• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW 120i wypadanie zapłonu.

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Witam mam problem z BMW 120 benzyna 2006r vanos z valvetronic.Odpala normalnie ,ladnie pracuje ,ale kiedy nacisnę gaz gwałtowniej slychac wypadanie zapłonu.(brak bledow).Po wypięciu czujnika pozycji valwetronika ,kiedy zgasze auto i odpale ponownie z wypiętym czujnikiem auto pracuje niemalże idealnie ,brak wypadania zaplonow.Wymienilem cewki oraz świece, mysle by podmienić wtryskiwacze, ale moje pytanie dlaczego przestaje wypadac zaplon kiedy wypnę ten czujnik...?

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Zrób adaptacje vanosow i valvetronica. Sprawdź kompresję. Odpinając valvetronica auto zaczyna pracować na samym przepływomierzu czyli jakby w trybie awaryjnym dlatego pracuje dobrze

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Adaptacje zrobiłem ,zaadaptowałem valvetronik (bylo slychac jego prace podczas adaptacji) kompresja to na każdym cylindrze po 13 bar(sprawdze jutro dokładniej ,ponieważ zaufałem na słowo koledze).Auto jezdzi dobrze ,natomiast dodając gazu na postoju slychac wypadanie zapłonow.Jesli po wypięciu valwetronika pracuje ok ,znaczy ze wtryski sa ok ?

Ostatnia edycja:

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Skoro jest wypadanie zapłonow musi by zapisany błąd. Czym to czytasz?

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
w launch masz w funkcjach specjalnych mozliwosć sterowania wałkiem krzywkowym
zmieniasz jego pozycje i obserwujesz jak się zachowuje silnik

wypadanie zapłonu często jest wynikiem zbyt małego i wolnego otwierania się zaworów ssących

jest na to szybki test na włączonym zapłonie wypinasz silnik valwetronic i odpalasz auto jak wtedy niewypadają zapłony
to problem jest po stronie złej pracy systemu valvetonic ,,opisywałem to w temacie e90 niedawno

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
628
Miasto
Okolice Krakowa
Albo nastawnik wałka valvetronica albo już podtarty wałek. Sprawdź opór między pinami nastawnika (silniczka) a jego obudową. Miernik powinien pokazać przerwę. Jeśli pojawia się cokolwiek to silniczek do wymiany.

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Wymieniłem walek ,auto chodzi idealnie.Jaki tak naprawdę wpływ ma ten walek na wypadanie zapłonu? Przecież on tylko reguluje skok nacisku zaworu ssacego.?? Proszę powiedzcie mi.Porownam trochę humorystycznie wygląda to tak jak np auto nie ma mocy ,ale kiedy wymienię żarówkę moc wrocila ? To tylko porównanie z tą sytuacją, mianowicie jaki wpływ na wypadanie zaplonu ma zwykły walek ?przecież skok zaworu i tak jest regulowany...wygląda to tak jakby nie miało to sensu...,a jednak.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
628
Miasto
Okolice Krakowa
Ten wałek ma kluczowe znaczenie dla pracy silnika w tym przypadku i Twoje porównanie niestety nie jest trafne ;) Ten wałek nie tylko reguluje skok zaworu poprzez zmianę kąta dźwigni pośredniej, ale także "utrzymuje" dźwigienki w odpowiedniej pozycji na trzonku zaworowym. Jeśli wyciera się wałek to cała dźwigienka przemieszcza się nieco w górę, co powoduje, że skok zaworu dodatkowo się zmniejsza. O ile dla wyższych obrotów to nie ma aż takiego znaczenia, z uwagi na dosyć duży skok zaworu, to dla wolnych obrotów, gdzie skok zaworu wynosi pomiędzy 0,3 a 0,8mm, wytarcie może spowodować, że zawór nie uchyli się wcale lub uchyli w stopniu uniemożliwiającym dotarcie do cylindra wystarczającej ilości powietrza, aby zapewnić palność mieszanki.

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Dziękuję ci bardzo za logiczną odpowiedź.Zycze wszystkiego dobrego w nowym roku ,pozdrawiam :)

Do góry Bottom