 min max. Możliwe też że jak to w oplu padł ECM.

Do góry Bottom