• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW 3 F30 zablokowane drzwi - jak otworzyć?

m123ek

SuperMechanior
Punktów
19
Witam, rano otwieram auto z kluczyka i w drzwiach przednich od pasażera nie podniósł się grzybek. Okazuje się że nie idzie ich otworzyć ani od wewnątrz, ani od zewnątrz. Reszta auta otwiera się normalnie, jak teraz otworzyć drzwi, żeby cokolwiek zobaczyć?

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Ciężko bedzie ponieważ firmy otwierają sprawne auta- w sensie nie popsute tylko ze zgubionym kluczykiem- tu pewnie jakieś niepoprawna naprawa nastąpiła, po wypadku lub cos podobnego. W "naturalnym srodowisku" przypadek jeden na milion, choc nie wykluczone.
Tapicerka do rwania.. od wewnątrz jesli "grzybka" nie mozna mechanicznie podnieść

m123ek

SuperMechanior
Punktów
19
Ciężko bedzie ponieważ firmy otwierają sprawne auta- w sensie nie popsute tylko ze zgubionym kluczykiem- tu pewnie jakieś niepoprawna naprawa nastąpiła, po wypadku lub cos podobnego. W "naturalnym srodowisku" przypadek jeden na milion, choc nie wykluczone.
Tapicerka do rwania.. od wewnątrz jesli "grzybka" nie mozna mechanicznie podnieść
Grzybka można kombinerkami pociągnąć do góry, ale to nic nie daje, zaraz się chowa ponownie

m123ek

SuperMechanior
Punktów
19
o tym pisze własnie ze sie nie da, pamietaj że konstrukcja tego zamka pozwala nawet od srodka otworzyć mimo zamkniecia całego pojazdu z kluczyka, nawet bez prądu w aku,
Zauważyłem, że mechanizm po kliknięciu pilotem w tych drzwiach się nie odzywa, tak jakby zasilania nie dostawał, albo dostaje ale zamek już nie reaguje.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Podlaczyc komputer i sprawdzic bledy drzwi. Pozniej wiazke do drzwi czy dochodzi zasilanie. Dopiero jesli jest zasilanie prawidlowo to rozbieramy tapicerke.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Dlaczego? Przeciez wiazka przechodzi pod schowkiem i przez slupek.

amigoos

Uczestnik
Punktów
3
Znajomy dostał bardzo delikatnie w prawe tylne drzwi i była identyczna sytuacja. Zdemontowałem podłokietnik a dokładnie nakładkę i z trudem docisnąłem na dole moduł. Cały czas musiałem go dociskać i dopiero wtedy zamek sie odezwał. Okazało się, że delikatnie wyszło złącze. Nie wiem, czy w tym wypadku to zadziała. No chyba, że uszkodziły się kable na połączeniu między budą a drzwiami. Wtedy to duży problem...

m123ek

SuperMechanior
Punktów
19
Podłączyłem kompa , żadnego błędu nie ma, w wartościach rzeczywistych podczas zamykania/otwierania zmieniają się wartości na zablokowane/odblokowane czyli elektrycznie wszystko działa, widocznie coś się z mechaniką posypało

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Jesli nie ma bledu to tak jak piszesz wsterka raczej mechaniczna. Wiec trzeba zdjac tapicerke.

Fieldsoo

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wieden / Wien

Kubart, przepraszam za SPAM, moglbys podeslac maila albo odezwac sie na PN? - Niestety nie moge sie dobic :) - Szukam kogos w Wiedniu z SD a wyglada na to ze mozesz pomoc. Pozdrawiam

m123ek

SuperMechanior
Punktów
19
Dobra problem rozwiązany, zamek do wymiany , ściągnięcie tapicerki przy zamkniętych drzwiach proste i szybkie, śruby pod listwa ozdobną, reszta zatrzaski.

gajowy.pl

Nowy
Punktów
0
IMG_20201202_202313_1.jpg czy wystarczyło pociągnąć albo popchnąć tą biała dźwignię po zdjęciu tapicerki żeby zamek się odblokował i reagował na klamkę zewnętrzna i wewnętrzna?

JordanEvo

Nowy
Punktów
0
Dobra problem rozwiązany, zamek do wymiany , ściągnięcie tapicerki przy zamkniętych drzwiach proste i szybkie, śruby pod listwa ozdobną, reszta zatrzaski.
Witam, chciałbym odnowić temat bo mam tak samo, dostałem się do zamka ale nie pomaga ręczne pociąganie za cięgno od ani podnoszenie "grzybka". W takim przypadku nie mogę otworzyć i wyciągnąć zamka. Moje pytanie brzmi jak Panu się udało otworzyć drzwi?

Do góry Bottom