• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Blokada zapłonu immo Laguna II 1,9DCI

kerim2000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poddębice
Witam kolegów.

Od dwóch tygodni nie mogę odpalić Laguny. Po włożeniu karty wszystko ładnie się zapala i odblokowuje, ale co charakterystyczne nie ma grzania świec i immo świeci na stałe. Oczywiście po wciśnięciu start kręci ale za nic nie chce odpalić. Bezpieczniki i przekaźniki sprawdziłem. Brak komunikacji CLIPA ze sterownikiem silnika ECU. Sprawdzone zasilanie i masa na pinach do ECU wszystko w porządku.
Została chyba tylko wymiana ECU
Myślę żeby kupić sam sterownik ale inny będzie wymagał kodowania pod Lagunę. Jest druga prostsza metoda czyli przylutowuje się immo ze starego sterownika do nowego i nie trzeba wtedy kodowania. No właśnie tylko który to układzik/kostka/pamięć jak zwał tak zwał na płycie sterownika. Możecie mi pomóc w zlokalizowaniu immo na sterowniku.
Może macie jeszcze jakieś pomysły co ewentualnie jeszcze sprawdzić.

kerim2000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poddębice
To może chociaż ktoś mi powie jakie powinno być napięcie na przewodach od świec żarowych przy wyłączonym zapłonie (wyciągniętej karcie z czytnika) bo u mnie jest cały czas 10,5 v . Może tak ma być, ale wydawało mi się że nie powinno być żadnego napięcia gdy karta nie siedzi w czytniku czyli brak zapłonu.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
przy wyciągniętej karcie nie powinno być napięcia a przy grzaniu napięcie zgodne z napięciem na aku

kerim2000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poddębice
Tak myślałem to musi być gdzieś zwarcie. Polecę po przewodach może coś znajdę.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
najprawdopodobniej jest zwara i w momencie rozruchu jest duży spadek napięcia i dlatego immo fiksuje.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Poszukaj zwarcia przy zaworze egr-u lub go odłącz.

kerim2000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poddębice
Z egr już próbowałem. Nie daje mi spokoju te stałe 10,5 v na przewodach od świec żarowych. Szukałem sterownika/przekaźnika świec żarowych ale ni cholery nie mogę go znaleźć. Gdzieś na forum znalazłem info że jest pod akumulatorem ale nie ma go, tam jest tylko ECU i dookoła aku z latarką szukałem po przewodach i nie wiem. A wygląda on tak:

Załączniki

• 3663363643.jpg
    3663363643.jpg
    76,3 KB · Wyświetleń: 27

kerim2000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poddębice
Tak już go dziada zlokalizowałem:) A swoją drogą szkoda że go nie przykręcili do tłoka byłoby zabawniej i dłużej szukania :D

kerim2000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poddębice
No niestety sterownik dobry a napięcie stałe 10v to napięcie kontrolne świec i jest tylko po odpięciu od świecy a po podłączeniu do świecy znika. Nie mam już pomysłów, zostaje tylko podmiana ECU. Muszę tylko zlokalizować to immo na sterowniku żeby podmienić.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
A co clip ci pokazuje? Chodzi mi o funkcję blokady zapłonu i sterowania bsi.

kerim2000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poddębice
Podpoiłem dzisiaj nowe ECU podmieniając oczywiście wcześniej eeprom i nic to nie dało. Więc to nie wina ECU, normalnie skończyły mi się już pomysły. Może wam coś jeszcze przychodzi do głowy :(

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
A próbowałeś na drugiej karcie, być może to ona jest uszkodzona.

kerim2000

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poddębice
Witam
Problem zlokalizowałem a dokładnie brak masy na przekaźniku który załącza sterownik ECU. Masę na mierniku mi pokazywał, ale była na tyle słaba że przekaźnika nie załączał i to mnie zmyliło. Dlatego najlepiej sprawdzać żarówką. Na przekaźniku jest stały + a masa jest załączana przez UCH teraz tylko muszę zbadać dlaczego ta masa jest tak słaba. Nie jest to raczej problem słabego styku bo masa nie idzie z aku.

Punktów
0
Odświeżam temat. Mam w swojej Lagunie identyczny problem. Ktoś pomoże jak go rozwiązać ?

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Opisz dokładnie swój problem, podaj dane techniczne samochodu (silnik, rocznik, numer i produkcję sterownika).

Rafał9

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć gdzie się znajduje ten przekaźnik który załącza ECU ponieważ mi immo też się cały czas pali (auto laguna 2 1.9 dci ) pozdrawiam Rafał

Do góry Bottom