• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Benzyna + LPG - dym i dziwny zapach przy odpalaniu.

md90

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Małopolska
Witam,
szczególnie teraz gdy jest chłodno gdy odpalam samochód na zimnym silniku to wchodzi on na wysokie obroty (regularne) a z wydechu leci gęsty biały dym. Raz ma on zapach okropnie śmierdzącego, przepalonego paliwa, jeżeli mogę to tak nazwać, a raz pachnie na słodko, po prostu taki słodkawy zapach, nijak kojarzący się z benzyną. Samochód to Lexus RX 330. Przejechane 110 000 km, używany bardzo sporadycznie. Olej wymieniany co 5 tys km lub rok. Żadnych dziwnych objawów poza smrodem. Problem zaczął się z tego co kojarzę po tym jak zainstalowałem LPG, ale nie od razu. Poziomy oleju, płynów norma. Jedynie raz okazało się, że mam za mało płynu chłodniczego... raczej był to wyciek bo pod samochodem mam co jakiś czas mokrą plamkę... jak dolałem pół roku temu tak mam poziom cały czas ok... Auto używane rzadko ale... np wczoraj przejechałem 200 km i schowałem samochód do garażu po czym rano odpaliłem i smród spalin okropny... Czy w starannie serwisowanym Lexusie przy 100 000 km była by to uszczelka ? Oczywiście smród na zewnątrz... Proszę o podpowiedz.. Pozdrawiam

md90

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Małopolska
No tak, serwis powiedział, żeby jeździć i obserwować. Plamę widuje od pół roku, może była wcześniej nie wiem... teraz zwracam uwagę... Teraz mam zmianę oleju więc jadę zobaczyć co mi powiedzą... A czy to, że go mało używam może powodować słodki zapach spalin ? Jak ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie uważało się w szkole na zajęciach... co?:D
Co się dzieje podczas procesu spalania?
Jakie reakcje wtedy zachodzą i co się wydziela?
I co się dzieje z tym co się już wydzieliło?

Taki mały ,,quizik,, na rozruszanie intelektualne...:D
Oczywiście na 100% nie powiem, że to to bo nie widzę auta:D

md90

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Małopolska
Dymi okropnie. Z tym że od czasu do czasu to jest okropny zapach spalenizny. Ale to jak jest zimno. To raczej normalne jak samochód stoi długo w garażu i mało jeździ na benzynie ?

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Moze wlej jakiejs dobrej benzyny i zrob pare kilometrow. Czy ten zapach ci przeszkadza czy np czegos ubywa lub przybywa w aucie. Ja mam stare auto na gazie i smierdzi ale to mnie nie przeraza.

md90

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Małopolska
Raz ubyło płynu w chłodnicy ale dolałem i od pół roku ani milimetra nie ubyło. Czy słodki zapach paliwa może być spowodowany czymś innym niż uszczelką pod głowicą ?

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
A pali tyle co palil benzyny? Moze to niedopalone paliwo. Trzeba mu zrobic diagnostyke. Podlaczyc auto i instalacje i popatrzec bo tak ciezko cos wydumac.

Do góry Bottom