• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bezczelność Mechanika

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Pan Kunc czuje się na tyle bezkarnie i uważa że wyznacza trendy w mechanice tzn. trend krojenia klienta, że bez ogródek pokazuje wskazuje drogę innym jak mają postępować. Wrzucając tego typu filmiki na YT.
I jemu to zwisa bo klient jest totalnie nieświadomy, a każdy warsztat go poprze dwoma rękami że bardzo dobrze robi. ZARABIA.

Przecież to biznes, jak sam henio od zawsze powtarza - dlatego ma nutę wyrozumiałości dla warsztatów, czyli de facto FIRM.

Tylko, że Pan Kunc nie wziął pod uwagę hybrydy, czyli heńka, który obnaży jego prawdziwe bezwzględne chytre ja.

Ostatnio zakładałem nowe tarcze 310mm, czyli spore, TRW które miały bicie po trzy setki. I nie widziałem większego problemu. Chociaż jak wiemy lepiej jakby miały po setce bicia. Zrobiły już kilka tysi km i wszystko w jak najlepszym porządku.

A ten naciągacz wymienia komplet tarcz klocków w BMW 6 GT $$$ bo mają bicie po 3 setki. Jeszcze film wrzuca. To jest szczyt bezczelności i śmiech klientowi prosto w oczy.

Ja nie chce się rozwodzić czy klienta stać, czy nie stać.

Tylko czy jak do was ktoś przyjeżdża z wibracjami i bicie na tarczach jest po trzy setki, to wszystko wymieniacie jak leci. Czy najpierw wystarczy wszystko dobrze wyczyścić i zarzucić dobre markowe klocki.

Automatyczne połączenie postów:

To się nazywa odcinanie kuponów.

No, ale tak się z tym afiszować. Bezczelność.

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Miałem sytuację, że tarcze bicie do 5setek,a po rozgrzaniu biły jak skur...yn.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Może z gumy były.
Słyszałem temat...to są arktyczne tarcze...mają taką śnieżynkę na rancie...pod kołem biegunowym norma.
Jedziesz do słonecznej Hiszpanii i robi się guma.
Adama wsadzili na minę...ale szczwany lisior wybrnął z sytuacji.
Dobrze, że piasty chłopu zostawił w spokoju.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Wibracje przy hamowaniu w BMW też parę razy dały mi po dupie. Średnica tarczy duża i po mimo dopuszczalnego bicia bocznego biły. Niewielki defekt wystarczy np. pod postacią nierównomiernie zużytej powierzchni co tu na filmie zauważyłem, że w jednym miejscu tarcza jakby matowa. Osobiście nie widzę tu nic złego. Wiadomo, że zaciski mają chodzić luźno, wszystko czyste itd. Szkoda, że nie pokazali jakie bicie ma nowa tarcza - pewnie podobne.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
jakie bicie ma nowa tarcza - pewnie podobne.

Osobiście nie widzę tu nic złego.
Przepraszam, ale się wtrącę jednym słowem. Jak osoba która zarabia na roboczogodzinie i marży z części może tu coś widzieć złego.

Odkręcił koło wypadł mu "paproch", to i na nowych tarczach bicia nie ma, bo "paproch" na ziemi leży.
Tam pewnie bicie i na nowych tarczach było...bo coś mlaskał w materiale "że jeszcze jakby koła "niewyważone" - z kół jeszcze mu lekko drgało - mlaskał.
Pewnie zaczął grzebać miąchać i drążyć temat, to i "paprocha" zlokalizował...i przestało bić.
...ale to przecież zasługa nowych tarcz...i wszystko w temacie.

Dobra tam, kij mu w oko. Z jego tarczami i klientem.

(ku*** na jakich tarczach wyjeb. ludzie jeżdżą i nie ma bicia, dziwne)

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Przepraszam, ale się wtrącę jednym słowem. Jak osoba która zarabia na roboczogodzinie i marży z części może tu coś widzieć złego.

Odkręcił koło wypadł mu "paproch", to i na nowych tarczach bicia nie ma, bo "paproch" na ziemi leży.
Tam pewnie bicie i na nowych tarczach było...bo coś mlaskał w materiale "że jeszcze jakby koła "niewyważone" - z kół jeszcze mu lekko drgało - mlaskał.
Pewnie zaczął grzebać miąchać i drążyć temat, to i "paprocha" zlokalizował...i przestało bić.
...ale to przecież zasługa nowych tarcz...i wszystko w temacie.

Dobra tam, kij mu w oko. Z jego tarczami i klientem.

