• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błąd 16556 Mieszanka Bogata GOLF 4

badboys12322

Początkujący
Punktów
0
Miasto
lublin
Witam męczę się od dłuższego czasu z błędem bogatej mieszanki w moim golfie. Silnik jaki posiadam to 2.0 115 km 85 kw symbol silnika to AQY plus instalacja gazowa. Zostało sprawdzone naprawdę dużo rzeczy sam zacząłem prace w zakładzie mechanicznym ale nie mam już sil na ten samochód . Sprawdzone wtryski w sposób domowy ale leja taka samą dawkę paliwa 89-99 ml . Podmieniony został regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej . Sprawdzane ciśnienia paliwa .Pierwsza sonda lambda bosch nowa . Zamiennik katalizatora nowy .Montowana tulejka na drugą sondę lambda która nic nie pomogła.Podmieniane przepływomierze chociaż nie o takich samych numerach. Filtr z węglem aktywnym podmieniony zero reakcji .Korekty czasu wtrysku są na minusowe czyli mieszanka bogata.Gazownik twierdzi ze to nie jest wina instalacji gazowej założonej przez niego . Jeżdżone na samym paliwie około 300 km zero zmian czyli usterka jest po stronie silnika nie instalacji gazowej .Brak mi słów a bardzo dręczy mnie ten check .Jeżeli spotkał się ktoś z tym błędem lub wie jak podpowiedzieć mi co sprawdzić w jaki sposób bardzo bym był wdzięczny za pomoc .

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
przeplywomierz ,czujnik temperatury cieczy a moze jakies nieszczelnosci w ukladzie dolotowym pompa paliwa,rozrzad napisz moze co sprawdziłes?

badboys12322

Początkujący
Punktów
0
Miasto
lublin
Uklad paliwowy sprawdzalem wpinajac sie na zasilanie listwy paliwa i po przekreceniu zaplonu pokazalo 3.5 jak dobrze pamietam a podczas odpalenia utrzymywalo sie na 3 bar.czujnik temperatury jest nowy .Rozrzadu i szczelnoaci ukladu dolotowego nie aprawdzalem.Dodam jeszcze ze blad potrafi co jakis czas zgasnac po czym po raz kolejny raz sie zapala po 5km .

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Możliwe objawy:

• Prawdopodobnie tam jedzie zauważenia jakichkolwiek wątpliwości
  • Może brak zdolności lub czknięcie podczas przyspieszania
  • wskaźnik emisji światła
Możliwe przyczyny:
  • System jest zbyt bogata, więc cylinder (s) będzie miał zbyt mało powietrza, jeśli zbyt dużo paliwa
  • Dostawa paliwa nieprawidłowe
    • brudny filtr paliwa
    • pompa paliwa brudny lub uszkodzony
    • Wtryskiwacz (S) jest zanieczyszczony lub uszkodzony
  • Zbyt mało powietrza
    • przecieku powietrza do zaworu gazu
    • system jest pod ciśnieniem, wyciek
    • Zbyt duża ilość oleju z filtrem powietrza nasączone olejem
    • wskaźnik i / lub olej nakrętka uszczelnia prawidłowo
    • EGR jest nieszczelny powietrze
    • MAS (G70) jest zabrudzony lub uszkodzony
    • przeciek po LMM
    • czujnik na zewnątrz ciśnienia atmosferycznego powietrza jest uszkodzony
    • (N112) przecieka
  • regulacja lambda uszkodzona
    • Czujnik Lambda katalizatora (G39) jest uszkodzony
    • okablowanie i / lub połączenia z / do (G39) wadliwe
  • wada wydechowy
    • przecieki katalizatora wadliwy
    • przecieki wydechowe
Możliwe rozwiązania:
  • Początkowo proste rzeczy:
    • Wykorzystaj LMM (G70) czysty (czystsze hamowania), jechać ostrożnie z czujnikiem; Może to nawet lepiej MAS natychmiast, lecz zastępując jest wykluczone najmniejszej przyczyny
    • Dokonaj filtr paliwa; Nie bądź skąpy: umieścić nowy
    • nie od razu widoczne, ale mimo to umieścić nowy filtr powietrza
    • Sprawdź faz rozrządu (czas temu miałem distrubutiewissel?)
    • Na czujnik, który mierzy ciśnienie powietrza na zewnątrz, która jest zwykle w bloku wartości mierzonych modułu 01, grupy-10
    • w diesel: sprawdzić wtryskiwacze
  • Zbyt dużo paliwa
    • Sprawdź ciśnienie paliwa
    • Sprawdzić pompę paliwową
    • Sprawdź wszystkie wtryskiwacze
  • Sprawdzić Lambda Control
    • sprawdzić / okablowanie naprawy i / lub połączenia z / do (G39)
    • Okresowo (zmierzone wartości bloków) / wymienić sondy lambda katalizatora (G39)
  • Sprawdzić szczelność po LMM
  • Zawór EGR zatrzymany
  • Sprawdzić wylot do wycieku
  • Sprawdzić układu wtórnego powietrza pod kątem szczelności
  • Sprawdź szczelność, przewody podciśnieniowe
  • Sprawdź kompresję wszystkich cylindrach

