• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6C7 flash

autoserwisgd

SuperMechanior
Punktów
28
Ma ktoś możliwość sprawdzenia czy ten flash to oryginał? Czy coś było modyfikowane?
EDC17C64

Załączniki

• audi_edc17c64_bench_fullbackup_41808204034013b47408001011140000_20250424133430_int_flash.bin
    4 MB · Wyświetleń: 5

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
73
Plik BIN sprawdzić?
A szyfrowanie?
A typ kompresji?
A weryfikacja sumy kontrolnej na podstawie czego?

Na dodatek, 4MB. Wiesz, ile tam jest linii kodu?
Sama dekompilacja to niby nie problem lecz trzeba znać choćby język, w którym producent to robił. Fortran? Asm? C? C#?
Nikt tego nie wie.

autoserwisgd

SuperMechanior
Punktów
28
Plik BIN sprawdzić?
A szyfrowanie?
A typ kompresji?

Sama dekompilacja to niby nie problem lecz trzeba znać choćby język, w którym producent to robił. Fortran? Asm? C? C#?
Nikt tego nie wie.
Jedno jest pewne, ty nie wiesz o czym piszesz. Więc proszę cię lepiej nie pisz nic zamiast zaśmiecać.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
73
Jedno jest pewne, ty nie wiesz o czym piszesz. Więc proszę cię lepiej nie pisz nic zamiast zaśmiecać.
Tak, producent Mercedesa dał wszystkim możliwość czytania sterownika tak aby ruskie i chińskie czytały i podobne bajery produkowały.
Tuning opiera się na emulacji ECU lub na klonach. Klony te mają otwarto źródłowy kod. Takiego czegoś nie ma jakiekolwiek ECU OE.
Bin modyfikowany?
Ale w których sekcjach?
IMMO OFF czy EGR OFF?
:)
To teraz spróbuj coś z wtryskami pokombinować, zobaczymy czy nie wiem o czym mówię. Zamiast czterech ustal trzy i zobaczymy... czy pójdzie tak samo łatwo jak z mapami, immo i innymi dziecinadami.

Bez odbioru.

autoserwisgd

SuperMechanior
Punktów
28
Już wiem skąd twoja ilość punktów... odstaw piwko bo ci szkodzi.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
252
Miasto
Gorzów Wlkp
Plik BIN sprawdzić?
A szyfrowanie?
A typ kompresji?

Nikt tego nie wie.
Poniosło cię trochę.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
Plik zapisany w formacie binarnym i jaki tu problem widzisz.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
73
Plik zapisany w formacie binarnym i jaki tu problem widzisz.
Format binarny czyli w języku zerowo-jedynkowym czyli w takim zrozumiałym tylko dla procesora (komputera). Rozumiem, że wszyscy tu obecni po dekompresji pliku bez dekompilacji są na mocy czytać z niego wsio. No psychiatryk dosłownie.
Gratuluję poczucia humoru i debilizmu.

Zaczynałem w 1986 roku od języka Basic i Commodore 64. Potem był pierwszy blaszak 80286 i Fortran. Następnie, już na 386DX assembler i pisanie sterowników dla pseudo maszyn cnc.
W 1993 zacząłem przygodę ze sterownikami M.Marelli i Bosch.

I na tym koniec tematu.
Pierwszy i ostatni raz spróbowałem włączyć się do tematu i pomimo przeogromnej wiedzy zostałem potraktowany jak śmieć. Programiki Hex/Dec to nie wszystko. Lizneliście okładkę i krzyczcie o przeczytaniu książki. Dobre.
Radźcie sobie sami, mądrzejsi jesteście.

sudo shutdown -P now

Ostatnia edycja:

Danuab

Początkujący
Punktów
0
PiweczkoPiwunio.... Cała czynność polega na tym żeby ktoś miał plik z tą samą kalibracją + mappack i umiał obsługiwać Winolsa, nie rób z tego lotu w kosmos. A do autora najprościej skoro masz full backup po benchu zapakuj mu Vr jakimś toolem i odczytaj to ponownie w bench, a następnie porównaj pliki. A generalnie najprościej jeśli masz wątpliwości co do dpf/egr to zloguj czujniki przed i po wrzutce ori, tak samo jeśli masz wątpliwości co do powietrza/paliwa zrób loga przed i po i będziesz miał odpowiedź bez większego wgłębiania się w plik. Jeśli nie masz czym wrzucić ori to dopisz skąd jesteś, At lub flex najpewniej ma vr do tego ecu.

Do góry Bottom