• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo V50 1.6d 2008 kręci i nie odpala.

Naomi

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Cześć wszystkim, kilka dni temu miałem przypadek że podczas jazdy zgasło mi auto, od tego czasu nie mogę uruchomić silnika, silnik kręci i nie odpala , myślałem że to może czujnik położenia wału korbowego bo kiedyś mialem podobna usterkę w aucie ale tym razem wymiana nie pomogła.
Dopiero później zobaczyłem że komputer nie chce się połączyć z autem, sprawdziłem zasilania na OBD na pinie 16 i masy również sprawdziłem , tak samo zasilanie na szynie danych - wszystko wygląda ok .
Wypialem CEM i wpialem ponownie ( piny nie wyglądały na zaśniedziałe) , sprawdzilem zasilania pod maską i bezpieczniki na CEM i również wygląda to Ok, natomiast dalej bez zmian auto kręci i nie odpala i brał komunikacji komputera diagnostycznego z OBD (mam kabel moongose)
Czy ktoś miał podobny problem?
Powinienem wyjąć CEM i go wyczyścić kontakt sprayem?? ( Chciałem to zrobić ale w weekend nie miałem gdzie go kupić)
Czy jednak powinienem szukać przerwy gdzieś pomiędzy CEM a ECM?

wiechu663

Nowy
Punktów
0
Witam. Sprawdź czy są błędy komunikacji w sterowniku silnika. Jak nue masz czym to wypnij i wepnij ponownie wtyczki w cem. Jak nie ma pomiędzy tymi modułami komunijacji to nue zapali. Kolejny problem w tych volvach to złącze w zegarach.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1612
Do góry Bottom