• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6C6 2.7 TDi BPP problem z odpaleniem

Norbert230

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Witam, panowie/panie czy istnieje jakaś procedura odpowietrzenia układu paliwowego w/w modelu? Przywieziono mi auto, które po odpaleniu chodziło ok minuty i zgasło. Zdiagnozowali je i wymienili zawór regulacji ciśnienia paliwa na pompie wysokiego ciśnienia. Niestety auta nie odpalili. Auto trafiło do mnie, po podłączeniu pod Autocoma pojawia się błąd 1063, czyli błąd związany z ciśnieniem paliwa. Wymieniłem filtr paliwa, który pamiętał jeszcze fabrykę, ale po zalaniu go ON i tak nie odpalił. Próbowałem odpowietrzać podczas kręcenia silnikiem odkręcając śrubunek na listwie, ale bez skutku. Przy próbie odpalenia poluzowałem również nakrętkę na pompie wysokiego ciśnienia, i paliwo się pokazało, ale ciśnienia to tam raczej nie było. Czy w tym modelu jest jakaś pompka ciśnienia wstępnego? Czy może brać się od razu za pompę wysokiego ciśnienia?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Pompa w baku. Vcds powinien mięc procedurę.

Generalnie pewnie pompa CR zatarta po takich akcjach. Opisów w filtrze nie było ?

Norbert230

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Nie rozcinałem go? Muszę sprawdzić czy autocomem mogę załączyć pompkę. Ta pompka (pytam o tą w baku lub jego okolicach) to jest gdzieś na wierzchu, bo pod kanapą nie ma do niej dojścia?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Jak nie ma pod kanapa to trzeba zrzucać zbiornik paliwa i jest na zbiorniku

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Sprawdź pasek napędowy pompy wysokiego ciśnienia czy w ogole jeszcze jest na miejscu

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Przecież przy kręceniu rozrusznikiem tester pokazuje ciśnienie na szynie ...

Jeżeli Sławek masz rację ... to ...

:D

Pasek może być, ale zębów to już może nie być.

Faktycznie miałem kiedyś takiego dziana, ale to strzelił w czasie jazdy. Więc szyba piłka i wiadomo było ocb.

Edit.

Do wymiany zaworu nie trzeba tej osłony paska ściągać ?

Norbert230

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Trafione, pasek bez zębów, powiedzcie, czy pompę trzeba ustawiać na jakieś znaki??
Co do ciśnienia, to właśnie brakowało bo dawała tylko ok 100 bar.

Norbert230

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Wiem już że kół pompy i koła na wałku nie trzeba ze sobą korelować, więc pasek założony, a auto wciąż nie odpala, paliwo do wtrysków dochodzi, ciśnienie na pompie i listwach jest (zadane 482,8bara i tyle jest, a nawet trochę więcej), kostki na wtryskach, czujnikach i innych złączach na górze posprawdzane, immo bez błędów. W silniku są jedynie błędy elektrozaworów poduszek zawieszenia silnika lewej jak i prawej (kolejno P1573, P1577) oraz błąd P1653 (zarejestrowane kody w sterowniku ABS- ale wydaje mi się, że ten jest skutkiem odpięcia akumulatora). To są błędy stałe, których nie mogę usunąć, nie mniej nie wydaje mi się aby powodowały problemy w uruchomieniu silnika. Wyciągać wtryski??? Przelewy pozdejmowałem, ale nie leją, zresztą gdyby lały to by układ ciśnienia nie trzymał

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Skoro trafiłem z paskiem lecimy dalej. Rwij turbo. Urwany wirnik strony gorącej blokuje wydech. Miałem juz kilka takich.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Skoro trafiłem z paskiem lecimy dalej. Rwij turbo. Urwany wirnik strony gorącej blokuje wydech. Miałem juz kilka takich.
Też miałem takie przypadki ale auta odpalały przynajmniej na chwilę zanim się zadławiły.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
U mnie nigdy nie paliły. Zalet pewnie jak sie wirnik w muszle wbije

Norbert230

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Tylko możliwe jest aby doszło do takiej sytuacji na wolnych obrotach? Według relacji właściciela auto odpalili, pochodziło ok minuty i zgasło. Zaraz sprawdzę turbo i dam znać co z nią...

Norbert230

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
No i d...pa. Turbina jest ok, podmieniłem pompkę wstępną nie pomogło, zacząłem już przeglądać bezpieczniki, ale tu też nic nie budzi zastrzeżeń. Albo coś mi odcina wtryski, albo któryś czujnik przekłamuje. Immo nie pokazuje błędów...Paliwo w listwach jest. ??? Co za franca...

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Sprawdź czy pali na plaka.
Jak pali to czepialbym się pompy, może opiłkuje.
W końcu z jakiegoś powodu zmieliło pasek. Stawiam na to że się pompa skończyła i zawaliła wtryski opilkami. Ciśnienie może dawać, a opiłki to inna sprawa.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Te pompy nie opiekują. A pasek jak kazdy zegary z czasem sie zużywa.

Norbert230

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Sprawa się wyjaśniła (chyba), mianowicie padły wszystkie wtryski. Zastanawia mnie co spowodowało że padły wszystkie, stary filtr nie był zafajdany, w zbiorniku też nie było widać nic niepokojącego.Czy wpływ mogło mieć to że pękł pasek, czy może pasek się "wyząbkował" przez wtryski. Klient twierdzi, że autem jeździł i normalnie chodziło. W dniu kiedy się popsuło odpalili je i po ok minucie zgasło. Czekam na wtryski, opróżnię bak i przepłuczę układ paliwowy i będę próbował odpalić. Mam nadzieję, że to będzie koniec przygód...

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Były opilki w filtrze ?

Jeżeli nie to szukaj dalej ...

Cudów nie ma, nawet z wtryskami wszystkimi uwalonymi na plakat odpali i będzie chodził, jak gowno, ale będzie.

Jeżeli tylko trzyma względnie ciśnienie ma szynie.ale to już testerem trzeba sprawdzić i przelewy dla spokoju umysłu.

Na samym kręceniu rozrusznikiem i na plaku.

Norbert230

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Podczas kręcenia przelewy nie puszczały paliła, więc wtryski nie lały. Według testera ciśnienie zadane na listwach było czyli 482,8 bara. W filtrze opiłków jako tako nie stwierdziłem, chyba że opiłki były aluminiowe, ale to by się chociaż coś świeciło, a tam nic, poza tym jeden z przedmówców pisał, że te pompy nie opiłkują. Dziś odbieram kolejne wtryski ze sprawdzenia, ponieważ klient nie chciał nowych tylko używki. Pozostanie wypłukać/wyczyścić układ i próbować...

Do góry Bottom