• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

audi a6 c6 2,0 TDI ładowanie aku

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Cześć i czołem, co się popsuło że w a6 c6 ładowanie na nowym akumulatorze jest za niskie, tzn... ładowanie bezpośrednio na plusie alternatora jest gitara bo 14,2 , na tym plusie bocznym na błotniku jest jest gorzej bo 14-13,9, natomiast ładowanie na samym akumulatorze w bagażniku to juz jest totalna nędza 13,4 do 13,5.

Ten plus od alternatora jest jebitnie długi, czy mam nadpalony kabel plusowy na silniku czy jest walnięta ta puszka od masy w bagażniku? Nie miałem z tym styczności, co z tym zrobić by było w normie.

Akumulator jest nowy i krótkie trasy daje radę robić ale na dłuższych się wyczerpuje co jest oczywiste przy takim ładowaniu.
Czy ta puszka na minusie w bagazniku to jest ta "yntelygentna" klema która podobno tak czesto sie psuje w a6?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
491
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Pierwsze słyszę, żeby przy ładowaniu 13,5V wyczerpał się akumulator ...
Może jest źle zakodowany akumulator ?

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Żle sie wyraziłem, on sie nie wyczerpuje do zera tylko przysiada, po dłuzszej jezdzie gasisz auto i od przy ponownym odpalaniu słychac po pracy rozrusznika ze ma wyraznie ciężej. Czy był kodowany kiedykolwiek to nie mam pojecia, ja tam jeszcze nie grzebalem,

Chodzi mi głównie o to, jak poprawić ładowanie na akumulatorze, bo pod maską jest ok tak jak pisałem na samym alternatorze mam 14,2-3 ale do akumulatora dolatuje już tylko 13,4-5 13,4 volta ładowania ,to chyba trochę mało.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
491
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Sprawdź jaki akumulator jest zakodowany. Może o mniejszym amperażu i dlatego tak się dzieje.

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
Strata prądu pod maską na łączeniu +

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Forum mechaników nie grzebie w autach, my je naprawiamy.
Proponuje udać się do warsztatu.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Sprawdź kabel przy rozruszniku, plus lubi sie upalac pod kolektorem...

Tak.jak.w a4 b8.

Do tego wszystkie masy do sprawdzenia i połączenia grubych kabli ...

Najlepsza do tej roboty jest kamera termowizyjna ...

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Sprawdź kabel przy rozruszniku, plus lubi sie upalac pod kolektorem...

Tak.jak.w a4 b8.

Do tego wszystkie masy do sprawdzenia i połączenia grubych kabli ...

Najlepsza do tej roboty jest kamera termowizyjna ...

Też rozpocząłbym od połączen kablowych bo za chwilę zostanie kupka popiołu.

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Żle sie wyraziłem, on sie nie wyczerpuje do zera tylko przysiada, po dłuzszej jezdzie gasisz auto i od przy ponownym odpalaniu słychac po pracy rozrusznika ze ma wyraznie ciężej. Czy był kodowany kiedykolwiek to nie mam pojecia, ja tam jeszcze nie grzebalem,

Chodzi mi głównie o to, jak poprawić ładowanie na akumulatorze, bo pod maską jest ok tak jak pisałem na samym alternatorze mam 14,2-3 ale do akumulatora dolatuje już tylko 13,4-5 13,4 volta ładowania ,to chyba trochę mało.
Sprawdź połączenia masy silnika i zasilania akumulatora (+i-) Zmierz rezystancje przewodu + od akumulatora do alternatora. Tu masz kalkulator obliczenia rezystancji przewodu. https://calcoolator.pl/rezystancja_dlugosc_srednica_przewodu.html

Do góry Bottom