badboys12322

Początkujący
Punktów
0
Miasto
lublin
Jak wroce z pracy wszystko sprawdze twmperature i przeplywke a propo przeplywki nie mam mozliwosci zrobienia logow dynamicznych poniewaz padla mi bateria w lapku czy jest mozliwosc zrobienia logow statycznych i po nich odczytac wartosci podawane przez przeplywomierz jezeli tak ktore bloki .Filtr paliwa zmienie bo odkad go kupilem nie byl zmieniany nie wiem czy wogole byl zmieniany .Sory za ortografie pisze z tel

badboys12322

Początkujący
Punktów
0
Miasto
lublin
Sprawdziłem czujnik temperatury ,temperatura w silniku równa się z temperatura na zegarach jest 3 stopnie różnicy pomiędzy nimi czyli chyba czujnik sprawny .Wymieniłem dziś filtr paliwa filtr był knecht z logo VW czyli pewnie jeszcze oryginalny .Po wymianie jak by samochód lepiej chodził lepiej się wkręcał w obroty brak mu takiego jak by muła .Zrobiłem dodatkowo logi statyczne grup 2,32,33 i wrzucam może po nich ktoś coś powie .No i zapomniałem o drugim błędzie który towarzyszy pierwszemu jest to 17536- Zespół 1; adaptacja mieszanki (mult.). Mieszanka za uboga. Górna wartość skrajna przekroczona.
http://vaglog.pl/log-032_002_033_sIzxhlN.html

Ostatnia edycja:

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
17536 / P1128 / 004392 - Przycinanie paliwa; Bank 1 (Mult): System zbyt Lean
Możliwe symptomy
  • Wskaźnik stanu awaryjnego (MIL) jest aktywny
Możliwe przyczyny
  • Czujnik przepływu powietrza masowego (MAF) jest uszkodzony
  • Kontrola czujnika tlenu jest wadliwa
    • Czujnik tlenu jest uszkodzony
  • Wtryskiwacz paliwa jest uszkodzony
Możliwe rozwiązania
  • Sprawdzić czujnik przepływu masowego (MAF)
  • Sprawdź sterowanie czujnikami tlenu
    • Sprawdź Czujnik tlenu (y)
  • Sprawdź wtryskiwacz paliwa

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
O filtrze paliwa pamiętałeś, a o powietrza? Skoro za bogata to powietrza za mało albo paliwa za dużo. Jakie tam są sondy, przed i za kat?

badboys12322

Początkujący
Punktów
0
Miasto
lublin
Filtr powietrza zmieniany co kazda wymiane oleju czyli 10000tys km .Sonda przed jak i za katem 4 przewodowa .Sonda przed katem nowa bosch dedykowana .A jest mozliwosc sprawdzenia maf bez proby dynamicznej?Bo coraz bardziej licze ze maf jest uszkodzony chociaz nie pokazuje bledu na vagu .

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A jaka jest zadana wartość, pokazuje? Odepnij ją na próbę.

Bo coraz bardziej licze ze maf jest uszkodzony chociaz nie pokazuje bledu na vagu .
jak całkiem nie padnie a tylko przekłamuje to błędu nie będzie. Czyściłeś ją? Może zafajdana.

badboys12322

Początkujący
Punktów
0
Miasto
lublin
Zadana wartosc? czyli na jalowym pokazuje 3.90-4.02g/s odpinalem na wolnych zawiruja obroty a potem sie utrzymuja ale gdy pojade sie przejechac na odpietej to samochod potem gasnie na wolnych .Czyscilem niejednokrotnie .

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Tak, zadana, w bloku obok aktualnej powinna być właśnie taka ale nie zawsze jest dlatego pytałem czy pokazuje.

badboys12322

Początkujący
Punktów
0
Miasto
lublin
Nie nie pokazuje mi zadanej wartosci .Ale akurat nie wiem czy mozna wierzyc tej zadanej bo mam diesla gdzie przeplywomierz wskazuje ok a od zadanej rzeczywista sie rozni .

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
To jest wartość zadana i oczekiwana przez sterownik silnika więc powinna być zbliżona, ja sobie tego nie wymyśliłem. Ale skoro uważasz inaczej to ja nie wnikam.

bojann5

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
No dla mnie sprawa jest bardzo prosta :) akurat często ogaraniałem ten silnik.Po pierwsze napisałeś że masz 3 bary na biegu jałowymi tu już jest problem.Powinno być 2.5 bara na jałowym i 3 bary przy odpiętym podciśnieniu z regulatora ciśnienia paliwa.Więc albo masz uwalony regulator albo nieszczelność w podciśnieniu.

Jeżeli regulatora jesteś pewien tego podmienionego to tak jak pisałem nieszczelność na gumowej rurce która idzie z regulatora do kolektora ssącego .Parametry ciśnienia paliwa takie jak wyżej.Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom