• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B8 - nie kręci ale ma olej w ECM

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
68
Samochód odpala na "krótko",a szukasz przyczyny w immo,sterownikach .

dziacial

Początkujący
Punktów
4
Samochód odpala na "krótko",a szukasz przyczyny w immo,sterownikach .
Szukam w immo bo jak już wcześniej napisałem BCM dostaje info z kluczyka, że wciśnięty a nic z tym nie robi (bark uruchomienia silnika) bo mu się nie podoba immo (lub jakieś inne wartości) w sterowniku silnika.

Teraz dodatkowo właściciel mi jeszcze powiedział, że przez jakiś czas przed awarią zjadał bardzo szybko prąd z akumulatora.

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
68
BCM dostaje info z kluczyka, że wciśnięty a nic z tym nie robi (bark uruchomienia silnika) bo mu się nie podoba immo (lub jakieś inne wartości) w sterowniku silnika.
Przecież piszesz ,że błędów nie ma czyli wszystko mu się podoba.

dziacial

Początkujący
Punktów
4
Przecież piszesz ,że błędów nie ma czyli wszystko mu się podoba.
Bo może niepodobanie się nie jest błędem ale blokuje strat silnika.

Załączone masz info z BCM2. Potrafisz to wytłumaczyć mimo tego, że nie ma błędów?

Załączniki

• IMG20260527205814.jpg
    IMG20260527205814.jpg
    194,4 KB · Wyświetleń: 8

dziacial

Początkujący
Punktów
4
Nie ma co naprawiać. To jest 30cm przewodu i jest dobry. Jeśli odepnę przekaźniki to w sterowniku pojawiają się dwa błędy uszkodzonych przekaźników, czyli sterownik jest z nimi połączony i je "widzi".

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1625
Sprawdź te kable pomiedzy ecu I przekaznikami.
Zbadaj wszystkie związane z przekaźnikami.
Do tego przewody dające plusy i minusy :) do sterownika (zasilające i masy)

Od czegos trzeba zacząć i po kolei eliminować, a nie tylko twierdzić, że to napewno nie to.

dziacial

Początkujący
Punktów
4
Sprawdź te kable pomiedzy ecu I przekaznikami.
Zbadaj wszystkie związane z przekaźnikami.
Do tego przewody dające plusy i minusy :) do sterownika (zasilające i masy)

Od czegos trzeba zacząć i po kolei eliminować, a nie tylko twierdzić, że to napewno nie to.
Sprawdziłem wszystkie na trzy sposoby. Najpierw opór multimetrem, później zasiliłem nimi żarówkę, a na koniec włączyłem nimi przekaźniki i zadziałały. Kable są dobre. Bezpieczniki też są dobre.

W blokach pomiarowych ECU terminal 50 (aktywacja rozrusznika) ma przy wciskaniu kluczyka wartość 0 mimo, że włącza się zapłon i bez sprzęgła jest komunikat aby je wcisnąć. Wnisek taki, że ECU wcale nie próbuje włączyć rozrusznika. Pytanie jest dlaczego.

Ok, samochód naprawiony. Pomogła wymiana BCM2.

Farseer

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Pruszków
Gratuluję, dobrze, że naprawiony.

Czyli jak można odpalić samochód, skoro nie było zgody od ECU a winowajcą nie był ECU? Przecież skoro nie było zgody od BCM2, oznacza to, że był problem z immo.

Co on, rozpoznał tylko, że kluczyk dobry i tyle? Na tej podstawie nie odcinał dalszej pracy? :/

Muszę się podedukować w tych immobilizer ach. Za dużo czasu bym stracił szukając po stronie ECU.

dziacial

Początkujący
Punktów
4
Zgaduję, że jeśli popsuło się BCM2 to jego działanie było nieprzewidywalne i objawiało się właśnie takim zachowaniem. Najgorsze, że nie było żadnych logicznych objawów i naprawa polegała na wymianie wszystkiego aż się trafi.

Do góry Bottom