• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

audi a6c73.0tdi CDUD - silnik 3.0 tdi zgasł i nie chce odpalic...

arek182

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Barlinek
Witam panowie mam problem z odpaleniem silnika który zgasł tak jak by zabrakło paliwa w układzie wiec postanowiłem zajrzeć do filtra paliwa przy okazji wymieniłem na nowy po odpowietrzeniu układu paliwowego VCDS niestety silnik nie chce zagadać w sterowniku silnika brak błędów gdzieś na forum wyczytałem aby zdemontować zawór wysokiego ciśnienia i zobaczyć czy nie ma tam opiłków na szczęście jest czysto,podczas kręcenia rozrusznikiem ciśnienie paliwa jest

DE00188 Wysokie ciśnienie paliwa: wartość rzeczywista 24000 hPa
IDE00201 Wysokie ciśnienie paliwa: wartość wymagana 324300 hPa
IDE00589 Ciśnienie paliwa 2400 kPa rel
IDE01378 Wysokie ciśnienie paliwa: różnica regulacji 303000 hPa

i mam pytanie czy nie jest to ciśnienie za niskie do odpalenia silnika proszę o porady oraz podpowiedzi co może być przyczyną...

caveman2009

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Za duzym jeziorem
Jak przelewa paliwo przecież turbina jest przed ukladem wtryskowym i to daleko. potem sa rury i intercooler
Kolego ty czytasz czasem co piszesz?
Przelewa wydechem...

Wyrwij wtryski i zobacz , który ma mokrą końcówkę.
Do tego jest proba przelewowa.

Miales podane co zrobic. Podobno sprawdziles n290. Miales odpiac czujnik na szynie. Wtedy cisnienie domyslne maksymalne bedzie 350. Jezeli rozrusznik nie kreci 200obr to tez nie odpali aczkolwiek nie poda paliwa. Czujniki temperatury, instalacja elektr. Woda w ecu. Synchronizacja rozrzad. Jezeli nie loguje na rozruszniku to linka i logujesz co sie dzieje na holu.

Ostatnia edycja:

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Zawsze myslalem ze diesel ma po kolei filtr przeplywka turbina strona zimna rura intercooler rura kolektor ssacy zawory komora spalania z wytryskiwaczem potem zawory strona goraca turbiny i katalozatory i filtry. Moze cos sie zmienilo.

Na lince moze byc niebezpiecznie

Kolego ty czytasz czasem co piszesz?
Przelewa wydechem
. Staram sie nie czytac swoich glupot

zauważyłem ze podczas kręcenia rozrusznikiem z turbiny wylatuje ropa i dym tak jak by chciał załapać,
co to znaczy ten tekst?

Ostatnia edycja:

arek182

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Barlinek
witam panowie dziś przeskanowałem wszystkie czujniki Vcds i dużą wartość ma Czujnik temperatury spalin 2. 222.0 °C, i temperatura w układzie chłodzenia -273°C. i teraz muszę zlokalizować gdzie się one znajdują i są pewnie do wymiany bo mają za duże wartości na zimnym silniku...

caveman2009

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Za duzym jeziorem
Magia Copperfielda...
Zanim wydusisz z siebie srebrniaki sprawdz instalacje elektryczna i ecu czy nie jest zalane. Potem kupuj czesci.
Moze jeszcze palcem mam pokazac gdzie szukac a potem odkrecic?

Ostatnia edycja:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Chłopie jak cię ktoś tu nie opi........li to będzie cud czyli zacząłeś od dupy strony podstaw nie sprawdziłeś zabrnołeś w temat na pałę pewnie nikt by sobie nie pomyślał że tego nie sprawdziłeś.

caveman2009

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Za duzym jeziorem
Chłopie jak cię ktoś tu nie opi........li to będzie cud czyli zacząłeś od dupy strony podstaw nie sprawdziłeś zabrnołeś w temat na pałę pewnie nikt by sobie nie pomyślał że tego nie sprawdziłeś.
Dawniej bylo zdecydowanie lepiej... bral sie taki za "naprawe" zepsul tak, ze juz sie nic z tym nie dalo a potem na kolanach blagal mechanika. Gorzej jak mechanik na tym polegl wtedy byl lament i rozpacz :D:D

arek182

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Barlinek
panowie wiem że sam namieszałem ale za dużo jest tego i przeoczyłem te wartości wiec wymienie te czujniki i zobaczymy czy silnik zagada...

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Drogi autorze amatorze kończ waść tą pseudo diagnozę, zaprowadź furkę do ogarniętego gościa bo nic z tym fantem nie zrobisz. Nawymieniasz się czujników, naszarpiesz i jeszcze coś bardziej spierdol#sz! Dowiesz się ile kosztuję pompa CP4 jak będziesz odpalał nie mając pewności czy paliwo masz w układzie. Auto warte ponad 65 tyś a ten go bardziej psuje. Porażka.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
vcds i spokojnie wszystkie parametry czytac i sprawdzac za młode auto na problemy z kabelkami !!(chyba ze po dobrym dzwonie albo myszach) parametry i dobra diagnoza-poczekaj z wymianami czesci!!! ok czujnik temperatury nie drogi akurat kup po vinie najlepiej bedziesz miał pewnosc ze masz taki jak trzeba !!!

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
a jak myslisz

Do góry Bottom