• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Blokujące się Hamulce w Mondeo MK4

Mondeo140

Nowy
Punktów
0
Hej.Posiadam Mondeo Mk4. Ostatnio przyblokował mi się w prawym tylnym kole hamulec czego efektem jest przegrzana tarcza. Wszystkie tarcze i klocki wymieniałem na wiosnę i do tej pory było ok. Wyczyściłem zacisk i jego mocowanie ,założyłem nowe tarcze i klocki na tył,smar miedziowy i po tygodniu problem powrócił.Zastanawiam sie nad wymianą zacisku lub tylko gumek, gdyż tłoczek jest w pożądku,żadnej rdzy i wżerów.Co możecie poradzić? Nie mam ochoty co tydzień wymieniać tarcz!

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
musiałbyś wyciągnąć tą gumkę z tłoczka zacisku i ją obejrzeć jak wygląda oraz czy osłona tłoczka nie jest uszkodzona. Poza tym sam wężyk może powodować blokowanie hamulca bo może być sparciały w środku i nie pozwala się płynowi cofnąć

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Zobacz jeszcze na linki ręcznego.
Ułożone są tak że blokują koło ( koła ) osobno , jeżeli źle idzie linka.

Mondeo140

Nowy
Punktów
0
Osłonka tłoczka jest w porządku, linka ręcznego chodzi lekko, można ją wsunąć i wysunąć palcami.Pójdę po kosztach i wymienię gumki,mam nadzieję że to pomoże.

petrol1

Początkujący
Punktów
0
Problemem może być rozwarstwiony elastyczny przewód hamulcowy.Podnieś koło które blokuje ,zostaw najlepiej na noc .Rano zobacz czy blokuje koło ,nie naciskaj wcześniej hamulca .Jeśli koło się lekko kręci ,to po naciśnięciu i puszczeniu hamulca koło będzie blokować.

elvis102

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
KrK
Jeszcze pytanie czy dzwignia recznego odbija do konca.

Mondeo140

Nowy
Punktów
0
Jeszcze pytanie czy dzwignia recznego odbija do konca.
Tak. Dźwignia odbija do końca.Po ostatnim przyblokowaniu, ponownie oczyściłem cały zacisk,prowadnice klocków i odkręciłem odpowietrznik.Powietrza nie było, poleciał tylko płyn. Zrobiłem tak ze trzy razy.Zacisk się trochę przepłukał, może był jakiś paproch.Nie mam pojęcia.Próbowałem ostanio trochę ostrzej pojeździć i ostrzej pohamować.Na razie ,odpukać, jest ok.

Do góry Bottom