• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a6 c6 3.2 fsi czujnik wału

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Panowie poratuje ktoś schematem elektrycznym sterownika silnika do audi a6 3.2 fsi auk 2005r po zmianie skrzyni błąd czujnika połozenia wału chcę przedzwonic instalację z schematem pójdzie szybciej z góry dziekuje

Zelfix

Nowy
Punktów
0
Czy udało się znaleźć przyczynę tego błędu? Mam taki problem:

Jak w temacie, jest to moje pierwsze w życiu audi, kupiłem je z zapalonym checkiem, od początku był słaby, jednak poprzedni wlasciciel sugerował, ze ma to związek z klapami wirowymi w kolektorze, ponieważ takie błędy mu się pojawiły. Bez namysłu wysłałem kolektor wraz z kompem do firmy z okolic Rzeszowa - klapy usunięte fizycznie i z kompa, bledy zniknęły. Check jednak znow sie zapalił. Zawiozłem auto do warsztatu, gdzie serwisuje swoje samochody jednak niespecjalizuja się szczególnie w audi. Po podłączeniu kompa pojawily sie bledy czujnika walu i prawego walka wydechowego. Zamieniono czujniki dla sprawdzenia z prawej strony na lewą i dalej pojawiały się te same bledy. Sprawdzony został rozrząd, czyli jego ustawienie i ponad wszelką watpliwosc jest ustawiony dobrze (dodam ze rozrząd byl wymieniany około rok temu co potwierdzili mechanicy, ze jest ok) następnie wymieniono wariator na tym walku i błąd dotyczący walka rozrzadu znikł. Pozostal jednak blad czujnika wału i znów zapalil sie check, a auto dalej jest słabe. W tej chwili jest wyciągnięty silnik bo sprawdzany był wieniec, z którego zczytuje czujnik walu i tez jest ok. Ponownie sprawdzono rozrząd na blokadach dla pewności bo przy wyjętym silniku jest to poprostu wygodniej sprawdzic.

Dzis padła decyzja, aby zamówić wałek rozrzadu ten, który sprawia problem i porównać go z moim bo jest on dosc skomplikowany ze względu na jego budowę i może on sprawia problem jednak pomysły sie konczą.

Co to może jeszcze byc? Ma ktoś pomysl?

Do góry Bottom