• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

auto do 15 tys

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Idzie na kompromis i kupcie sobie alfe to nie bedziecie sie kłócić :D

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Kiedys tak , ale obecnie to juz nie ta bajka.
pytanko miałeś nową TOYOTĘ? Ja miałem 2szt użytkowałem i złego słowa nie powiem,z francuzów nowego nie miałem ale miałem 407 2letnią po leasing-ą,chroń mnie Boże na drugi raz przed taką decyzją,też wybrałem bo był tańszy od wszystkiego oprócz laguny,absolutnie nie mam zamiaru się kłócić tylko z autopsji wiem bo miałem to i to i naprawdę jest przepaść pomiędzy tymi koncernami,z innej beczki ile tematów na forum tyczy się toyoty znikomy procent znaczna większość do grupa vag,psa,renualt,alfy też wbrew pozorom jest mało fakt mało ich jeździ.Jeśli miałbym wybierać Toyotę lub kompromis jakikolwiek zawsze wybiorę toyotę,teraz nie mam jeżdżę starym audi a6c4 ale to już inna bajka to jeszcze epoka prawdziwych autek nie ważne z jakiej stajni no może oprócz oltcita

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ale wiesz lepiej wiec co mam napisać i tak nie przekonam

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
szkoda bić pianę,"Ale wiesz lepiej" też żaden argument,ja swoją argumentację podpieram własnymi doświadczeniami i tyle,a argumenty typy "taa jasne,ale ty wiesz lepiej,typowe schematy" nic nie wnoszą do dyskusji" ja podałem przykłady z eksploatcji toyotek które miałem osobiście stąd mój upór maniaka i przekonanie że toyota jest po prostu dobrym autem i wszystko.Pozdrawiam

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Lubie Francuzy, Francuski bardziej;)
Toyota moja opinia- łożyska skrzyni nie raz nie dwa -ogólnie całkiem całkiem
Pug- lobię amerykańce więc miękkie zawieszenie francuza bardziej mi pasuje, ale co awaryjności ukłon w stronę "old1977"
pytanie dotyczyło jednak:
"a bardziej rodzinnych zastanawiam sie nad:
Opel Zafira / Meriva
Ford C-Max
Toyota Corolla Verso

lub od biedy:
Opel Astra / Vectra
Ford Focus"

Mój typ
1.Toyota Corolla Verso
2.Ford C-Max

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja lubię kanapy wiec inne preferencje a co do awaryjności to forum pełne jest szmelcwagenów. Zresztą teraz auta juz nie wiadomo gdzie i jak są robione czy projektowane. Globalizacja

koracz

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Lubin
Jeżeli można to wtrącę swoje trzy grosze do tej dyskusji.
Każdy lubi co lubi, a z gustami i przekonaniami trudno dyskutować.
Niedawno kupiłem Focusa z 2004 roku i jest to mój pierwszy Ford.
Wcześniej miałem Audi, Omegi, Carinę E.
Dlaczego zdecydowałem się na Focusa?
Ze względu na cenę i dostępność części i to stosunkowo tanich.
Gdy jeździłem dużo ( tak około 70-80 tys. rocznie) to potrzebowałem większego auta bo to zawsze inny komford jazdy.
Obecnie zaliczam kilka dłuższych wyjazdów rocznie więc zdecydowałem się na Focusa 1.6 benzyna i jak na razie nie narzekam.
Oczywiście wymieniłem od razu rozrząd z pompą bo nie byłem pewny kiedy był wymieniany, olej.
sprawdziłem klimę i wymieniłem filtr kabinowy oraz szczęki hamulcowe z lineczkami od ręcznego.
Wszystko. Razem z robocizną i 2szt. używanych opon kosztowało mnie to niecałe 2 tyś. Czyli tyle co nic biorąc pod
uwagę rocznik auta.
Przejechałem do tej pory 3000km, na autostradzie przez chwilę nawet 180 km/h i silniczek pracuje jak pszczółka.
Olej jak zalałem tak po 3000 nie ubyło ani grama.
Dodam jeszcze, że auto nabyłem w komisie za przyzwoitą cenę.

Jedyny mankament do poprawienia to wspomaganie, ale nie jest tak, że go nie ma w ogóle tylko, wydaje mi się,
że jest za słabe.
Każdy kto kupuje używane auto powinien zdefiniować: za ile chcę kupić i do czego to auto ma służyć.
Byłem zdecydowany kupić Corollę lub Avensis, a kupiłem po przemyśleniu swoich potrzeb Focusa.:)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
I jeszcze ile dołożyć i ile będzie kosztował utrzymanie bo tylko naiwny sadzi ze kupi i nic nie będzie kosztować. Sensowny jest podstawowy przegląd i wymiana np. oleju paska itp .

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Dawno temu "Turasy" pakowali do pudełka zegarki dla Pań każdy w innym kolorze ,by pasował do sukienki
no cóż może pora na auta pod sukienkę.;)

Do góry Bottom