• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

automat czy mechanizm różnicowy?

modessef1

Początkujący
Punktów
0
Suzuki Kizashi 2010 4x4 CVT (JATCO).
Podczas jazdy coś mi szumi, dźwięk jakby szum łożyska. Rośnie wraz z prędkością samochodu, niezależne od obrotów silnika. Miałem już wymieniane wszystkie łożyska kół, sprawdzony reduktor i napęd. Pozostaje mechanizm różnicowy albo sama skrzynia.
Ceny za naprawę tych skrzyń są olbrzymie, a używki to jednak kot w worku.
Na allegro/olx widzę kilka reduktorów i ta opcja byłaby przyjemniejsza finansowo.
Podpowiedzcie proszę jakie oznaki zużycia daje mechanizm różnicowy?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Suzuki Kizashi 2010 4x4 CVT (JATCO).
Podczas jazdy coś mi szumi, dźwięk jakby szum łożyska. Rośnie wraz z prędkością samochodu, niezależne od obrotów silnika. Miałem już wymieniane wszystkie łożyska kół, sprawdzony reduktor i napęd. Pozostaje mechanizm różnicowy albo sama skrzynia.
Ceny za naprawę tych skrzyń są olbrzymie, a używki to jednak kot w worku.
Na allegro/olx widzę kilka reduktorów i ta opcja byłaby przyjemniejsza finansowo.
Podpowiedzcie proszę jakie oznaki zużycia daje mechanizm różnicowy?
Podpowiem, wyjąć sprawdzić na stole i dokupić to co popsute. Możesz też kupić kota w worku w końcu, może trafisz ponoć czasem w totka też ktoś wygrywa ...

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Tak jak pisze „Grzegorz.Józefów”, wymontować skrzynkę z pojazdu i sprawdzić łożyska bieżni. Dyfer raczej nie (łożyska stożkowe, trwalsze). Trafiają się „wyjące” Jatco (Qashqai lub Murano) i właśnie z uszkodzonym łożyskiem na bieżni. Naprawa (robocizna) nie jest wysoka, ale łożyska (wymieniam parami), do tanich nie należą.

modessef1

Początkujący
Punktów
0
@WOODOO @gtszudi łapcie uśmieszek :) za nic niewnoszące odpowiedzi.
@Romuald-f, dzięki za odpowiedź. Byłem już w kilku miejscach na diagnostyce i próbie naprawy, także w ASO, ale tam sprawdzili napęd, wskazali na skrzynię i powiedzieli, że do tych skrzyń się nie tykają. W pozostałych warsztatach wymieniali po kolei wszystkie łożyska kół, które w tym samochodzie też do tanich nie należą i nic to nie dawało. Zakłady specjalizujące się w naprawie automatów wyceniają mi naprawę na >= 10 000zł. Piszesz, że robocizna nie jest wysoka, aż tak drogie są łożyska?
Dodam tylko, że olej i filtry w skrzyni były niedawno wymieniane i mechanik stwierdził, że w misce opiłków było "w normie".

Sam post kolegom śmieszkom wyżej wydaje się być głupi, ale przy wycenach +10k, uciekam się nawet do próby nakierowania mnie na coś na forum.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Komplet łożysk (4 szt.) to koszt ok. 900 zł. ?! zaś dwie sztuki na daną bieżnię to 600 zł. Uważam że są drogie. Rozmiary łożysk nie są metryczne, może dlatego.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Komplet łożysk (4 szt.) to koszt ok. 900 zł. ?! zaś dwie sztuki na daną bieżnię to 600 zł.
No to jeszcze znaleźć kogoś kto za darmo rozbierze skrzynię i wymieni łożyska...i da gwarancję:D i klient zadowolony...:D
Oby tylko po rozebraniu nie okazało się, że coś jeszcze...:rolleyes: bo będzie płacz, że co tak drogo...:D

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
nawet nie wiedziałem że jest taki samochód.
ma to jakieś łożyskowanie na wale?
nie raz słyszałem że wał nierozbieralny/nienaprawialny a mnie się udawało i rozebrać i naprawić, i nie trzeba było wyważać.

modessef1

Początkujący
Punktów
0
@WOODOO widzę, że koledze się nudzi podczas epidemii i czas spędza na wypisywaniu głupot w internecie. Można i tak, byle z domu nie wychodzić i nie zarażać innych... swoją głupotą :)

Komplet łożysk (4 szt.) to koszt ok. 900 zł. ?! zaś dwie sztuki na daną bieżnię to 600 zł. Uważam że są drogie. Rozmiary łożysk nie są metryczne, może dlatego.
no to części niby tanie. Pytanie czy odnosisz się do tej konkretnej skrzyni czy piszesz ogólnie o CVT? Może być problem z dostępnością części do tego modelu i być może stąd takie zaporowe ceny.

W tym samochodzie były montowane dwie skrzynie CVT, mój rocznik posiadał Jatco JF011E
https://www.automaticchoice.com/en/...tinuous-variable-transmission-parts-catalogue

Ostatnia edycja:

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
A ile to problemu żeby dźwignąć atuo i sprawdzić chociaż gdzie szumi? Poziom niektórych warsztatów mnie zadziwia, jest 4x4 to nawet rozpedzarki do kół nie trzeba... no ale z drugiej strony, 4 łożyska wymienione, obrót w hurtowni się zgadza, klient frajer zapłacił... W sumie, to może ja źle robię, że sprawdzam co zepsute zamiast wymieniać na pałę?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Obstawiam takie 2 scenariusze:
1 - gość se sam powymieniał te łożyska po kolei z nadzieją, że trafi...:D
2 - pojechał na warsztat i mówi : panie chce wymienić łożysko, dajmy na to LP... to mu wymienili- skoro klient tak sobie życzy... i tak se okrążył wszystkie warsztaty w okolicy, z takim samym żądaniem...:D

