• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błąd alternatora Mercedes R klasa W251

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
230
Miasto
Gorzów Wlkp
Po wymianie przedniego SAMa na desce wyświetla brak ładowania- na środkowym wyświetlaczu jako powiadomienie. Ładowanie w normie, powyżej 14v. W przednim SAM błąd 905E - odłączona linia od komponentu G2 ( generator) lub usterka komponentu. Stary SAM był zalany i spalony, nie mogłem odczytać z niego żadnego kodowania, jednak sprawdzając możliwości dostępnych mi urządzeń jeśli chodzi o kodowanie tego modułu, to mogę zmienić tam chyba wszystko czym steruje SAM ale brak jakiejkolwiek możliwości zmiany wersji alternatora. Znalazłem jakiś schemat do tego modelu i rocznika, alternator jest na LIN, ale brak połączenia alternatora z SAMem. Pytania są takie:
Ma ktoś schemat alternatora pod nr vin?
Jaki po nr vin jest typ alternatora?
Czy ten model miał różne typy alternatora?
Właściwy alternator to kodowanie czy programowanie?
WDC2511231A160435

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Xentry sprawdzałeś kodowanie? To, że po LIN leci do sterownika silnika to nic nie zmienia, bo sterownik się komunikuje po CAN z resztą komponentów.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Cześć. Alternatorem zarządza sterownik silnika po sieci LIN. Również po tej sieci sterowany jest przekaźnik świec żarowych. Odłącz go i zobacz czy nadal będzie monit od alternatora.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
230
Miasto
Gorzów Wlkp
Doszedłem do tego, że silniki 3.0 i 3.5 mają inny schemat podłączenia alternatora, co z pewnością wpływa na dane otrzymane przez SAM. Mój SAM mógł być z 3.0. Nie ma możliwości zmiany pojemności silnika, natomiast w kodowaniu można zmienić kod silnika. Po wpisaniu właściwego kodu kontrolka zgasła więc jest sukces. Pojawił się za to inny błąd dotyczący alternatora więc trzeba jeszcze przy tym posiedzieć. Z SD było by pewnie prościej, no ale nie ma.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Dlatego pytałem czym robisz. Ogólnie Xentry ma często dużo opcji do kodowania, których nie ma żaden uniwersalny tester.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
230
Miasto
Gorzów Wlkp
Jakby ktoś potrzebował na przyszłość , wrzucam schematy elektryczne dla całego auta.

Załączniki

• All Wiring Diagrams for Mercedes-Benz R350 4Matic 2012 model.pdf
    2,1 MB · Wyświetleń: 3
Do góry Bottom