• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błąd U2111-C CAN-Bus Brak komunikacji z EPS elektryczne wspomaganie kierownicy Opel Vectra

kudi mechanior

Uczestnik
Punktów
0
Witam
Od pewnego czasu meczę się ze wspomaganiem elektrohydraulicznym w Opel Vectra 1,9 CDTI 2008r
niby chodź ale jednak czuje się opór na kierownicy przy skręceniu w prawo lub w lewo i ruszeniu do przodu nie prostują się koła dodam że pompa była wymieniona napięcie na pompę jest prawidłowe 14,3 łożyska mcpersona są wymienione maglownica nie stuka i nic z niej nie cieknie olej w prawdzie jest czerwony ATF bo powinien być zielony ale w sklepie powiedzieli mi ze nie powinno nic się stać jak wleje czerwony. Jest tez coś takiego że jak wyciągnę olej z pompy pokręcę kierownica po czym znów naleje i odpowietrzę układ to jest lepiej ale na drugi dzień zapale pokręcę kierownica i znów dzieje się to samo i teraz nie wiem czy może to mieć związek z olejem czy tez cos się dzieje z maglownicą w srodku czy tez co innego bardzo proszę o pomoc bo już tego samochodu mam po dziurki w nosie

A

autozibi

Pewnie powoli zaczyna się przypominać ten nieszczęsny CIM .... :eek::eek::eek:

kudi mechanior

Uczestnik
Punktów
0
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są ok a ten CIM jak by padl to powinna się chyba zaświecić jakaś kontrolka a to nie nie świeci w ogóle jak podłącze komputer i sprawdzam układ elektrohydrauliczny to pokazuje że jest wszystko ok

a co do Oleju to nie wiem jaki był wcześniej ale na pewno nie była ani zielony ani czerwony a wiem ze powinien być zielony bo taki zalecają wszyscy

jeszcze jedno pytanko ten CIM to gdzie jest on zamontowany?? bo nie mam pojęcia :)

ten CIM on jest wmontowany w kierownicy??

Ostatnia edycja:

kudi mechanior

Uczestnik
Punktów
0
tak zrobię bo to jednak jest Tańsze niż kupienie Modułu CIM

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Moze jednak maglownica lub slaba juz pompa. Jesli chcesz sie bawic to sprawdz cisnienie pompy lub podmien na pewniaka. Nie wiem czy tam w parametrach zobaczysz cisnienienie. Jesli masz blad jak w tytule posta to jest po prostu brak informacji do pompy o koniecznym momencie na pompie. Musisz sie pozbyc bledu a potem walczyc dalej:)

Punktów
0
Miasto
Łóź
Podłączę się do tematu. Mam ten sam błąd w Signum 2006r.
Jest tylko jeden błąd =
U2111 - CAN-Bus No Communication With Electronic Power Steering.
Ten błąd pokazuje się od ok dwóch miesięcy. Jak kupowałem to wspomaganie działało normalnie i był tylko ten błąd oraz nie działał tylko sterownik od świateł,
ściemniania liczników ale po potraktowaniu go "kontaktem" i zaczęło wszystko działać.
Po ok dwóch tygodniach przestało działać wspomaganie,
a po dwóch miesiącach czyli teraz mam czasem problem również z otwarciem drzwi z kluczyka- nie reaguje-
(dopiero jak otworzę kluczem drzwi kierowcy to zaczyna reagować) oraz czasem nie działa mi tempomat jak jadę autostradą
( działa, działa, a w pewnej chwili chcę włączyć ponownie i już nie reaguje).
Może spryskać wszystkie gniazda kontaktem i wymienić wszystkie bezpieczniki koło akumulatora?
Czy to nic nie da trzba wymienić moduł CIM?
Dziękuję i pozdrawiam.

Do góry Bottom