• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Auto na dojazdy do pracy

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
HDi to problem ze szczelnością dolotu, podkładkami pod wtryskami, elektryka i czujnikiem ciśnienia paliwa. Ta ostatnia usterka unieruchamia auta. Na HDi uczyłem się mapowania. HDi jest spoko. SDI też miałem pancerny muł. Ale zawsze odpalał i jechał. Poprostu jak ktoś dbał tak ma. Jak ktoś zapomina co to olej to potem krążą opinie o awaryjnosci. U mnie czy się stoi czy się leży co 6 miesięcy wymiana oleju się należy

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Napisze to jeszcze raz, tym razem ostatni, bo nie wiem co ludzie mają taką srakę z tymi dieslami a potem płacz na forum. Kupisz diesla i będziesz się wku*wiał, prędzej lub później. Kupisz bene z gazem, będziesz lał i latał za grosze. Oczywiście trzeba poczytać, która benzyna nie jest miną, ale 20-letni diesel do 10k to niemal pewna mina.

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Tylko jak hdi to który silnik? 1.4,1.6,2.0?
Mam 1.6hdi 112km w peugeocie 3008,z elektronika nie mam problemu, ale już wymienialem 2 wtryski, dwumas oraz czyściłem fapa, reszty nie mówie bo akurat normalne rzeczy które co jakiś czas trzeba wymienić. Jezdze samemu do pracy i trochę szkoda auta.
Automatyczne połączenie postów:

To może polecisz jakie autka szukać z gazem?
Ja nie mam doświadczenia zawsze jeździłem dieslem lub sama benzyna.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Benzyna czy diesel to wsadzanie kija w mrowisko. To samo się działo jak zapytałem fotowoltaika czy solar do wspomagania ogrzewania. Matko boska jak tam się żarli

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ja osobiscie jestem za benzyna + lpg.
Oczywiscie lepiej dolozyc i samemu montowac lpg.
Jak ktos wyzej napisal - nikt nie sprzedaje auta ktore jest w lpg i nic sie nie dzieje.

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
To prawda. Prawie zawsze jak sprzedaje się auto coś się dzieje lub działo. Rzadko kiedy ktoś sprzedaje się bo zamiana na nowszy, powiększa się rodzina itp.oczywiscie zdarza się lecz rzadko.
Szukam auta i przeczytałem ostatnio u jednego gościa co wystawił Xsarę 2.0hdi,ze powymieniał sporo rzeczy aby wyszykować auto do sprzedaży. Nie wiem czy czytał to co napisał w opisie :)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Są perełki. U mnie za niedługo będzie 207 kombi z tym nieszczęsnym 1.4 vti. Robię remont i właściciel wystawia bo teraz doczytał co za silnik se kupił.

Burak

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Wieś
Mam tego caddy1.9 SDI 1999r , ma u mnie dożywocie ale chyba mnie przeżyje.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Najlepiej to kup se rower, energetyki i afe tamine. Podobno niezłe prędkości idzie na takim zestawie wyciągnąć

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Trzeba odpalić OLXa, wstukać filtry i szukać co jest. 4 miesiące temu szukałem dla znajomego auta takiego jak Ty potrzebujesz i on potrzebował w podobnym celu, tyrać ile wlezie i żeby tanio jeździło. Znalazłem Lagunę z 2007 roku, zagazowaną z nową butlą, nowymi wtryskami i reduktorem, faktur z zeszłego roku na naprawy miał na 6k, z roku wcześniejszego na kolejne 4,5k. Zrobione wszystko co się dało włącznie ze wszystkimi poduszkami silnika, bo gość "nie lubił jak mu w środku wibruje". Kleił sobie nalepki z naprawami na masce na których było wypisane to co wymienione, u kogo, jaka data i jaki przebieg. Po otwarciu maski dwa rzędy naklejek od góry do dołu maski. Nigdy nie bite, całe ori lakier, jeden mały parch przy rogu tylnego zderzaka. Zapłacone za auto 9200zł, nawet się nie targowaliśmy. Znajomy auto tyra przez 4 miechy, wali kilometry i jest nim zachwycony. Czas poszukiwań około 2 tygodnie, samochód znaleziony 25km od domu. Jak się chce to się wszystko da.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Mnie kiedyś wzięli ma zakup vitary. Miałem zabrać ze sobą co tylko się da, żeby się do czegoś dopier...ć i urwać z ceny. Zacznijmy od tego, że w domku gdzie stało autko był lokaj a właściciel od razu mi powiedział, że on nie chce se robić z gęby dupy auto jest 100% sprawne. Napiłem się kawy i zainkasowała za wyjazd. Z ceny nic nie urwali i pewniaka nie kupili