• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błąd P0090 Nissan 1.2 T-DIG

andrzej3000

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
małopolska
Witam , mam check engine
Nissan Pulsar 2014R
Silnik 1.2 turbo benzyna 116KM

Co może być uszkodzone? Pompka wysokiego ciśnienia? czy jakiś czujnik
Auto pali, jeździ, jak skasuję na zimnym to błąd się pojawia jak zrobię 5 km,
Efekt tak jakby troszkę wtedy zamulał, ale generalnie nie ma aż takiej duzej różnicy z checkiem czy bez

Opis znalazłem np. tutaj

Załączniki

• pulsar.jpeg
    pulsar.jpeg
    213,8 KB · Wyświetleń: 33

Styber

SuperMechanior
Punktów
56
Co ma rozrząd do zaworu regulacji ciśnienia paliwa?
Opis błędu wskazuje na problem z wiązką do zaworu regulacyjnego(otwarty obwód).
Gdybyś użył lepszego testera to pewnie pokazałby bardziej szczegółowy kod błędu niż po generic OBD.
Patrzyłeś chociaż wartość ciśnienia paliwa w sekcji wysokiego ciśnienia?

andrzej3000

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
małopolska
może tak, tak się wypowiedziało ASO Nissan, po diagnozie ich testerem, i tam mi nawet dawał wydruk z jakimiś wartościami i twierdził że jest to wina rozrządu.

Swego czasu miałem taki przypadek w Volvo V50 1.8 benzyna rozciągniety łańcuch i sypał błąd przepustnicy , akurat miałem na stanie 2 inne volva V50 z tym samym silnikiem i podmieniliśmy przepustnicę z auta gdzie problemu nie było i też wywalił błąd przepustnicy, po rozebraniu pokrywy rozrządu, łańcuch miał luzy jak stara winda.

andrzej3000

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
małopolska
Nie robiłem jeszcze tego, auto jest do sprzedania wystawione z informacją dla klienta że ma wymienić rozrząd, ewentualnie jeżeli się nie sprzeda to będę to wtedy robił, ale wiadomo trzeba wtedy cenę podnieść. Mi ASO powiedziało że to jest raczej na pewno luźny łańcuszek rozrządu i generuje taki błąd, sprawdzili jakimś testerem wartości , nawet powiem szczerze że lekko słychać ten łańcuszek...tak minimalnie. także trzeba zmienić rozrząd zapewne.

Przemo77A

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Cieszyn
Cześć Wszystkim.
Andrzej3000 powiedz ile ma przejechane ten Nissan . Mam Qashqaia 1.2 też ten sam błąd a do tego słychać metaliczne klepnięcie przy zmianie obrotów silnika. Silnik ma już albo dopiero 98t. Pozdrawiam

Bmw11.6b

Nowy
Punktów
0
Witam . I jak wkoncu wszys
Nie robiłem jeszcze tego, auto jest do sprzedania wystawione z informacją dla klienta że ma wymienić rozrząd, ewentualnie jeżeli się nie sprzeda to będę to wtedy robił, ale wiadomo trzeba wtedy cenę podnieść. Mi ASO powiedziało że to jest raczej na pewno luźny łańcuszek rozrządu i generuje taki błąd, sprawdzili jakimś testerem wartości , nawet powiem szczerze że lekko słychać ten łańcuszek...tak minimalnie. także trzeba zmienić rozrząd zapewne.
witam rozwiał pan może ten problem z ciśnieniem paliwa , bo mam ten sam przypadek

Przemo77A

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Cieszyn
Przy normalnej trasie włączył się check engine zczytałem błąd P0090 opis za małe ciśnienie paliwa, do wymiany filtr ,pompa itp.. Po skasowaniu pojawiał się check engine po około 5-10km. Moc normalna ale świecąca kontrolka denerwowała. I tak z 20 razy kasowanie, przegląd czy nie ma nieszczelności. Wkoncu aktualizacja softu i jak ręką odjął. Gość przed aktualizacją już powiedział że jest aktualizacja związana z zużyciem podzespołów i większymi tolerancjami parametrów m.innymi ciśnienia. Powodzenia

andrzej3000

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
małopolska
Witam...problem rozwiazany. U mnie akurat był rozciągnięty łańcuch rozrządu , przy oryginalnym przebiegu 140 000 km , więc trzebabyło go wymienić, dodatkowo dolne koło na wale korbowym miało może ze 3 ząbki ...reszty nie było ;-) te silniki to jeden wielki badziew. Samo ASO Nissan też mi mówiło że silnik należy raczej do mało udanych, nie trwały, awaryjny, pali olej i wiele róznych dziwnych problemów, Auto poskładane i sprzedane ;-)

Przemo77A

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Cieszyn
Dzień dobry,
mam podobny problem, gdzie można zrobić aktualizację oprogramowania? Tylko ASO Nissana?
Witam. Ja nie robiłem w ASO. Lokalny elektryk pobrał i zaktualizował oprogramowanie. Proponuje popytać u mechaników, pewnie dadzą namiary na fachowca. Chyba 700 kosztowało. A w ASO pewnie drożej. Pozdrawiam

kowalsky

Nowy
Punktów
0
Miasto
Śląsk
Witam. Ja nie robiłem w ASO. Lokalny elektryk pobrał i zaktualizował oprogramowanie. Proponuje popytać u mechaników, pewnie dadzą namiary na fachowca. Chyba 700 kosztowało. A w ASO pewnie drożej. Pozdrawiam
Dzięki.
Byłem już u fachowca-elektryka, specjalista od marki, powiedział, że nie ma możliwości zaktualizowania oprogramowania u niego. Obecnie sprawdzam opcję z rozrządem.

Do góry Bottom