• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błąd Sterownika DDE i czujnik temperatury powietrza

KrisBMWE91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Strzelce Krajeńskie
Witam wszystkich.Moje auto to BMW 177KM,Automat.Sporo dowiedziałem się dzięki temu forum,więc postanowiłem opisać swój problem.Mam 2 błędy w sterowniku ,których nie mogę usunąć .Auto potrafi falować obrotami na niskich obrotach oraz silnik potrafi nierówno pracować. Wymieniłem już przepustnicę,kolektor bez klapek wirowych,chłodnice powietrza. Przepływomierz sprawdzałem z odpiętom kostką,i bez zmian, DPF czyszczony . Podejrzewam ,że epprom jest uszkodzony .Mam zgrane pliki przez ktag oraz używany sterownik DDE.
Nie wiem czy idę w dobrym kierunku ,dlatego proszę ,żeby mnie ktoś nakierował .Przesyłam zdjęcia .Dziękuję wszystkim za pomoc.Pozdrawiam.

Załączniki

• PXL_20230719_160131465~2.jpg
    PXL_20230719_160131465~2.jpg
    3,7 MB · Wyświetleń: 45
  • PXL_20230719_160857616~2.jpg
    PXL_20230719_160857616~2.jpg
    3,5 MB · Wyświetleń: 35
  • PXL_20230719_160955769~2.jpg
    PXL_20230719_160955769~2.jpg
    3,7 MB · Wyświetleń: 30
  • PXL_20230719_162055413~3.jpg
    PXL_20230719_162055413~3.jpg
    3,4 MB · Wyświetleń: 27
  • PXL_20230719_161436962~2.jpg
    PXL_20230719_161436962~2.jpg
    3,6 MB · Wyświetleń: 24
  • PXL_20230719_162832921~3.jpg
    PXL_20230719_162832921~3.jpg
    3,4 MB · Wyświetleń: 41

bss2

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
polska
Najpierw sprawdż czujnik na rurze od intercolera do kolektora i czy wogóle dolot szczelny tu numer tego czujnika

13627792203​

Czujnik temperatury powietrza dolotowego​

KrisBMWE91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Strzelce Krajeńskie
A co z czujnikiem powietrza doładowanego? Bo taki masz b

Najpierw sprawdż czujnik na rurze od intercolera do kolektora i czy wogóle dolot szczelny tu numer tego czujnika

13627792203​

A co z czujnikiem powietrza doładowanego? Bo taki masz błąd.
Dzięki za szybką odpowiedź.No czujnik podmeniłem tylko nie wiem czy był orginalny .I dolot sprawdzałem kompresorem ,powietrze schodziło powoli .W tygodniu podjadę do warsztatu z pożądanym sprzętem i sprawdzę porządnie szczelność.Dzieki

A co z czujnikiem powietrza doładowanego? Bo taki masz błąd.
Automatyczne połączenie postów:

13627792203​

Dzięki za odpowiedź ,Jak pisałem sprawdzę porządnie szczelność .Czujnik na kolektorze też sprawdzałem, to samo.Dam znać z tą szczelnością.Pójdę tą drogą i dam znać.Pozdr

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Uszkodzony eeprom powiadasz? Ciekawe, ciekawe….

KrisBMWE91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Strzelce Krajeńskie
w złym,
zrób fotkę ekranu po skanowaniu wszystkich sterowników, co tam wypluło w związku z tym DDE... masz jakiegoś MODa?
Wgraj nowy czysty soft skoro masz backup i sie okaże :)
Witam kubert .Jedynie co mogę sam zrobić to zaktualizować DDE - WINKFP Kabelkiem K+DCAN. Można pojedynczo zaktualizować sterownik z dobrym prostownikiem .Moda niestety nie posiadam .Wysyłam pliki z mojego DDE. Może ktoś miły by zerknoł w epprom :).
Sprawdzałem również plik MPC w którym są mapy programem ECM Titanium i niebyły modyfikowane .Może komuś się przyda ten plik .Po skanowaniu zostają te dwa błędy w sterowniku co na fotce w pierwszym poście .Może jak miałbym tego MODa to by był strzał w 10. Dla mnie to falowanie mnie dobija:(. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Witam kubert .Jedynie co mogę sam zrobić to zaktualizować DDE - WINKFP Kabelkiem K+DCAN. Można pojedynczo zaktualizować sterownik z dobrym prostownikiem .Moda niestety nie posiadam .Wysyłam pliki z mojego DDE. Może ktoś miły by zerknoł w epprom :).
Sprawdzałem również plik MPC w którym są mapy programem ECM Titanium i niebyły modyfikowane .Może komuś się przyda ten plik .Po skanowaniu zostają te dwa błędy w sterowniku co na fotce w pierwszym poście .Może jak miałbym tego MODa to by był strzał w 10. Dla mnie to falowanie mnie dobija:(. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Pliki

Uszkodzony eeprom powiadasz? Ciekawe, ciekawe….
Taki jest błąd w ista +.Mało tego po skanowaniu każe wymienić DDE :(

