• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a8 4.2 tdi dziwny dzwięk z lewej strony

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Witam wszystkich z świeżo sprowadzoną audi a8 4.2 tdi 2005r mam problem, mianowicie słychać jakiś dźwięk dochodzący z pod lewej przedniej lampy (od strony kierowcy) sprawdziłem dźwięk nie dochodzi z samej lampy tylko z czegoś co jest pod lampą przy samym nadkolu dziś już ciemno sie robiło więc nie chciałem rozbierać po ciemku. Dzwięk przypomina jakby jakiś trybik miał obrobione ząbki i przeskakiwał po zębadce taki grechot. Wyłączam zapłon dalej słychać muszę odpinać akumulator bo mi rozładowywuje. Naturalnie dźwięk słychać tylko przy zgaszonym silniku bo inaczej silnik zagłusza. Wie ktoś co może powodować ten dźwięk bardzo proszę o podpowiedzi co to może być.

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Też tak przypuszczam ale czy przy wyłączonym zapłonie,wyjętym kluczyku też ono działa ? bo muszę akumulator odłączać...

Czy jeśli okaże się ze to poziomowanie lampy to wymieniać trzeba całą lampę ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Działa do momentu osiagniecia zadanego poziomu, w pasku lampy opuszczaja sie po wylaczenbiu kluczyka, byc moze tak samo jest w audi, w koncu to vag. Odpiecie lampy bedzie jaszybsza diagnoza.

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Tak zrobię odepnę lampę i zobaczymy. Dzięki ci za pomoc jutro się za to zabiorę :)

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Witam po świętach ;) Zabrałem się za audi i wyszło że ten dźwięk dochodzi z kompresora. Wymieniłem więc przekaźnik od kompresora i kompresor wyłącza się i włącza jak trzeba ale niestety zawieszenie opadło i nie reaguje na żadne ustawienia podejrzewam że uszkodził się kompresor poprzez długotrwałą pracę (przekaźnik się zwarł).
Błędy jakie wychodzą to:
01583- wykryto wyciek w układzie
i czasem wychodzi błąd:
01400-układ regulacji poziomu pojazdu poniżej dolnego dopuszczalnego progu regulacji
Dodam że kompresor dość głośno hałasuje.
Co sądzicie wymieniać kompresor czy usterka może leżeć gdzieś indziej ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Skoro hałasuje to raczej dobry nie jest, w zasadzie nie kojarze czy one glosno pracuja. Mam taki z mercedesa to moge podlaczyc z ciekawosci i posluchac. To raczej cichy pomruk niz hałas:)

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Tu jest ewidentny hałas. Mam jeszcze takie pytanie słyszałem że gdy podnosi się tą audiolke na lewarku trzeba włączyć jakiś tryb do podnoszenia na lewarku, wie ktoś może jak go się uruchamia i czy są jakieś konsekwencje podnoszenia auta bez aktywnego tego trybu ? czy tylko poprostu auto siądzie nisko po opuszczeniu i będzie trzeba chwilę poczekać aż się podniesie?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Mozesz zdjac przewod cisnieniowy i zalozyc manometr, powinien dobic min 6 bar.

Cos w stylu poziomowania sie wlaczy, ale to jest awaria wiec musisz zrobic bez tego trybu.

Do góry Bottom