... i na koniec po wielu nieudanych swych - i jeszcze pewnie ,,śwagra,, radach- próbach rozgryzienia nie rozgryzalnego tematu - trafił tu biedaczysko i dawaj w płacz...:D

modessef1

Początkujący
Punktów
0
Obstawiam takie 2 scenariusze:
1 - gość se sam powymieniał te łożyska po kolei z nadzieją, że trafi...:D
2 - pojechał na warsztat i mówi : panie chce wymienić łożysko, dajmy na to LP... to mu wymienili- skoro klient tak sobie życzy... i tak se okrążył wszystkie warsztaty w okolicy, z takim samym żądaniem...:D

... i na koniec po wielu nieudanych swych - i jeszcze pewnie ,,śwagra,, radach- próbach rozgryzienia nie rozgryzalnego tematu - trafił tu biedaczysko i dawaj w płacz...:D

2 pudła, strzelaj dalej, najlepiej sobie w to puste coś przyczepione do szyi :)

A ile to problemu żeby dźwignąć atuo i sprawdzić chociaż gdzie szumi? Poziom niektórych warsztatów mnie zadziwia, jest 4x4 to nawet rozpedzarki do kół nie trzeba... no ale z drugiej strony, 4 łożyska wymienione, obrót w hurtowni się zgadza, klient frajer zapłacił... W sumie, to może ja źle robię, że sprawdzam co zepsute zamiast wymieniać na pałę?
z moich odpowiedzi wyżej można wynioskować, że tak robili. Nawet miałem mikrofony podłączane pod skrzynię i przednia koła. Zawsze spotykałem się z opinią, że ciężko jednoznacznie stwierdzić bo dźwięk się przenosi. Co poniektórzy słyszeli też szumy w kołach stąd wymiana łożysk.

Niemniej finalnie stanęło na tym, że szumi skrzynia, a ja tutaj jedynie dopytuje jak można rozróżnić czy szumi skrzynia czy mechanizm różnicowy?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
ja tutaj jedynie dopytuje jak można rozróżnić czy szumi skrzynia czy mechanizm różnicowy?
Już ci wyżej napisałem jak szumi mechanizm różnicowy :
Szuru, szuru, łutututu, uuuuu, itp. :D
Natomiast skrzynia szumi tak : szur, szur, łututu, uuu, jejeje...:D
To wzory szumu już masz- teraz wszystko w twoich uszach...:rolleyes: przeczyść uszy, zawiń rękawy i do roboty...:D

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów

z moich odpowiedzi wyżej można wynioskować, że tak robili. Nawet miałem mikrofony podłączane pod skrzynię i przednia koła. Zawsze spotykałem się z opinią, że ciężko jednoznacznie stwierdzić bo dźwięk się przenosi. Co poniektórzy słyszeli też szumy w kołach stąd wymiana łożysk.

Niemniej finalnie stanęło na tym, że szumi skrzynia, a ja tutaj jedynie dopytuje jak można rozróżnić czy szumi skrzynia czy mechanizm różnicowy?
Wiesz czasem to i ja się mylę ale jak zdejmuję piastę/zwrotnicę/łożysko i okazuje się dobre to nie wymieniam na nowe bo i po co, ale co kto lubi ..
Jeszcze raz napiszę na stół sprawdzić co zepsute i to wymienić/naprawić już chyba najprościej/najtaniej się nie da wytłumaczyć

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Co ty z tym mechanizmem różnicowym nawet nie wiesz co to jest. Dyferencjał znajduje się w skrzyni w nim są satelity które pracują na skręconych kołach nazywają się mechanizmem rozznicowym i nie szumia napewno. Wes się ogarnij!! Chyba ze ci chodzi o reduktor ale po co ta gadka jak nie masz pojęcia

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474

Zawsze spotykałem się z opinią, że ciężko jednoznacznie stwierdzić bo dźwięk się przenosi.

Wierzysz w to, że szumy ze skrzyni przenosiły się po kolei na każde koło i trzeba było wymienić 4 łożyska, żeby jednak dojść do wniosku, że to nie ta przyczyna? Po prostu ostrzygli Cię jak barana na wiosnę i tyle :) sądzę, że byłeś w kiepskich warsztatach i nawet nie chcieli do skrzyni podchodzić (a jak już to "kup pan inną, my wymienimy") i Cię wydymali bez mydła na tym co potrafili (oby) zrobić i potem odesłali Cię dalej w podróż po warsztatach :)

modessef1

Początkujący
Punktów
0
Chyba ze ci chodzi o reduktor ale po co ta gadka jak nie masz pojęcia
Reduktor sprawdzali w ASO i stwierdzili, że sprawny. Kolego po co ten atak, przecież nigdzie nie napisałem, że jestem mechanikiem, albo że cokolwiek robię sam przy tym samochodzie. Napisałem co stwierdzili mechanicy, którzy biorą za to pieniądze i za złożenia powinni się na tym znać. Czy Twoim zdaniem każdy kto oddaje samochód do naprawy powinien znać się na mechanice i kwestionować decyzję mechanika, czy może gdzieś ostały się zakłady gdzie rzetelnie podchodzi się do klienta?
Na pewno to forum nie jest takim miejscem :) Póki co tutaj tylko atakuje się postujących za to, że sami nie znają odpowiedzi na pytanie, które zdają. I jeszcze są przypadki takie jak @WOODOO który każdym postem próbuje się dowartościować i post bez obrazy kogokolwiek jest postem straconym.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom