• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Awaria doładowania 3.0 CRD

Taylorek

Początkujący
Punktów
3
Witam,
mam problem z doładowaniem w Chryslerze 300c 3.0CRD
zaczęlo się od awarii turbo, wirnik się wyszczerbił,
turbo poszło do regenracji, jako iż wcześniej planowałem taki zakup to od razu przerobiono je na hybryde stage 1
mechanicy wyciagneli stare, wsadzili zregenerowane, wymienili olej, stwierdzilem ze nie ma co czyscic starego coolera, kupilem nowy, wiekszy
wszystko zamontowane szczelnosc sprawdzona, wszystko szczelne, powienien wyjechac, ale pojawil sie problem z nastawniekiem ktory chodzil albo na 0 albo 100%, zostal wymieniony, dziala w pelnym zakresie, ale problemy sie nie skonczyly, podkreslam ze nie mam az takiej wiedzy wiec po swojemu opisze problem-
sterownik/komputer ecu pokazuje ze doladowanie jest za duze, wszystkie czujniki zwiazane z doladowaniem, nawet ten w kolektorze o ktorym malo osob wie zostaly sprawdzone, przejscia w kompie sa niby git, lecz turbina w ogole sie nie rozkreca, dziala, ale nie daje doladowania, nastawnik jej nie otwiera mimo ze jest sprawny, przynajmniej jesli steruje sie go komputerem chodzi jak trzeba, samochod jedzie tylko jest bardzo zamulony, obroty jalowe skacza, a podczas jazdy potrafi wejsc w tryb awaryjny
teorie jaki maja mechanicy to ze trzeba zmapowac sterownik, co chyba nie jest wymagane przy hybrydzie ? lub ze cooler ktory jest wiekszy robi problem co rowniez raczej wiazalo by sie z mapowaniem, tylko ze znam przypadki takiego tuningu i nikt nie musial robic mapy pod wczesniej wymienione czesci
spotkal sie ktos z czyms takim? jakies pomysly?
samochod pokazuje dwa bledy, jeden to wspomniane doladowanie, drugi to blad cisnienia dpf, co podobno w ogole nie ma zwiazku, a sam dpf wyglada podobno dobrze
samochod czeka na spotkanie z profesjonalna ekipa, lecz maja oni dalekie teminy, moze ktos wymysli co w tym czasie mozna sprawdzic
drugie pytanie to czy jesli samochod teoretycznie jest sprawny, jedyne co to nie dostaje doladowania takiego jak powienien, to mozna nim jezdzic, poniewaz do wspomnianej ekipy ktora ma to ogarnac mam jakies 100km, ci co robia go teraz mowia ze na luzie mozna i ze robili nim po 30km np w celu sprawdzenia szczelnosci itp

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
turbo (...)przerobiono je na hybryde stage
czyli wsadziłeś turbo które mocniej dmucha

coolera, kupilem nowy, wiekszy
rozumiem, że chodzi o intercooler.
nie wiem o ile większy. czyli zmieniła się jego pojemność i to wpływa również na charakterystykę całego dolotu

sterownik/komputer ecu pokazuje ze doladowanie jest za duze,
no ciekawe dlaczego...

jeżeli jeszcze nie zrozumiałeś to przeczytaj jeszcze raz w punktach:
- turbina inaczej dmucha
- zmienione zasilanie powietrzem
- sterownik dostaje inne wartości niż oczekuje
- błąd

proste? :)

robili nim po 30km np w celu sprawdzenia szczelnosci itp
fajni fachowcy jak dolot sprawdzają jeżdżąc samochodem przez 30 kilometrów

Taylorek

Początkujący
Punktów
3
czyli wsadziłeś turbo które mocniej dmucha

rozumiem, że chodzi o intercooler.
nie wiem o ile większy. czyli zmieniła się jego pojemność i to wpływa również na charakterystykę całego dolotu

no ciekawe dlaczego...

jeżeli jeszcze nie zrozumiałeś to przeczytaj jeszcze raz w punktach:
- turbina inaczej dmucha
- zmienione zasilanie powietrzem
- sterownik dostaje inne wartości niż oczekuje
- błąd

proste? :)

fajni fachowcy jak dolot sprawdzają jeżdżąc samochodem przez 30 kilometrów
tak, chodzilo o intercooler, dla mnie tez brzmi to nielogicznie ze przy zmianie tych podzespolow programu nie trzeba zmieniac, podkreslilem ze moja wiedza jest elementarna,
zapewniono mnie ze turbo po hybrydzie bez programu dmucha tak samo, a cooler nie robi roznicy
czyli jest opcja ze wina jest sterownik ktory nie zostal przeprogramowany pod nowe podzespoly ?

Ostatnia edycja:

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Turbo hybryda i bez zmiany w sofcie ?
Często nawet nowe programy nie potrafią sobie poradzić z wstawaniem takich wymysłów....

