• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

awaria silnika 1.9 tdi Ford Galaxy

eisenberger

Początkujący
Punktów
0
Witam , miałem taką nieprzyjemną sytuację ... a więc : w drodze na wczasy na Węgry po przejechaniu 350 km nagle na autostradzie przy prędkości ok 130 km/h poczułem spadek mocy - było lekko pod górę .. auto przestało przyspieszać - w lusterku zobaczyłem , że dymi dość mocno na czarno ... i zaczęły dochodzić niepokojące dźwięki z silnika ... taki tyrkot .. był akurat zjazd na parking to zjechałem ... zgasiłem motor , sprawdziłem olej - ok , płyn chłodzący - ok , temperatura 90, zdjąłem obudowę paska - na oko ok napięty nie popękany , suchy ... spróbowałem odpalić .. odpalił z niechęcią ale jak by nie na wszystkie cylindry , szarpało silnikiem i strasznie się tłukł ... zgasiłem i dalsza podróż odbyła się na lawecie ... wróciłem już do kraju i miał bym prośbę do ludzi którzy mieli podobny przypadek - może mnie ktoś nakieruje na zdiagnozowanie takich objawów .. od czego zacząć ... dodam , że pokazuje błędy na prostym vag-u :
01265 Zawór cewki regulatora próżniowego EGR – N18
01262 Zawór regulacji bypassa przepustnicy do spalin – N75
oraz 60626, 0115,01266,18080,41798,11299, 01282. Mechanikiem jestem z wykształcenia a praktykę miałem 25 lat temu na 126 i 125p ... więc proszę o wyrozumiałość
silnik z przebiegiem 175tyś 1.9 tdi bez modyfikacji na pompo wtryskach 2004r 115km z góry dziękuję za każdą podpowiedź , pozdrawiam.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
tak jak kolega mowi zerwij dekiel , moze szklanka jest peknieta, na vagu moza odczytac jak chodza pompki jesli jest +2,99 wskazuje na uszkodzenie pompki lub np dziure w tloku, czesto w tych silnikach wylatywaly zaslepki z walka rozrzadu i gora przycierala sie

eisenberger

Początkujący
Punktów
0
Dzięki bardzo za odpowiedź - jutro po pracy mam zamiar się za to zabrać , jeszcze dopytam : po zdjęciu pokrywy zaworów na co zwrócić uwagę ? wiem , że trzeba sprawdzić wtyki od pompek i co jeszcze ? jakieś mam dziwne przeczucie , że jest coś z "konikami" od pompo wtrysków ale nie znam tego silnika i to tylko przeczucie ... wydaje mi się , że to jakaś nagła usterka ponieważ do feralnego momentu było ok , zero dymienia spalanie przy 6 dorosłych osobach i klimie 6,6l/100 , dobra dynamika ... a i jeszcze czy te błędy które opisałem nic nie sugerują ?

eisenberger

Początkujący
Punktów
0
Witam - miałem telefon od mechanika który zajął się autem , brak szklanki popychacza .... brak nie że pęknięta nie ma znikła ... czy mogła się dostać do miski olejowej ?

Do góry Bottom