• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 C6 - problem z zawieszeniem pneumatycznym.

darek999

Początkujący
Punktów
0
Witam,

Po długim postoju bez akumulatora auto nie chcę się podnieść, opadło do końca. Wymieniłem rozdzielacz bo miałem nowy pod ręką, filtr jest nowy, kompresor startuje jedynie przez wymuszenie na VCDS, jednak pracuje max 30 sekund.

W 34 Level Control > Bloki pomiarowe 08 > Kanał 06,
mam dwa odczyty temperatury pierwszy wskazuje zawsze minimum 80°C drugi startuje od temperatury otoczenia.
Drugi czujnik jest zamontowany w korpusie kompresora i wiem, że jest sprawny jednak nie wiem gdzie się znajduje pierwszy czujnik lub co oznacza ta wartość początkowa 80°C.

Przy próbie adaptacji zawieszenia wartości zapisane mam 0 na każdym z kół, gdy próbuje wyzwolić adaptację to kompresor rozłącza się po kilkunastu sekundach a wskazania na pierwszym czujniku rośnie do 115°C a na drugim do 35°C.

Sprawdzałem obydwa rozdzielacze i pracują tak samo wydaję mi się, że są sprawne.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Nie masz żadnych błędów? Co z cisnieniem? Ile go masz. Jeśli opada Ci Po nocy najprawdopodobniej masz gdzieś nieszczelnosc

darek999

Początkujący
Punktów
0
Kody mam dwa:
1437 - control position not learned
2646 - plausibility of level control system - ten błąd po usunięciu znika jednak wraca gdy chce dokonać ponownej adaptacji co skutkuje odpaleniem kompresora.

Nie wiem czy auto opada bo się nie podnosi, leży całe bez powietrza po kilkukrotnym wymuszeniem adaptacji nabiłem 1.5bar i to nie schodzi.
Właściciel twierdzi, że wymieniał kompresor jednak nie jestem pewien. Nie wiem jak jednocześnie wymusić pracę sprężarki i sprawdzić jej parametry.

Jednak rano znowu sprawdzałem wskazania na blokach pomiarowych i w kanale 6 na pozycji pierwszej wskazywaly 80°C na zimno i 120°C po próbie adaptacji, natomiast pozycji drugiej (czujnik temperatury
kompresora) kolejno 3°C i 40°C.

Wydaję mi się, że jeżeli dojdę od czego jest pierwsze wskazanie to rozwiąże problem.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Nie chcem wprowadzać Cię w błąd ale ten pierwszy wskaznik temperatury to najprawdopodobniej ostatni zapis temperatury startu kompresora. Dla cb powinna być najważniejsza wartość rzeczywista korpusu.

Co do adaptacji to nie zrobisz jej puki nie zrobisz wszystkich testów funkcjonalnych Z pomyślnym wynikiem. Wazne żeby akumulator Ci nie padl podczas tych testow

darek999

Początkujący
Punktów
0
Jak ostatni zapis, kiedy miałem maksymalnie 40 stopni na korpusie? Pierwsze wskazanie rośnie mimo odłączenia czujnika temperatury od kompresora.
Wskazanie 80 stopni po nocy jest raczej błędne.
Wszystko robię na odpalonym silniku, zamkniętych drzwiach itd.

Ewentualnie jak mogę sprawdzić ile daje kompresor? Podłączyć go na krótko i sprawdzić vcds'em?

Ostatnia edycja:

darek999

Początkujący
Punktów
0
Wymieniłem kompresor na drugi, stary dawał 6 bar jednak nic to nie dało. Auto nadal stoi na glebie.

Do góry Bottom