• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW 3.0d ZF 6hp26 Adaptacja

Rokers

SuperMechanior
Punktów
69
Miasto
Ostrołeka
Ravenol jest bardzo dobry. U siebie zalałem i jest OK . Zalewałem też kilku znajomym , gdzie wiem , że jest Ok.
Jeśli problem powiązany jest z temperaturą to tu by trzeba pomyśleć.

Upewnij się co do poprawności poziomu oleju < ostatnio jeden koleś z forum BMW pl załatwił skrzynię brakiem około 2 litrów oleju. Przejechał tak może ze 100km i już załatwoina.>

Co do adaptacji to ja u siebie robiłem ale wydaje mi się to zbędną czynnościa przy samej zmianie oleju.
Po remoncie to może i ma sens.
W zasadzie ta skrzynia stale się uczy i adaptuje.

Problem z redukcją do jedynki to mechaniczna awaria skrzyni najczęściej.

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Mechaniczna części skrzyni sto procent działania. Martwi mnie mechatronic. Wóz ma przejechane 400tyś. Odnośnie mechatronika to dostał nowe tłoczki i separator, ale zastanawiam sie czy tłoczki te metalowe nie są już na tyle starte że tam są jakieś spadki ciśnienia... Nie mam kompletnie pomysłu. Mam możliwość ściągnięcia z USA nowej mechatroniki za dobre pieniądze ale pierw chce sie upewnić że to pomoże :) W zmiane oleju średnio wierze tam powiem szczerze :)

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
A jaki jest oryginalny olej do tej skrzyni ? Taki jak ma być ...??

Znalazłem coś takiego ZF-LIFEGUARD FLUID 6 ??
Po remoncie przy zalaniu całej od nowa+ wykasowanie adaptacji zalecany taki:
ZF LifeGuardFluid 6+
Jestes w stanie odczytac wersje softu EGS?

Nie mam zamiaru robic żadnej krucjaty przeciw zamiennikom ani tez zamilknac bo jakis user tak sobie życzy. Pytasz odpowiadam.

Ostatnia edycja:

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Jutro będe wiedzieć jaki skrzynia ma soft. Skrzynia jak sie rozgrzeje to też nie za każdym razem jest ten kangur... Tylko to mnie drażni. 1,2,3 przerzuca znośnie ale 4,5,6 praktycznie nie wyczuwalnie. Wydaje mi sie że jakby był olej kiepski to by każdy bieg brzydko redukowała a nie tylko 2 na 1. Selenoidy wszystkie mierzyłem i trzymały norme.

Adambmw

Nowy
Punktów
0
Witam bybol
Mam pytanie czy moze ogarnoles temat teko gangura 1-2-3
Automatyczne połączenie postów:

Jutro będe wiedzieć jaki skrzynia ma soft. Skrzynia jak sie rozgrzeje to też nie za każdym razem jest ten kangur... Tylko to mnie drażni. 1,2,3 przerzuca znośnie ale 4,5,6 praktycznie nie wyczuwalnie. Wydaje mi sie że jakby był olej kiepski to by każdy bieg brzydko redukowała a nie tylko 2 na 1. Selenoidy wszystkie mierzyłem i trzymały norme.
Udało ci sie to ogarnąć

MariuszUK

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Cambridge UK
Jakie masz ciśnienie pompy ?? Druga sprawa to zespół mechatroniki i elektrozaworów . Sprawdz najpierw działanie skrzyni od strony mechanicznej a na koncu elektroniką się zajmij i wgrywaniem softu .

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
101
Miasto
Piaski
Lej olej specjalnie wyselekcjonowany do tego wozu przez najlepszych specjalistów ZF i BMW , produkowany w wojskowych laboratoriach armii USA i wlewany do specjalnych butelek z log ZF i BMW i zobaczysz..........................., że to nic nie zmieni. Jak w takiej skrzyni mechanika i elektro hydraulika sprawna, konwerter OK to chodzi na oleju każdej marki, miękko i przyjemnie.

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Bmw dawnoooo sprzedane Po kasowaniu adaptacji zawsze był kangur Myślałem że tak zostanie już ale o dziwo po kilkuset kilometrach problem zniknął ✌️

Do góry Bottom