• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błąd przepustnicy i brak reakcji na pedał gazu

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Witam, wiem, że podobnych tematów było już multum, a generalnie w żadnym nie ma rozwiązanie usterki. Czynnik jest pogodowy pewnie, bo ostatnio występował w lipcu, powtórzył się teraz (duża wilgoć powietrza) wtedy wymieniałem cewkę + kable, świece, została usunięta kostka od pedału gazu, zlutowanie na sztywno, wyczyściłem dokładnie przekaźniki, bezpieczniki pod maską. Był spokój do teraz. Symbol spirali włącza się co kilka sekund i blokuje pedał gazu, mogę jechać ale tylko 10 km/h. Przepalenie silnika niweluje problem ale tylko na kilkanaście sekund i znów zapala się kontrolka i blokada gazu.

Błąd jaki wyświetla amatorskie oprogramowanie do kabla to:
P0120 - Przepustnica/czujnik położenia pedału/przełącznik A - usterka
P0790 - Przełącznik praca - normalna/osiągi - usterka \

Co mogę jeszcze zrobić, jestem już tym załamany szczerze...
Clio II, 1.2 75 KM / 55 kW 16v 2001 r benzyna

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Spróbuj jakieś profesjonalne oprogramowanie bo te amatorskie są hu.a warte i możesz więcej szkód narobić niż dobrego.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Witam, wiem, że podobnych tematów było już multum, a generalnie w żadnym nie ma rozwiązanie usterki. Czynnik jest pogodowy pewnie, bo ostatnio występował w lipcu, powtórzył się teraz (duża wilgoć powietrza) wtedy wymieniałem cewkę + kable, świece, została usunięta kostka od pedału gazu, zlutowanie na sztywno, wyczyściłem dokładnie przekaźniki, bezpieczniki pod maską. Był spokój do teraz. Symbol spirali włącza się co kilka sekund i blokuje pedał gazu, mogę jechać ale tylko 10 km/h. Przepalenie silnika niweluje problem ale tylko na kilkanaście sekund i znów zapala się kontrolka i blokada gazu.

Błąd jaki wyświetla amatorskie oprogramowanie do kabla to:
P0120 - Przepustnica/czujnik położenia pedału/przełącznik A - usterka
P0790 - Przełącznik praca - normalna/osiągi - usterka \

Co mogę jeszcze zrobić, jestem już tym załamany szczerze...
Clio II, 1.2 75 KM / 55 kW 16v 2001 r benzyna

Ej teraz to sobie chyba żartujesz pisząc takie rzeczy...
Podglądałeś parametry rzeczywiste? Co tam widać jak wciskasz pedał przyspieszenia?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Teraz zmyłeś mi w ogóle tatuaże... Słyszałeś kiedyś o czymś takim jak potencjometr?

Ta... Będzie w programie, oj będzie :D

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Panowie fajnie, że dzięki mnie humory dopisują, ale generalnie macie wiedze, której ja nie mam, a możecie mi pomóc, po to jest forum. Poszydzimy na koniec wspólnie.

Ta... Będzie w programie, oj będzie
Rozumiem, że to jest ironia i w programie tego nie będzie , więc miernikiem?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Weź , to dosłownie i jedź na profesjonalną diagnozę , błędy i parametry - wydruk . majątku nie kosztuje . Wrzuć to potem tutaj .

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
To pierwszą rzeczą kolego wypadało by przed rejestracją przeczytać adres strony - jest dla mechaników...
Następnie założyć wątek tam gdzie trzeba - Pytanie do mechanika...
Następnie, nie potrzeba do zbadania potencjometru clipa...
Podstawowa wiedza i zasada działania potencjometrów w motoryzacji a zrobisz to multimetrem... Od biedy tester delphi i tym podobne pokazujące parametry rzeczywiste...
No ale jako, że jesteś klientem to za takie badanie czy potencjometry są OK, zapłacisz u kogoś kto ma o tym pojęcie jakieś 100zł i to będzie uczciwa cena... Więc wejdź w szukajkę na forum i poszukaj... Bo nie daleko Ciebie jest taki jeden gość, który Ci to ogarnie i nawet Ci wytłumaczy dlaczego zepsuty jest... Poszukaj Pana Autoelektronika...

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
no... nie mówimy o bliźniakach...
Bo łone albo działają jak chcą albo w ogóle...
ale jak by to Marek ują... nawet ELM da na to radę :D

Do góry Bottom