• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bicie opony góra - dół

rudzik12345

Początkujący
Punktów
0
Panowie , tak jak w temacie.
Walczę od dłuższego czasu z wibracjami w S60
Zrobione jest wszystko od piast , przez zawieszenie kompletnie , półosie , hamulce itd
Byłem również u wielu wulkanizatorow , którzy twierdzą , że to też nie kwestia kół.
Jednak nurtuje mnie jedna sprawa , moje koła chodzą mocno góra- dół , fachowcy twierdzą że to jest okej, ale średnio chce mi się wierzyć.
Mógłby ktoś zerknąć okiem ?

rudzik12345

Początkujący
Punktów
0
Auto odebrane od mechanika... Wymieniona prawa półoś , bo miała spory luz , drgania są mniejsze ale nadal drga...
Zauważyłem , że auto wogole nie wybiera małych nierówności z drogi... Tzn wszystko czuć na kierownicy... Każda malutka niedoskonałość drogi rzuca się od razu na kierownicę , małe wybrzuszenia na drodze powodują skręcanie kierownicy... Wydaje mi się, że tu może być właśnie mój problem.
Zawias zrobiony kompletny , geometria wychodzi okej , opony rozmiar 225/45/17 . Na 18 letnich efekt się potęguje...
O co mu może chodzić ? Od czego może tak się dziać ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
dodałbym jeszcze poliuretany
Tego nie wiemy ale też o tym pomyślałem, ostatnio gościu przyjechał do mnie na skp Suzuki chyba Swift takim obniżonym utwardzonym, jak wjechałem na tester amortyzatorów to cała buda wpadła w rezonans :D a maska silnika chciała odpaść, w połowie kanału powiedziałem mu żeby pojechał gdzie indziej bo był za niski, nie chciałem mu czegoś urwać

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
489
Miasto
Józefów
Auto odebrane od mechanika... Wymieniona prawa półoś , bo miała spory luz , drgania są mniejsze ale nadal drga...
Zauważyłem , że auto wogole nie wybiera małych nierówności z drogi... Tzn wszystko czuć na kierownicy... Każda malutka niedoskonałość drogi rzuca się od razu na kierownicę , małe wybrzuszenia na drodze powodują skręcanie kierownicy... Wydaje mi się, że tu może być właśnie mój problem.
Zawias zrobiony kompletny , geometria wychodzi okej , opony rozmiar 225/45/17 . Na 18 letnich efekt się potęguje...
O co mu może chodzić ? Od czego może tak się dziać ?
A takie pytanie który rok tego S60 i czy wspomaganie ma hydrauliczne czy elektryczne?

rudzik12345

Początkujący
Punktów
0
Do góry Bottom