• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błąd FAPA DF717 i DF297 w Renault laguna II 2.0dci 150KM

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Często klient przyjeżdża i chce diagnozy, co jest z autem. Nie wiem jak Wy ale ja zawsze dla stałych klientów robię to gratis ale dla tych z ulicy to kosztuje. Niektórzy się plują wówczas pytam kiedy ostatni raz zostawił u mnie jakieś pieniądze i najczęściej to zamyka dyskusję ale są takie "rodzynki" co straszą, że zrobią mi odpowiednia reklamę, he,he. Wówczas spuszczam psy!
Żarcik ale wielokrotnie miałem takie wizje i pokusa bywa silna.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
popieram was jak najbardziej,jechac do warsztatu i płacic a nie sepic darmowe wskazówki.

safek1

Gaduła
Punktów
7
Miasto
WĄBRZEŹNO
Często klient przyjeżdża i chce diagnozy, co jest z autem. Nie wiem jak Wy ale ja zawsze dla stałych klientów robię to gratis ale dla tych z ulicy to kosztuje. Niektórzy się plują wówczas pytam kiedy ostatni raz zostawił u mnie jakieś pieniądze i najczęściej to zamyka dyskusję ale są takie "rodzynki" co straszą, że zrobią mi odpowiednia reklamę, he,he. Wówczas spuszczam psy!
Żarcik ale wielokrotnie miałem takie wizje i pokusa bywa silna.
Robię podobnie z tą różnicą że jak obcy klient chce tylko diagnostyki to karzę mu spisać błędy bez moich sugestii lub standardowa odpowiedź na usterki czyli sterownik,przewody,element końcowy.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja nie robie diagnozy gratis .... chyba ze zostawi auto do naprawy , prosta diagnoza to 50 a juz jak glebiej wchodzę to 100 a jak nie pasi niech idzie gdzie indziej ... był klient co miał robioną diagnoze na poczatku twierdzil ze w ASO a potem wyszlo ze szwagier kupił kabelek .... juz nie pamiętam co się dalej działo ale pozostalo powiedzenie '' ma kabelek od szwagra ''

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Podobnie pozbyłem się ciągle powracających telefonów o wsparcie to tej to innej organizacji albo chorego dziecka. Nie, żebym był bez serca - wspieram od lat konkretnie wybrane osoby lub rodziny- po pytaniu "kiedy ostatnio Państwo wsparli działalność mojej firmy swoim zleceniem naprawy?" rozmowa urywała się i teraz mam spokój. Zasada jest taka, że jak coś dostanie się za darmo to się tego nie ceni a warsztat to nie toaleta, za przeproszeniem, że się komuś zachce i już a zresztą za te ostatnie coraz częściej też trzeba płacić.

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Odgrzewam temat. Auto nadal jeździ. Komunikaty nadal te same. W międzyczasie zrobiłem 25000 Km . Moc jest więc nic nie ruszam. Pozdrawiam

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
I tak trzymaj,pozdro.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Podobnie pozbyłem się ciągle powracających telefonów o wsparcie to tej to innej organizacji albo chorego dziecka. Nie, żebym był bez serca - wspieram od lat konkretnie wybrane osoby lub rodziny- po pytaniu "kiedy ostatnio Państwo wsparli działalność mojej firmy swoim zleceniem naprawy?" rozmowa urywała się i teraz mam spokój. Zasada jest taka, że jak coś dostanie się za darmo to się tego nie ceni a warsztat to nie toaleta, za przeproszeniem, że się komuś zachce i już a zresztą za te ostatnie coraz częściej też trzeba płacić.

na podobne tematy mogłbym opowiadac dniami i nocami

Do góry Bottom