• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 C6 czy to wtryski pizoelektryczne?

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
Witam mam taki problem, ponieważ auto pracuje jak marzenie wymieniłem rozrzad. Koszt 6000zl wszystko ładnie pięknie, myślałem że to koniec problemu. A tu nie. Po wymianie rozrządu pytałem się mechanika jak tam wtryski, jak według niego samochod chodzi sie sprawuje. Powiedział żebym do wtryskow sie nie dotykał bo samochod chodzi bardzo dobrze jest cichutki sie przejechal powiedział że mocy mu nie brakuje ze bardzo ładnie pracuje. Ale tu jest problem. Ponieważ teraz zauważyłem że na postoju na rozgrzanym silniku tak 10-15 minut kopci na biało i to dość mocno a gdy ruszę to za mną kłęby białego dymu... Co to może być? Zauważyłem że ubyło mi płynu chlodzacego... Czy to wtryski? Po przejechaniu 20-30km zauwazylem ze pod czas odpalania jakby na 1 sekundę sie zacinał rozrusznik po odczekaniu 30minut, na zimnym tego nie ma... Auto to Audi A6C6 3.0 TDI 225km 2005 rok

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Dzieje się tak ponieważ jak zgasisz rozgrzany silnik, to po 10-15 do jednego lub dwóch cylindrów dostaje się płyn chłodniczy w wyniku uszkodzonej uszczelki.Wówczas powstaje problem z uruchomieniem silnika lub biały dym za autem .Niewątpliwie UPG .Aby stwierdzić która ,możesz to zobaczyć np. przez uchylone zawory ssące gdy zdejmiesz kolektor dolotowy .W takim cylindrze na tłoku będzie znajdował się płyn chłodniczy .Sugeruje Tobie robienie dwóch głowic .Niewykluczone że trzeba będzie owe głowice napawywać i planować .
zwłaszcza w tym motorze zobaczysz cos -sorki ,przepraszam .ale nie da sie :eek::eek::eek::eek::eek: chyba ze zle patrze;)
moze poprostu lepiej swiece wyjąć i zakrecic -wtedy na 100% zobaczy ale trza 3 osoby jedna z lewej jedna z prawej i jedna co kreci rozrusznikiem :)

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
zwłaszcza w tym motorze zobaczysz cos -sorki ,przepraszam .ale nie da sie :eek::eek::eek::eek::eek: chyba ze zle patrze;)
moze poprostu lepiej swiece wyjąć i zakrecic -wtedy na 100% zobaczy ale trza 3 osoby jedna z lewej jedna z prawej i jedna co kreci rozrusznikiem :)
Paweł ! Napisałem np. ..gdy zdejmiesz kolektor dolotowy .wówczas widzisz zawory ssące ....lub też poprzez świece jak napisałeś.W każdy otwór wkładasz coś cienkiego o odpowiedniej dł. aby dotknęło tłoka .Na kocówce takiej "sondy ''można będzie zobaczyć obecność słodkawej substancji, i pozostaje jeszcze endoskop którym też posługuję się jeżeli zachodzi taka potrzeba .

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Zacznijmy od endoskopu i testu CO2. Później dopiero klucze z mechanikiem w komplecie

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
mam endoskop ale niestety za gruby jest jak ja ( bo takze mały nie jestem) nie napisałem aby Cie urazić ale ja miałem ze dwa takie gongi i tylko swiece ...;)

Zacznijmy od endoskopu i testu CO2. Później dopiero klucze z mechanikiem w komplecie
nie zawsze test co2 wyjdzie ....:(

panowie o co te boje trza robić i koniec!!!!:(:(:(

Ostatnia edycja:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
mam endoskop ale niestety za gruby jest jak ja ( bo takze mały nie jestem) nie napisałem aby Cie urazić ale ja miałem ze dwa takie gongi i tylko swiece ...;)

nie zawsze test co2 wyjdzie ....:(
Paweł nie czuję się urażony .Jest OK!..... W istocie może tak być że płyn dostaje się tylko i wyłącznie do cylindrów a w układzie chłodzenia nie będzie żadnych śladów obecności CO2 .Będzie zauważalny tylko ubytek płynu .

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
co to gdybac niby takie same usterki ale zupełnie inne .... czyli mamy skutek czukamy przyczyny ....
ciekawi mnie jak długi ten temat bedzie .....
tam w 3 dni sie zrobi obie głowice,,,, jeden dzien rozbieranie,,, jeden na głowice i jeden na składanie ....:(
ale wakacji w grecji juz nie bedzie :eek:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
co to gdybac niby takie same usterki ale zupełnie inne .... czyli mamy skutek czukamy przyczyny ....
ciekawi mnie jak długi ten temat bedzie .....
tam w 3 dni sie zrobi obie głowice,,,, jeden dzien rozbieranie,,, jeden na głowice i jeden na składanie ....:(
ale wakacji w grecji juz nie bedzie :eek:
...ja osobiście z oceną portfeli klientów zachowuję powściągliwość i myślę że to jest zdrowe podejście ...tak a propos wakacji w Grecji . Mogę jedynie współczuć Tym którzy nie mają pieniędzy.Długość tematu będzie zależna od decyzji pacjenta i kwalifikacji oraz wiedzy mechanika ...chyba ze to jedna i ta sama osoba .

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
nie oceniam, ale u mnie juz dwa auta stoją bo właściele nie maja na naprawe -nie robie na kredyt ..
Mówie ile i juz jak stały klient to robie ,a jak nowy to zaliczka 100% na cześci a za wymiane po naprawie ..
ot taki jestem zimny drań ....

co do wakacji w grecji -koszt naprawy podobny co wyjazd do grecji meza i zony

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
nie oceniam, ale u mnie juz dwa auta stoją bo właściele nie maja na naprawe -nie robie na kredyt ..
Mówie ile i juz jak stały klient to robie ,a jak nowy to zaliczka 100% na cześci a za wymiane po naprawie ..
ot taki jestem zimny drań ....

co do wakacji w grecji -koszt naprawy podobny co wyjazd do grecji meza i zony
..bardzo rozsądnie podchodzisz to" tematu " !Od pomocy to są ,Banki ,Caritas tudzież ,sponsorzy .Świadczymy usługi w naprawianiu a nie w kredytowaniu .

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Wykręć wszystkie świece żarowe, wszystkie żarniki powinny być w podobnej barwie, jeśli któreś odbiegają bardzo od większości to najprawdopodobniej tam jest problem.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
moze być -wszysko moze byc ,,, choć sie mało prawdopodobne ale..

tylko ona jest przed egr a tam czasem nie ma sily obrócic walem :eek::(

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
Mi się zdaje że to wtryski ponieważ, na postoju smierdzi nie spalonym paliwem. A kopci na biało nie jak jeżdżę tylko jak zostawię go rozgrzany na 10-15 minut na biegu jałowym. Płynu juz nie ubywa...

Do góry Bottom