• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW 520d E60 - Naprawa/sprawdzenie wachaczy po wypadku

KacperT

Początkujący
Punktów
0
Witam!
Mam do was pytanie, niedawno mialem leciutki poslizg (lenistwo do zmiany opon na zimowe) po czym uderzylem kolem o wmiare wysoki kraweznik (predkosc przy wejsciu w poslizg byla okolo 30km/h) i po tym uderzeniu powstalo troszke zniszczen w tylnim prawym kole, a oto co jak narazie wiem/zakupilem
-Zwrotnica, bo pekla na dolnym mocowaniu wachacza
-Tarcza, rozleciala sie
-Oslona tarczy, poleciala razem z tarcza
-Oczywiscie klocki
-Przegub zewnetrzny (przy kole)
-Piasta
-Lozysko do piasty
Wiec czy macie jakies pomysly jak sprawdzic czy mam proste wachacze/armotyzator, wiem ze wszystko mi wyjdzie na ustawianiu geometrii/zbieznosci. A znowu szkoda wszystko znowu rozkrecac jesli sie cos okaze krzywe

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Wiec czy macie jakies pomysly jak sprawdzic czy mam proste wachacze/armotyzator, wiem ze wszystko mi wyjdzie na ustawianiu geometrii/zbieznosci. A znowu szkoda wszystko znowu rozkrecac jesli sie cos okaze krzywe
Są sytuacje (uszkodzenia elementów) w których tylko i wyłącznie można to zweryfikować w trakcie sprawdzania geometrii .Jeżeli nie stwierdzisz żadnych widocznych uszkodzeń ,deformacji wahacza czy amortyzatora czy ponadnormatywnych przesunięć w/w . to nie wymieniaj ich ...lecz to nie daje 100% pewności że jest OK! Poza tym możesz przyjąć opcję zakupu absolutnie nowych części i po problemie ....wszak jesteś posiadaczem BMW ..a to zobowiązuje ;);) !

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Nie ma się co wielce zastanawiać, tylko wymieniać. Z tego co czytam to strzał był konkretny.

TheNajdes

Początkujący
Punktów
4
Aż dziwne że masz takie uszkodzenia przy tak małej prędkości. Ja uderzyłem przednim prawym kołem a krawęnik przy ponad 50/h i zgiął się tylko jeden dolny. Ale wracając do ciebie skoro tyle juz wymieniasz i takie rozległe obrażenia to ja bym zainwestował i kupił reszte

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Niedawno miał Seata z rowu. Nawet nie trzeba było specjalnego sprzętu do geometrii. Przyłożyłem zwykła półkę od regału do kół i już było wiadomo że amory i cała reszta do wymiany

Do góry Bottom