• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BlueHDI 2.0 DW10FD -drgania, korekty

borsodi

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Cześć,

od jakiegoś czasu zauważyłem zwiększone drgania, wciąż dosć delikatne ale odczuwalne na kierownicy, widać po lusterkach na biegu jałowym. Poduszki sprawdzone, wydają się w bardzo dobrym stanie, przebieg 120tyś, rocznik samochodu 2016. Poza deliaktnymi drganiami w zasadzie jedzi i zachowuje sie normalnie. Spalanie raczej w normie, choc ostatnio robie trasy ktore ciezko do siebie porownac.

Sprawdzałem parokrotnie wtryskiwacze po dłuższej trasie jak silnik był dobrze rozgrzany. Wyglądają jak poniżej, za trzecim razem nie zdążyłem zrobić zrzutu, przy czym na 2 cyl było ok 1.11 a na 4 cyl ok 0.90-0.98, 1 i 3 w zasadzie blisko '1'.

Pierwsze sprawdzenie
1cyl: 1.03
2cyl: 1.077
3cyl: 0.952
4cyl: 0.929

Drugie:
1cyl: 0.999
2cyl: 1.069
3cyl: 0.975
4cyl: 0 936

Jak z waszego doświadczenia wyglądają te korekty, czy zawracać sobie głowe, czy szukac gdzie indziej? Posiadam logi z CarScannera, aczkolwiek nie znam rozwiązania gdzie można je przekonwertować online(o ile coś takiego jest).

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Korekty mocno słabe, układ wtryskowy do sprawdzenia i kompresja przy okazji żeby nie było

borsodi

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Dzięki za odpowiedź, szczerze się już gubię. Podrzuciłem mechanikowi i stwierdził, iż korekty są dobre - nie mniej ze względu na te delikatne aczkolwiek wibracje w najbliższym czasie oddam do sprawdzenia.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
412
Kompresja do sprawdzenia i nie pamiętam ale w tym silniku chyba też się korby wyginały , choć teraz nie pamiętam muszę sprawdzić w notatkach .

Do góry Bottom