• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Berlingo 2008 1.6 benzyna nie odpala

dogos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam Szanownych.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu z Berlingo 2008r, silnik tu5jp4. Nie odpalił po nocy -rozrusznik kręci, paliwo jest podawane. Lexia pokazuje błędy: F5FF, F9B9, Fa58. Przekaźniki R1 i R2na psf (min. od pompy paliwa oraz Latch) wydają się podawać napięcie...
Podmiana psf wiąże się z jego programowaniem?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
Uwazasz ze operowanie sloganami F5FFS,F9B9,FA58 cos to komus mówi.Jak nie wejrzy sie w schematy serwisowe to nikt i tak nic nie wie.Opisz problem po Polsku.

dogos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Problem test taki że nie uruchamia się silnik: kody błędów które podałem mówią o tym że brak jest komunikacji bsi z kalkulatorem silnika. "Skrzynka bezpieczników" (psf -moduł po prawej stronie pod maską) była naprawiana. Większość opisów tych błędów znalezionych w necie mówi że ich źródłem jest właśnie psf.
Czy do podmiany tego modułu trzeba coś programować lexią czy wystarczy tylko podmiana.

poprawka: nie moduł psf tylko bsm...

Ostatnia edycja:

melas

SuperMechanior
Punktów
60
Miasto
WRZEŚNIA
Poskladałem Sobie Furę, i teraz nie mogę jej odpalić. Pewnie o ten skrót chodzi

dogos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Nie składam fury, lecz usiłuję naprawić lub zdiagnozować auto które dwa warsztaty usiłowały naprawić i nic z tego nie wyszło. Jedna diagnoza to przeskoczył rozrząd a druga to uszkodzona pompa paliwa.
Proszę o pomoc w tym temacie.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
Tak,puszka pod maską jest wymienna.Nie trzeba nic kodowac.Podstaw inną.Ewentualnie masz problem sieci can miedzy BSI a ABS bo z ABS leci CAN do sterownika silnika.Sprawdz czy są wszystkie zasilania na sterowniku silnika.W kabinie msz BSI a pod maską BSM.Tak sie to nazywa prawidłowo.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
podmień na jakikolwiek numer aby wtyczki pasowały, najlepiej na ten sam co masz, ale jakikolwiek powinien odpalić, najwyżej nie będzie coś działać( nawiew, wycieraczki, wspomaganie itp.)

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
Zebys sie nie zdziwił jak odpali na jakimkolwiek.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Tyle co podmieniałem to zawsze odpalały, zazwyczaj mam jeden góra dwa numery na miejscu, do tej pory spotkałem się z brakiem wycieraczek w C4 grand Picasso, brakiem wspomagania w C4, brakiem nawiewu chyba właśnie w Berlingo, w czymś klimatyzacja nie działała, ale jeszcze nie miałem żeby nie odpalił

dogos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Zaraz zakupię bsm i dam znać co z tego wyszło.

Do góry Bottom