• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Błędy Przewypłomierza fiat idea1.3 multijet

Clonowy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Witam z racji ,że zapala mi się kontrolka silnika przeskanowałem I pokazały mi się takie błędy : P0101 I następnym to P1102 , nieszczelniści nie znalazłem na złaczu filtr powietrza I przepływomierz, turbina równo się wkręca w obroty, nie szarpie I nie Mam spadków mocy . Wymieniłem Przewypłomierz na nowy oraz nowy zawór Egr , oraz nowy filtr powietrza bo też wyskakiwał błąd ,

Ale błędy dalej wracają a oto parametry : Masa powietrza zmierzona to: skacze miedzy 398,5 mg/w do 416,0 mg/w
Masa powietrza oczekiwana to: 160,5 mg/w
to zmierzone na postoju na wolnych obrotach . Proszę o podpowiedzi gdzie szukać usterki . Z góry Dziękuje za podpowidzi . Mariusz

Clonowy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Tak , ale czemu też wraca błąd egr jeśli też wymieniony ?

Komunikat jest ,że ecu odebrał zbyt wysoki sygnał z czujnika ( uszkoddzony Przewypłomierz) błąd zostało zapisany i jest aktywny . A kontrolka silnika zapalona .

Ale nie chcę mi się wieżyć że tak po 2 dniach nowy Przewypłomierz padł ?

A co do Egr test w programie wykonany , jest nowy . A komunikat błędu zbyt wysoki sygnał .

Kostki elektryczne wyczyszczine elektrosolem.

Ostatnia edycja:

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
sprawdź jeszcze okablowanie do przepływki

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
jesli przeplywka ma blad staly to najwyrazniej jest uszkodzona , badz jest uszkodzona instalacja przeplywka - komp

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
No qu.... jak przepływka źle pokazuje to jest normalne

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
odlancz przeplywke I zobacz czy zmienia sie parametry zobacz tez przewody od przeplywki

Clonowy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Jakich marek przewypłomierze się sprawdzają jako zamieniki ? Mòj to Bosch : 0281 002 613

Nowe parametry podam wieczorem ,bo teraz w pracy

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Jak rozwiązała się sprawa z przepływką ? też mam 300 zmierzone a oczekiwane 160 do tego po odpaleniu auto kopci na siwo jak lokomotywa , po odpięciu przepływki brak reakcji podczas jazdy

Do góry Bottom