• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Autel ADAS

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Z racji tego, że robię dość sporo geometrii ostatnio zdarzają się też zapytania o ustawianie systemow ADAS, a w ostatnim tygodniu miałem aż 3. Mam tester Autela i w nim jest opcja ADAS tylko wymaga dokupienia ramy kalibracyjnej i chciałem zapytać jak u was wygląda ta kwestia. Pytanie czy warto być pierwszym w okolicy i zainwestować? O temacie czytam od jakiegoś czasu i faktycznie coraz więcej aut ma z tym problem.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Jeśli masz gotówkę to jak najbardziej. Będziesz pierwszy w okolicy i każdy będzie polecał Ciebie. Tak czy siak auta pchają się w elektronikę więc???

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Właśnie nie chce za gotówkę tylko w jakieś finansowanie. We wtorek ma przyjechać handlowiec z Gordona z ofertą wstępna także zobacze jak to wychodzi. Co do tablic to ponoć niektóre można samodzielnie dorobić, ale najpierw sprawdzę jak wychodzi zestaw.

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
Moge leasing zrobic, choc mam wrazenie ze nie bardzo jestes swiadom ile tych tarcz wszystkich jest razem, nie mowiac juz o kosztach. Zycze owocnych rozmow z przedstawicielem od czesci.

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Robię dość często systemy ADAS i nie powiem bo to dość dobra kasa za nie wielki nakład pracy jednak jest też haczyk...
Tarcze i lustra są dość drogie i zmieniają się nawet co rok lub dwa. Mało kogo stać aby kupić lustro za 5k po to aby ustawić 4 radary za 300 zł.
Jak ktoś specjalizuje się w jednej marce/grupie to ma to sens. Jak chcesz kupować do wszystkiego to lepiej odpuść.

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Mereth92 Dzięki za opinie praktyka. Dzisiaj jestem po rozmowie z handlowcem i to czego się dowiedziałem: w Autelu mamy jedno lustro do radarów Boscha które ma regulację kąta w 3 pozycjach, dodatkowo corner reflektor do mazda/toyota i blachę z regulacją do Continentala np Nissan. To podobno załatwia wszystkie tempomaty/radary. Co do tablic do kamer (rysunki że specjalnymi wzornikami) można kupić podstawę i resztę samodzielnie dorobić ponieważ nie ma tam żadnych elementów magnetycznych/laserów i nie jest to wielki problem? Masz z tym jakieś doświadczenie? W pełni się zgadzam, że bez sensu kupować jedną tablicę za 5k do danej marki która się nigdy nie zwróci. Choć niby zawsze można przyciągnąć w ten sposob nowego klienta na inne usługi?

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Nie jest do końca tak jak mówi handlowiec.
Np. do Nissana faktycznie masz lustro w postaci wypolerowanej blachy tylko że ma ona taką konstrukcje że da się ja ustawić o ile dobrze pamiętam od wysokości 20 cm w górę a modelach poliftowych potrzebna jest już tablica którą ustawiasz na wysokości 10 cm więc już się robi problem i potrzebny nowy sprzęt.
BSM w Mazdzie ustawiasz na doplera a przedni radar na odbłyśnik więc też ci o wszystkim nie powiedzieli.
W Mitsubishi, Hyundaiu i Kia radary ustawiasz w większości przypadków przy pomocy oryginalnego testera w czasie jazdy i duża część producentów idzie w tym kierunku.
Jedynie dobrze mówią z przednimi kamerami, tam wystarczy wydrukować sobie cele i można działać z tym że jeszcze mi się nie trafiło aby po wypadku kamera z szyby czołowej uległa uszkodzeniu. Nie zapominajmy że w czasie kalibracji trzeba często podawać różne kody serwisowe odnoszące się np. do rynku na jakim jest użytkowane auto itp aby w ogóle wykonać procedurę kalibracji. Wymieniałem je tylko w razie awarii na gwarancji producenta więc nie liczył bym aby ktoś się zgłosił z taką usterką.

Daro126126

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Małopolska
Kolego Julorlo ma pytanie jakiego autela uzywasz mógł bys mi doradzic ponieważ mam zamiar kupić a nie jestem pewien ktury jest najlepszy
zamierzam przeznaczyć max 20tys zl
Pozdrawiam

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Najlepszy jest 908S pro i Twój budżet na pewno Ci na niego wystarczy. Jak chcesz to napisz na priv to dam Ci znać na co zwrócić uwagę. Pozdro

Do góry Bottom