(ku*** na jakich tarczach wyjeb. ludzie jeżdżą i nie ma bicia, dziwne)
No może widzieć, zarabiam na rbg i na marży ale jeżeli nie ma potrzeby to na darmo nikomu nic nie wymieniam. Jeżeli wina leży po mojej stronie lub materiału który sprzedałem to uznaję gwarancję.
Paproch - co najwyżej może powodować obcieranie, piszczenie ale nie wibracje.
Piasty w BMW są naprawdę cieniutkie więc może się okazać, że za chwilę problem wróci i trzeba będzie tarcze przetoczyć lub wymienić jeszcze raz i do tego piasty. Wtedy wiadomo, że za tarcze i robociznę klient nie zapłaci tylko za same piasty. Tak to wygląda u mnie.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Aaaaaa i zachowując we wszystkim pełen profesjonalizm. henio doskonale sobie zdaje sprawę, że bywają przypadki gdzie przy trzech setkach mogą występować drgania. Tylko to są przypadki jeden na tysiąc. I niekoniecznie muszą być winne tarcze, bo przy hamowaniu wszystko pracuje.
To są ewenementy. A Adaś z ewenementu widzę zrobił regułę.
Po co taki film wrzuca na YT.
"paproch" - czyli nawet luz na prowadnicy. Tak to po prostu nazwałem.
(Michałku nie wiem, nie wiem...mam to w dup. idę se robić własne tarcze, a raczej szczęki, papatki :D )
Adasiowi krzyżyk na drogę...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
jednym miejscu tarcza jakby matowa
Dokładnie tak, w tym miejscu może być przegrzana, nawet prostowanie na tokarce nic nie da :D przechodziłem przez to

A i jeszcze warto wspomnieć że po wymianie tarcz trzeba je oszczędzać przez pierwsze setki kilometrów (ile setek kilometrów? Albo ile naciśnięć pedału hamulca? Ktoś wie?)
Klient oszczędzał hamulce czy niekoniecznie? Kto to sprawdzi?

Ostatnia edycja:

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
Tez Mam ciagly problem w bmw z Biciem tarcz Bosch, Trw,zimmerman poprostu na codzien jezdze innym autem a tamtam w weeekndy Albo dlugie trasy i czesto jak woda za klocki zajdzie i zrobi się rdza to takle rzeczy się dzieją

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Po prostu beznadziejny filmik wrzucony na siłę. Zero informacji jakie bicie jest dopuszczalne itp. Mógł chociaż się pokwapić i zmierzyć bicie nowych tarcz. Tylko jak uzasadnić wymianę, jak nowe mogły mieć podobne lub nawet większe bicie. Do tego siedzi Sherlock Holmes i doktor Watson i dywagują jakie BMW jest ładniejsze i na siłę starają się potwierdzić efekty swojego śledztwa i zasadność wymiany, chociaż dalej jest bicie.

Najgorsze, że ludzie to oglądają, uważają gościa za kogoś, kto ma pojęcie o czym mówi. Potem kupią sobie czujnik zegarowy i będą reklamować układy hamulcowe bo youtuber znawca stwierdził, że chociaż dopuszczalne jest 5 setek to przy 3 już tarcze są zbyt krzywe.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Po prostu beznadziejny filmik wrzucony na siłę. Zero informacji jakie bicie jest dopuszczalne itp. Mógł chociaż się pokwapić i zmierzyć bicie nowych tarcz. Tylko jak uzasadnić wymianę, jak nowe mogły mieć podobne lub nawet większe bicie. Do tego siedzi Sherlock Holmes i doktor Watson i dywagują jakie BMW jest ładniejsze i na siłę starają się potwierdzić efekty swojego śledztwa i zasadność wymiany, chociaż dalej jest bicie.

Najgorsze, że ludzie to oglądają, uważają gościa za kogoś, kto ma pojęcie o czym mówi. Potem kupią sobie czujnik zegarowy i będą reklamować układy hamulcowe bo youtuber znawca stwierdził, że chociaż dopuszczalne jest 5 setek to przy 3 już tarcze są zbyt krzywe.
Nie żebym bronił Kogokolwiek ale jeszcze raz powtórzę
Dokładnie tak, w tym miejscu może być przegrzana, nawet prostowanie na tokarce nic nie da :D przechodziłem przez to
Na tokarce był czujnik, tarcz przetoczona a bicie na kierownicy chciało mi wybić zęby:D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
@Alpari hahahaha

Tego młodego ktoś podsumował, że wygląda jak z programu "weź tabletkę" ;

Zresztą nie bójcie się...Adaś odpowiednio wyczuł kieszeń klienta.
Dla klienta 1000 w tę czy dwa w tamtą, to bez znaczenia.

Ma nie drgać podczas hamowania i tyle."Rób Pan, cena dla mnie to drugorzędną sprawa."
Jeszcze żeby klienta podjarać to wrzucił filmik na YT...że to klient premium. A jaka to nie zajebista szóstka...cały film prawią.

Adaś szczwany lisior, główka pracuje.

Ostatnia edycja:

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
@Alpari hahahaha

Tego młodego ktoś podsumował, że wygląda jak z programu "weź tabletkę" ;

Ma nie drgać podczas hamowania i tyle."Rób Pan, cena dla mnie to drugorzędną sprawa."
Jeszcze żeby klienta podjarać to wrzucił filmik na YT...że to klient premium. A jaka to nie zajebista szóstka...cały film prawią.

czyli temat założony tylko po to żeby bić pianę na temat tego kanału yt a nie żeby przedstawić za i przeciw czy słusznie wymienili tarcze czy nie.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Tak tylko dlatego.
Brat ma obok Adasia warsztat który głównie robi BMW i Kunc to największa konkurencja w okolicy.
Więc mówię pomogę bratu.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546

Do góry Bottom