• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bierze olej po remoncie silnika

XRbitX

Początkujący
Punktów
1
Czy to normalne, że w okresie docierania po większym remoncie silnik bierze olej? Ja mam przejechane 1600km od remontu i wziął 1 L oleju już.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Coś może wziąć ale 1l na starcie nie wróży nic dobrego, co to za silnik?

XRbitX

Początkujący
Punktów
1
Silnik audi a4 b8 2.0 TDI CGLC 177KM

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
A co to jest większy remont?
Cylindry robione, honowanie? Tłoki, pierścienie?
I co z głowicą? Zawory, prowadnice, uszczelniacze?
No i zostaje jeszcze turbina.
Bo rozumiem, że nic nie cieknie?

Innych opcji już nie ma :)

XRbitX

Początkujący
Punktów
1
To co na fakturze mam to wymienione były na nowe tłoki jak również panewki korbowodowe, obróbka części silnika - szlif, planowanie bloku, planowanie głowicy, regeneracja turbiny, czyszczenie DPF , wymiana napędu pompy oleju - to z takich głównych rzeczy bo reszta drobnych to masa jest wymienionych. O tulejach nie ma nic mowy a poza tym pęknięty był jeden cylinder. Zestaw montażowy wtryskiwacza x4, zestaw uszczelek pokrywy zaworów, uszczelka zaworów, uszczelka zaworu EGR, uszczelniacz trzonka zaworu x16. Pewnie to sprawdzali te zawory/prowadnice - zakład ogarnięty. Twierdzą żeby nie panikować, że może łykać olej na docieraniu. Silniki suchutki. Nie wiem co mam myśleć o tym.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Dolałeś 1l na 1600km, to teraz przejedź kolejne 1000 i zobacz, jak jest dobrze to ubytku nie powinno już być.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Po remoncie gdzie ruszamy tłoki pierścienie i cylindry zawsze będzie brał ma starcie

XRbitX

Początkujący
Punktów
1
Mój błąd - nie był pęknięty żaden cylinder czy tuleja cylindra tylko gniazdo zaworowe. Tuleje były w porządku. Dziś wymieniałem olej po 1800 km i pytałem w warsztacie - twierdzą, że z ich strony wszystko jest zrobione cacy tak jak ma być a że akurat u mnie bierze to mam pecha, ale pobór ma się niby zmniejszać.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Hehe "mam pecha" sorry ale nie obraź się, szkoda że do mnie tacy nie przyjeżdżają :)
Automatyczne połączenie postów:

Jeżeli na fv masz szlif tuleji, nowe tłoki raczej z nowymi pierścieniami to ten litr jest trochę za dużo. Tfsi jak pali litr to już uważam agonią.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
264
Miasto
.
Po remoncie gdzie ruszamy tłoki pierścienie i cylindry zawsze będzie brał ma starcie
Dobra ale dla 4 garowego dobrze zrobionego motoru pobór oleju i tak jest przez te pierwsze kilkaset km zobaczysz ubytek na bagnecie ale nie na tyle duży żeby dolewać. Chyba że taka natura danego silnika że chleje i już.

XRbitX

Początkujący
Punktów
1
Mam przejechane 3 tyś. i bierze tak ok 0.8 l na 1000km i w warsztacie też już są zaskoczeni tym poborem, że się nie zmniejsza - dali mi 1l mam wlać 1L jak wyskoczy monit, że jest minimum oleju pojeździć na tym i podjechać do nich jak dalej będzie spadać poziom, że będą reklamować regenerację turbiny - w tym wężu grubym gumowym jak sprawdzali jest sporo oleju a w tej rurce po drugiej stronie jest sucho (obie zaznaczone strzałkami) Czy można coś źle zrobić przy regeneracji turbiny ? Zakład, w którym robiłem remont nie robi turbin tylko gdzieś wysyłają do Krakowa i cały czas się upierają, że oni wszystko zrobili dobrze ze swojej strony. InkedP3100355.jpg

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Myłeś silnior po remoncie ?
A... nie to przykładowe zdjęcie z netu...

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
No i taki np. przypadek. Przecież to jest akt desperacji i wołania o pomoc.
I teraz jeden warsztat zachowa się tak, drugi tak. "Oni zrobili wszystko zgodnie ze sztuką - wina turbiny". I albo wyjdą z tego z twarzą, albo oleją klienta i samochód będzie stał po kilka tygodni, aż klient sam wpadnie na pomysł i zabierze samochód do innego warsztatu.
Nawet nie chce mi się tego komentować.

Dali mu 1L oleju płakać się chce. O kosztorys to nawet nie pytam. A zaraz będzie X 2.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja w swoim zyciu zleciłem zakładowi specjalizującemu się w tym 3 razy silniki do generalnych remontów,sprawa była o tyle prostsza,że nie miały turbin,wolnossący diesel,oraz benzyna,i tak,po pierwszym remoncie silnika 200D W115,pomimo tego,że silnik hulał na hali godzinami na wolnych i został dotarty tak jak trzeba,brał olej,nie aż tyle ,ale brał,sami przyznali,że nie wyszło im jak trzeba,jeżdziłem tak kilka lat,miałem wyciek z węża w trasie,zagotowałem płyn i za jakiś czas głowica padła,zrobili to i poprawili to co im nie wyszło,i silnik oleju juz nie brał,po remoncie silnika 2.0 E w 190 tce też nie było zadnego ubywania oleju,myślę,że w tym przypadku coś im nie wyszło tak jak trzeba,remont a remont,różnica.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
No oczywiście, że spuszczą frajera na drzewo...:D
Flote zainkasowali w łapę, brak śladu po usłudze to niech się buja... ot kolejny co dał się wydupcyć i beczy... no ale skoro sam się wystawił do odstrzału... to czemu nie skorzystać...:rolleyes::D

A tak na marginesie - mam niedaleko siebie regenerację turbo - polska januszerka pełną gębą, płacą pracownikom jakieś grosze na zleceniu to i drzwi się nie nadążają zamykać jak ekipa się wymienia... teraz już się przerzucili na jeleni z krainy U...:D
Jakości pracy nie będę komentował... ale polskie goownozjady stoją w kolejce od samego rana do ,,regeneracji,, bo jest tanio...:D
Ot standardowy schemat w bolandzie...:D

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Zależy jaki warsztat, jakie koligacje z klientem, czy mogą sobie takiego klienta spuścić, czy renoma warsztatu nie ucierpi...
A na drugiej szali są pieniądze ile taka ewentualna poprawka będzie warsztat kosztowała. Zresztą co będą poprawiać, jak zrobią tak samo.
Automatyczne połączenie postów:

No oczywiście, że spuszczą frajera na drzewo...:D
Flote zainkasowali w łapę, brak śladu po usłudze to niech się buja... ot kolejny co dał się wydupcyć i beczy... no ale skoro sam się wystawił do odstrzału... to czemu nie skorzystać...:rolleyes::D
Ku. wymieniali uszczelkę pod głowicą, nie dokręcili rury na EGRze. Wziąłem kierownika, jedziemy... no słyszy Pan napierd**** jak sku*** a on w zaparte, że nic nie słyszy. I co mu zrobisz. I głupka udaje, że on nic nie słyszy. Udowodnij mu, że słyszy.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Zależy jaki warsztat, jakie koligacje z klientem, czy mogą sobie takiego klienta spuścić, czy renoma warsztatu nie ucierpi...
Klient ma głęboko w d renomę, ważne że jest tanio...:D
Rób za połowę ceny tego co inne warsztaty, odpierdzielaj fuszerkę, a i tak nie będziesz mógł się od klientów opędzić...:D

Do góry Bottom