Załączniki

• PXL_20230720_120419772.jpg
    PXL_20230720_120419772.jpg
    613,4 KB · Wyświetleń: 13
  • EDC17.rar
    1,6 MB · Wyświetleń: 13
Ostatnia edycja:

KrisBMWE91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Strzelce Krajeńskie
Ten czujnik na rurze był jednak nieoryginalny kupiony na allegro za 60 zł.
Zrobię tak .
1.Zrobię aktualizację DDE ,bez kosztów
2.Zamówię orginalny czujnik tej rureczki.
3.Sprawdzę szczelność tylko nie wiem czy jest sens bo sprawdzałem kompresorem i kolega fachowiec mówi ,że to nie to jest odpowiedzialne za falowanie .
Układ paliwowy ,wtryski i inne rzeczy jak turbo ,czujnik na pompie nie będę sprawdzał bo błąd tyczy się DDE i czujnika temperatury.
Takie ,rzeczy jak ista pokazywała np. podgrzewacz paliwa to zostały wymienione .
Chciał bym też wgrać ten virgin pusty plik z używanym sterownikiem o tych samych nr.i synchronizację ista P albo tego moda i może by zniknął ten błąd .Jestem załamany tymi błędami .Autem zrobiłem już 200 tysięcy kilometrów i bez większych problemów.Po za tym dzięki wszystkim za pomoc.

KrisBMWE91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Strzelce Krajeńskie
Jeszcze tylko usterka w praktyce przy prędkości 50km . Przy prędkości powyżej 90km falowanie nie występuje silnik pracuje jak fabryka dała:woot:

Załączniki

• Falowanie obrotami (2) (2).rar
    1,3 MB · Wyświetleń: 7

KrisBMWE91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Strzelce Krajeńskie
Witam wszystkich ponownie .Dolot sprawdzony ,szczelny.Czujnik podmieniony orginalny , te same objawy.Podejrzewam przepływkę dlatego,że po podmianie czujnika błąd udało się skasować ale wrócił po odpaleniu.Ten błąd DDE jest też podejrzany i muszę go wymienić .Mam 2 sterowniki DDE o tych samych nr.Zczytalem wsad z mojego sterownika i wgrałem do używanego.Teraz muszę zrobić synchronizację CAS .I tu jest pytanie czy mogę to zrobić Ista+,czy inpa bo jest tam taka opcja .Sprawdzałem też multimetrem wtyczki są ok.Auto zachowuje się naprawdę przeróżnie,potrafi drgać i falować z nierówna praca silnika.Podpowie ktoś coś?

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
254
Miasto
Gorzów Wlkp
Jeśli przeniosłeś dane z ISN to synchro zrobisz istą i inpą oraz wszelkimi uniwersalnymi dobrymi testerami.

KrisBMWE91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Strzelce Krajeńskie
Jeśli przeniosłeś dane z ISN to synchro zrobisz istą i inpą oraz wszelkimi uniwersalnymi dobrymi testerami.
ISN czyli Individual Serial Number.
Dzięki .Mam klona tylko z tym oryginalnym starym eppromem.
Podmienię sterowniki zrobię synchronizację i zobaczę czy coś się zmieni i dam znać .
Ewentualnie czy ktoś by był w stanie ogarnąć mi nowy czysty soft do tego sterownika?

KrisBMWE91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Strzelce Krajeńskie
Kończą mi się pomału pomysły.Dlatego walczę z tym DDE.Bardzo dużo czytałem na temat tego błędu .W większości przypadków wymiana DDE pomogła .Po tym wszystkim jak dalej będzie falował to zabiorę się za zawór regulujący na pompie ,czytałem ,że opiłkuje.Przeplywkę sprawdzę omomierzem czy dobra .Wtryski sprawdzałem inpom i ista+ i nic złego się nie dzieje.Dzieki Gorzowiak za pomoc widzę ,że niedaleko mieszkamy od siebie.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Chwila. Jak i czym zrobiłeś klona 1:1 skoro tam chyba siedzi OTP??

KrisBMWE91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Strzelce Krajeńskie
Chwila. Jak i czym zrobiłeś klona 1:1 skoro tam chyba siedzi OTP??
KTAG .Vin i wszystko powgrywało

KTAG .Vin i wszystko powgrywało
Dlatego pytałem

Czyli OTP -programowanie jednorazowe.
Czyli trzeba edytować wsad i pozmieniać .
Myślałem,że jak wgrałem te 3 wsady z oryginału do używki bez błędów to będzie śmigać.
A tu Sławek pisze o OTP.
Robił ktoś tu takie cuda?
Ale spróbuję go synchronizować może nie ma tego OTP.
Ładnie zabezpieczone te bawareczki.

Ostatnia edycja:

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
254
Miasto
Gorzów Wlkp
Robiłem dużo klonów tego sterownika HEXPROGIEM , zawsze z powodzeniem. Nie wiem jak KTAG to robi ale mój sprzęt robi 1-1 i możesz zgrywać ponownie klona i porównywać pliki i nie ma różnic.

Do góry Bottom