• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Auto jednego dnia nie odpala a innego wszystko działa.

piotr_321

Początkujący
Punktów
0
Witam,

Od kilku tygodni mam problem z Audi A3 2000r z LPG, wypisze może występujące objawy w kolejności jakie miały miejsce na przestrzeni ostatnich kilku tygodni.

1. Samochód zgasł ze 3 razy przy niewielkich prędkościach (przy skręcaniu lub w korkach) po tym jak auto zgasło przekręcam kluczyk i wszystko było okey.

2. Dwa dni później auto nie chciało się uruchomić po przekręceniu kluczyka cała elektronika działa. Komputer pokładowy nie wskazuje żadnych błędów. Światła się świecą. Słychać że pompa paliwa podaje paliwo. Ale rozrusznik w ogóle się nie kręci. Światła przygasają. Próba odpalenia przeprowadzona kilkanaście razy. Zostawiłem auto wróciłem po 2 godzinach auto odpala za pierwszym razem i chodzi jak gdyby nigdy nic. Pokonuje trasę 120km nic się nie dzieje.

3. Auto następnego dnia nie odpala. A nawet jak odpala to chwile pochodzi i w ciągu 60 sekund się wyłącza. Obroty są okey. Jak dodaje gazu wszystko jest normalnie. Po przekręceniu kluczyka odpala się ponownie. I znowu po kilkudziesięciu sekundach się wyłącza. Objawy identyczne zarówno na LPG i PB95. Nie ryzykuje żeby nim jechać. Na wszelki wypadek wykręcam akumulator i po kilku godzinach wstawiam nowy ze sklepu.

4. Jeżdżę samochodem przez tydzień wszystko działa zero negatywnych objawów.

5. Auto znowu po dłuższym postoju(1dzień) nie odpala. Kilkanaście prób odpalenia i zawsze to samo, słychać pompe paliwa przygasaja swiatła ale rozrusznik nie kręci. Próbuje uruchomić auto każdego wieczora przez 4 dni i nic. Już myślę że nigdy się nie odpali.

6. Wczoraj auto magicznie odpala(mimo ze nic be było naprawiane) chodzi sobie przez 40min na postoju i nic zero negatywnych objawów. Jeżdżę cały dzień do pracy gaszę auto i odpalam wszystko chodzi dobrze.

7. Dziś rano już nie udało mi się go uruchomić.

Całość jest naprawdę dziwna usterka z jednej strony wskazuje na rozrusznik bo ten się nie kręci ale z drugiej wpływała wcześniej na jazdę(gasnące auto na postoju lub w korkach, na zakrętach). Dodatkowo jeden dzień auto nie działa a innego dnia wszystko jest normalnie.

Dodam że auto miało wcześniej wymieniany termostat i wszystkie filtry + olej. Mimo to czujnik temperatury wydaje się nie działać. I zdarzało mi się że komputer wyrzucał błąd czujnika oleju. Olej sprawdzałem na bagnecie i jest wporządku

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Dobrze kolega powyżej napisał w dzisiejszych czasach to podstawa kidyś do małego fiata wystarczył klucz 10 ,13 i młotek

A

autozibi

Sprawdź wszystkie połączenie masowe w komorze silnika i zasilania , głownie przy akumulatorze .
Trzeba zerknąć w schemat elektryczny i sprawdzić czy przewód sterujący elektromagnesem
rozrusznika nie ma gdzieś przekaźnika .

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
Spotkalem sie zprzypadkiem kiedy czujnik cisnienia oleju wylacza zplon w momenci kiedy stwierdzi z cisnienie jest zbyt niskie.jezeli wywala czsami blad czujnika to pewnie on wariuje, czy przed wymiana oleju tez miales ten problem,a rzrusznik to moze zupelnie inna sprawa...jezeli w momencie rozruchu az swiatla przygasaja to albo pobor pradu jest duzy lub gdzies jest slaby styk.jezeli zdaza sie ze rozroszni jakby chcial ruszyc i go blonie to moze sa wytarte tuleje i idzie na zwarcie

piotr_321

Początkujący
Punktów
0
Zczytlem bledy:

VAG-COM Version: Release 311.2-N
1o9lo0m-n6r12p-o9ko4x-kkjahh-568f

Chassis Type: 8L - Audi A3/S3
Scan: 01,02,03,08,15,17,22,35,37,45,54,55,56

Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 06A 906 019 BS
Component: 1.6l 2V/R4 SIMOS HS3125
Coding: 00011
Shop #: WSC 06435
1 Fault Found:
00522 - Engine Coolant Temperature Sensor (G62)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
Readiness: N/A

Address 03 -------------------------------------------------------
Controller: 1J0 907 379 P
Component: ABS 20 IE CAN 0001
Coding: 03504
No fault code found.

Address 08 -------------------------------------------------------
Controller:    
Note: Excessive Comm Errors

Skipping Address 15-Airbags

Address 17 -------------------------------------------------------
Controller: 8L0 920 900 CX
Component: AB-KOMBIINSTR. VDO D11
Coding: 08142
Shop #: WSC 00430
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ AUZ7Z0B2104531
3 Faults Found:
00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266)
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
29-10 - Short to Ground - Intermittent
27-10 - Implausible Signal - Intermittent

Address 35 -------------------------------------------------------
Controller: 8L0 862 257 K
Component: ZV-Pumpe, Funk D11
Coding: 12864
2 Faults Found:
01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak)
35-00 - -
00955 - Key 1
09-00 - Adaptation Limit Surpassed

End -------------------------------------------------------

piotr.r

Nowy
Punktów
0
Proszę przeczyścić czujnik (styki) położenia wału korbowego lub spróbowac podmienić go na inny.

piotr_321

Początkujący
Punktów
0
Dziś auto nie odpalało, ale miałem pomoc w postaci kolegi. Postukał w rozrusznik gdy ja w miedzyczasie przekręcałem kluczyk. Auto odpaliło. Jutro podobną metodą spróbuje je odpalić i jadę zregenerować rozrusznik. Ile taka usługa może kosztować u mechanika ?

piotr_321

Początkujący
Punktów
0
próbowałem wcześniej samemu ten rozrusznik ostukać i sprawdzałem kabelki idące do rozrusznika. Ale to nic nie dawalo. Odpala tylko gdy jednoczesnie ktos stuka w rozrusznik a druga osoba przekręca kluczyk. Niestety nie miałem nikogo do pomocy aż do dzisiaj.

Do góry Bottom