Taylorek

Początkujący
Punktów
3
nie ja to robie, ale widze ze sa z tym problemy
tak jak wspominalem dostalem info ze do hybrydy programu nie trzeba, ze samochod ktory dopstaje wieksze turbo (nie przesadnie wieksze) po prostu nie wykorzystuje jego potencjalu, lecz tez nie robi to zadnych problemow
a porpos hybrydy, to u mnie nie ma jakiejsc wielkiej modyfikacji, troszke wiekszy wirnik, moze kolo kompresji i tyle
wczoraj grzebali przy czujniku doladowania w kolektorze wydechowym, niby nie do konca lapie tak jak powinien

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
tak jak wspominalem dostalem info ze do hybrydy programu nie trzeba, ze samochod ktory dopstaje wieksze turbo (nie przesadnie wieksze) po prostu nie wykorzystuje jego potencjalu, lecz tez nie robi to zadnych problemow
więc zrozum, że mogłeś dostać błędne informacje.
czasami działa, czasami nie. u ciebie jest na nie

wczoraj grzebali przy czujniku doladowania w kolektorze wydechowym,
chyba się pomyliłeś w nazwie lub mechanicy robią z ciebie jaja

niby nie do konca lapie tak jak powinien
no to go wymień.

a podobno były sprawdzane
wszystkie czujniki zwiazane z doladowaniem, nawet ten w kolektorze o ktorym malo osob wie zostaly sprawdzone
pewnie chodzi o map. nie wiem skąd informacje, że mało kto o nim wie. to jeden z najważniejszych czujników w silniku.

Taylorek

Początkujący
Punktów
3
chyba się pomyliłeś w nazwie lub mechanicy robią z ciebie jaja
no to go wymień.

a podobno były sprawdzane
może chodziło o kolektor dolotowy ? ja pamietam info takie jak napisałem
czujniki były sprawdzane, ale teraz wyszlo niby ze jest coś nie tak jeśli chodzi o wtyczki/kabelki
moze cos tam olejem dostalo ?
to sprawdzanie takich rzeczy trzeba miec jakis zaawansowany sprzet ? bo elektryk ktory narazie to "sprawdzal" nic nie znalazl
jedyne co wyczytali ten blad doladowania gdzie to chyba wystarczy tylko obd sprawdzic

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Jeśli chcesz, żeby hybryda wstawała na Ori sofcie to gratuluję poczucia humoru.

Taylorek

Początkujący
Punktów
3
ja zdalem sie na warsztat ktory sie tego podjal,
wnioskuje ze w kazdym przypadku jest inaczej,
w swoich autach montowali hybrydy i niby bez softa nie bylo problemu

Ostatnia edycja:

Taylorek

Początkujący
Punktów
3
mialoby to sens, przed wymiana turbiny wszystko bylo ok, ja osobiscie watpie w czujniki,
chyba ze problem byl juz przed wymiana turbiny, choc to malo prawdopodobne
a jeszcze zapytam, bo oni montowali turbiny na podcisnienie, moja ma nastawnik elektroniczny, czy to moze robic roznice, w sensie
ze im to PODOBNO dzialalo bez softa a u mnie juz nie ?
sam nastawnik jest przeprogramowany pod zmiane turbiny, ale nie wiem jak to wtedy z komputerem silnika

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
ja zdalem sie na warsztat ktory sie tego podjal,
wnioskuje ze w kazdym przypadku jest inaczej,
w swoich autach montowali hybrydy i niby bez softa nie bylo problemu
brat tylko zregenerował wtryskiwacze w OM 651 Sprinter,i gdybym go nie wysłał do ASO MB nigdy by nie zlikwidował braku doładowania podczas jazdy pod górę,wskoczył do ASO,przeprogramowali i problem z głowy.

Taylorek

Początkujący
Punktów
3
zaczyna być coraz ciekawiej
ciekawie bedzie jak odpowiesz :)
mam wrazenie ze to forum nie sluzy do zadawania pytan, tylko zeby wejsc i wszystko wiedziec, bo tak to kazdy zdziwiony,
chyba ze rzeczywiscie tutaj moga sie udzielac sami mechanicy to pardon
Automatyczne połączenie postów:

a jeszcze zapytam, bo oni montowali turbiny na podcisnienie, moja ma nastawnik elektroniczny, czy to moze robic roznice, w sensie
a to jeszcze doprecyzuje, bo moze zle cos napisalem nie bedac mechanikiem, przez co niektorzy sa oburzeni ;),
osoby ktore montowaly mi te turbo, w swoich samochodach mieli turbo bez zmiennej geometrii lopatek, ja takowa posiadam,
w mojej jest tez nastawnik elektroniczny, jakie robi to roznice jesli chodzi o soft ?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom